Sju tiltales for innsidehandel

Onsdag vil statsadvokat Harald L. Grønlien offentliggjøre påtaleavgjørelsen i saken mot de sju som er siktet for innsidehandel med Acta-aksjer. Fred A. Ingebrigtsen tiltales som hovedmann, mens de øvrige seks siktede tiltales for medvirkning.

Publisert: Publisert:

Advokatene til de sju som er siktet for innsidehandel med Acta-aksjer, på vei til møte med Statsadvokaten i Rogaland i september i fjor. Odd Rune Torstrup, øverst i trappen, Atle Helljesen, nærmest, John Christian Elden. Fred Ingebrigtsens forsvarer, Bjørn Stordrange, aller bakerst i følget.

 • Dag-Henrik Fosse
  Økonomijournalist
 • Hans Petter Aass
  Journalist
 • Toralf Sandø
  Økonomijournalist
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Aftenbladet vet at de siktede i går ettermiddag fikk kunngjort påtaleavgjørelsen. Avgjørelsen blir kunngjort i dag, nesten på dagen tre år etter at politiet aksjonerte mot de innsidesiktede. Fred A. Ingebrigtsen (46) og flere av hans medsiktede ble pågrepet mandag 16. juni i 2008. Perioden innsidehandelen skal ha funnet sted er redusert i forhold til siktelsen. Nå dreier det seg om transaksjoner i perioden 20. september til 4. oktober 2007. ## Erkjenner ikke skyld

Christian Wiig,som representerer Fred Ingebrigtsens halvbror i Trondheim, bekrefter:

— Jeg kan bekrefte at det er tatt ut tiltale i samsvar med siktelsen for min klient. Min klient er også informert om dette.

Geir Jøsendal, som representerer eiendomsmegleren Knut Nordbotn i Spania, venn av Ingebrigtsen, ønsker ikke å kommentere saken.

Advokat Odd Rune Torstrup er også knapp i sine kommentarer. Han forsvarer Ingebrigtsens svoger. Advokaten sier likevel følgende:

— Min klient erkjenner ikke straffskyld på noe punkt i denne saken. Alt som vil bli sagt i denne saken, vil bli sagt i retten, sier Torstrup til Aftenbladet tirsdag kveld.

Bjørn Stordrange, forsvarer for hovedtiltalte Ingebrigtsen, ønsker ikke å si noe om saken. Det gjør heller ikke advokat Atle Helljesen, som forsvarer en 46 år gammel venn av Ingebrigtsen.

— Dere må vente til onsdag. Vi går ikke ut med noe i dag, sier statsadvokat Harald L. Grønlien til Aftenbladet tirsdag kveld.

Flere tiltaler

Advokatene for de siktede har samarbeidet tett i sin kontakt med statsadvokaten, og påtaleavgjørelsen for de medsiktede i innsidesaken har stått og falt på hvilken beslutning Grønlien har fattet i saken mot Ingebrigtsen. Advokatene har tidligere varslet store erstatningssøksmål dersom siktelsene blir frafalt eller dersom de siktede blir tiltalt og frifunnet.

Fred A. Ingebrigtsen er også tiltalt for å ha ha tatt opp et ulovlig aksjonærlånpå flere titalls millioner i sitt egetselskap Spring Capital.

Følger for søksmål?

Etter det Aftenbladet har grunn til å tro, vil en rettssak først kunne komme for retten i 2012. Dersom flere står tiltalt, kan det bli en vanskelig kabal å legge for tingretten. Tidspunktet for en rettssak må passe for flere forsvarerne. En rettssak vil ventelig ta flere uker.

Påtaleavgjørelsen kan også få konsekvenser for andre saker. Mandag møter Fred A. Ingebrigtsen i Stavanger tingrett i et søksmål mot Handelsbanken. Han og kona Ingrid Ottesen har saksøkt banken for over 420 millioner kroner for tap de mener Handelsbanken har påført dem i kjølvannet av innsidesaken. Ingebrigtsen ville ha vært best tjent med at han ikke hadde status som tiltalt. Om saken vil gå som berammet, er derfor nå usikkert.

Siktet for to handler

Da siktelsene mot sju personer ble reist sommeren 2008, omfattet siktelsen brudd på den såkalte Mafiaparagrafen – straffelovens paragraf 60A om organisert kriminalitet. I løpet av høsten 2008 ble ytterligere en person siktet. Sist sommer ble mafiasiktelsen frafalt. Samtidig ble siktelsen mot Fred A. Ingebrigtsens søster, Fia Ingebrigtsen (41), frafalt.

Siktelsen som da gjensto mot sju personer, omfattet to innsidehandler. Hovedsiktede har vært Fred A. Ingebrigtsen, mens de øvrige seks bare har vært siktet for medvirkning til innsidehandel.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Elina og moren har flyttet konfirmasjonen tre ganger. Nå har de endelig funnet en godkjent løsning

 2. Ektemannen Artur leter på 11. dagen etter sin kone, Elżbieta

 3. Spania har Europas verste oppblussing av korona

 4. Biden skaper historie med valget av Kamala Harris

 5. Kaller ungdommen idioter uten fornuft og empati

 6. MC-ulykka i Haugesund: Politiet har frigitt namnet på den omkomne