Equinor vil kvitte seg med ny Angola-lisens hvis ikke to eiere har forsvunnet ut

Equinor sier de har fått bekreftelse på at en ny Angola-partner har endret eierskapet. Hvis endringene ikke kan endelig dokumenteres, vil selskapet gå ut av lisensen.

Konsernsjef Eldar Sætre har ikke lagt skjul på at han synes Angola-sakene er ubehagelige.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Tidligere i år gikk Equinor inn i en ny leteblokk i Angola. Selskapet har en eierandel på 30 prosent i lisensen, som har navnet 1/14. Eni er operatør, mens Sonangol og Acrep er øvrige partnere.

Aftenbladet/E24 har den siste tiden stilt Equinor flere spørsmål om partnerskapet med Acrep, og eierskapet i det lokale, angolanske selskapet.

Sent i september vedgikk Erik Haaland, talsperson for Equinors internasjonale virksomhet, at selskapet har fått informasjon om at selskapene Somoil og Galilei tidligere har vært inne på eiersiden i Acrep.

Det har vært stor uvisshet knyttet til hvem som står bak Somoil. Selskapet har tidligere fått mye oppmerksomhet som følge av antatt tette bånd til dos Santos-regimet som styrte Angola i nesten 40 år fram til 2017.

Ikke endelig bekreftet

– Før avtalen om inntreden i blokk 1/14 ble ferdigstilt, informerte Acrep om at de har overtatt Somoil og Galilei sine eierandeler. Vi har også mottatt skriftlig dokumentasjon som bekrefter dette, sa Haaland til E24 onsdag denne uken.

– For Equinor har det vært en klar forutsetning for deltakelse i lisensen at eierskapsstruktur er kjent og avklart for alle partnerne, understreker Haaland.

Endringen er imidlertid ikke endelig bekreftet.

– Disse endringene på eiersiden er foreløpig ikke reflektert i eierskapsregisteret i Angola, og vi er i dialog med Acrep om at eierskapsregisteret må oppdateres. Vi har ikke informasjon som tilsier at ikke eierskapet er endret slik Acrep har opplyst, men dersom dette ikke kan bekreftes, vil Equinor gå ut av lisensen, sier Haaland.

Konkursrammede Galileis bostyrer bekrefter fredag overfor E24 at eierandelen er solgt til Acrep. Somoil har ikke svart på gjentatte henvendelser.

Erik Haaland i Equinor.

– Avventer dokumentasjon

I et brev sendt fra Equinor til olje- og energiminister Tina Bru (H) fremkommer samme budskap. Bru har fredag sendt brevet videre til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, som har krevd svar om Equinors virksomhet i Angola.

«For Equinor er det en forutsetning for deltakelse i lisensen at eierforholdene i Acrep er kjent og avklart. Vi avventer endelig dokumentasjon for at tidligere eiere Somoil og Galilei ikke lenger har eierandeler i Acrep. Dersom dette ikke blir bekreftet, vil Equinor gå ut av lisensen,» står det i brevet.

I sitt brev til kontrollkomiteen skriver Bru følgende om Acrep:

«Som selskapet [Equinor] selv skriver, kan skjult eierskap føre til korrupsjon, hvitvasking og annen økonomisk kriminalitet. Jeg mener selskapet tar et klart standpunkt når det nå uttaler at dersom eierforholdene i Acrep ikke blir avklart, så vil Equinor gå ut av lisensen», skriver Bru.

Bru forventer også at «selskapet gjør sitt ytterste for å unngå å komme i en lignende situasjon som er bakgrunnen for denne saken».

Olje- og energiminister Tina Bru (H).

– Tenker annerledes i dag

Den siste tiden har Aftenbladet/E24 skrevet en rekke saker om oljebransjen i Angola og Equinors virksomhet der.

Mellom 2011 og 2016 betalte selskapet 420 millioner kroner til Angolas statseide oljeselskap Sonangol for et forskningssenter som ennå ikke er bygget. I tillegg betalte Equinor 295 millioner til «sosiale prosjekter», som de ikke vet hva har gått til.

E24 har også avslørt at Equinor i en årrekke har vært partner med det beryktede nettverket «88 Queensway Group» på en oljeblokk i Angola.

I et stort intervju med Aftenbladet/E24 sa Eldar Sætre, som snart gir seg som konsernsjef i Equinor, nylig at selskapet trolig ville handlet annerledes i dag.

– For meg er det utrolig viktig å vite at her står jeg fjellstøtt og at selskapet vet hva det gjør. Kanskje ville vi ikke gjort det likedan i dag, men det interessante er at vi tok en avgjørelse da basert på det vi visste. Så tenker vi nok annerledes om sosiale bidrag og at vi skal kjenne eierskapene til våre samarbeidspartnere i dag, sa Sætre i intervjuet.

Dette understrekes i Sætres brev til Tina Bru.

«Vi vil derfor ikke i dag ha inngått en avtale som den vi inngikk for letevirksomhet i Angola i 2011,» står det i brevet.

Erik Haaland sier at Acrep vil dekke sin andel av kostnadene i blokk 1/14, og at de deltar på vanlige, kommersielle vilkår med samme risiko som de andre partnerne.

– Det vil heller ikke bli gjennomført noen betalinger mellom Equinor og Acrep.

Publisert: