Holdt ikke løftet om lokal arbeidskraft på Atlantic

På byggeplassen til hotell Atlantic er én av fire arbeidere utenlandske. Før oppstart lovet hotelleier KLP Eiendom at 90 prosent av arbeidskraften skulle hentes lokalt.

Odin Holen i KLP Eiendom og Steinar Gysland i Backe Rogaland.
 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

KLP Eiendom lovet at 90 prosent av arbeidskraften til prosjektet skulle hentes lokalt. Fram til august stod løftet også på hjemmesidene deres.

I praksis viser det seg at én av fire byggeplassarbeidere er utenlandsk. Det er 25 prosent, og betyr at cirka 55 av 220 arbeidere på Atlantic hotell er utenlandske arbeidere.

– Nei, den lovnaden har vi ikke klart å holde, vedgår Odin Holen i KLP Eiendom når vi møter ham på Atlantic hotell i august.

Likevel: 75 prosent norske fagfolk på byggeplassen er mer enn mange steder i landet, er Holen og Gysland enige om.

LES MER:

Les også

Fire av ti får anmerkning av Arbeidstilsynet

Les også

I Skanska er det én tømrer igjen

Odin Holen i KLP Eiendom og Steinar Gysland i Backe Rogaland.

Innleie øker i byggebransjen

Noen av bygningsarbeiderne på Atlantic er ansatt i lokale firma. Noen er innleid gjennom et bemanningsbyrå og ansatt der. De 220 arbeiderne er ansatt hos 15–20 ulike underleverandører, og bare et 20-talls av dem er ansatt direkte hos entreprenøren Backe Rogaland.

Fra 2009 til 2016 ble bruken av innleid arbeidskraft i byggebransjen doblet, fra 6,5 til 12 prosent. Det viser tall som Fellesforbundet har hentet fra bemanningsbedriftene i arbeidsgiverorganisasjonen NHO.

Morten Larsen i Fellesforbundet.

Vil forby innleie

– Fellesforbundet har krevd at det må ryddes opp i bemanningsbransjen, slik at innleie ikke kan brukes for å erstatte faste ansatte. Om nødvendig må innleie fra bemanningsselskaper forbys. Dette er mulig i henhold til EU regelverket, sier Larsen.

– Vi i Fellesforbundet mener at i dag så hindrer den utstrakte bruken av innleie omstilling i næringslivet, den holder også ungdommen ute av arbeidslivet. For Stavanger og Rogaland som trenger å omstille flere tusen fra olje til andre næringer vil en slik utstrakt bruk av innleie, som vi for eksempel ser i byggebransjen, hindre muligheten til dette.

Jobbene går til utlandet

Fra 2005 til 2012 økte den totale sysselsettingen i bygg- og anleggsnæringen med 80.000 personer. Nesten 60.000 av de 80.000 nye arbeidsplassene ble fylt av utenlandske statsborgere, de fleste fra Øst- og Sentral-Europa. 7500 årsverk i byggebransjen ble dekket inn gjennom innleide i 2016, i følge rapporten fra Fellesforbundet.

Odin Holen i KLP og Steinar Gysland hos entreprenøren Backe Rogaland på byggeplassen Atlantic i Stavanger vil imidlertid nyansere inntrykket av «utenlandsk arbeidskraft».

– Hos oss jobber det utlendinger, som er fast ansatt i en lokalt firma og bor her med familien. Samtidig har vi norske fagarbeidere som er ansatt i bemanningsbyråer og blir innleid, sier Gysland.

LES MER:

Les også

Skanska-sjef: Innleie er dilemma for byggebransjen

Flinke og billigere

– Jeg vil ikke si et eneste negativt ord om de utenlanske arbeiderne her. De er veldig dyktige arbeidsfolk, sier Steinar Gysland i Backe Rogaland.

Og ofte er de billigere. Lønnsforskjellen mellom norske og Øst-Europeiske ansatte varierer fra 120.000 kroner i lønnsforskjell og opp til 160.000 i forskjell for innleide gjennom bemanningsbyrå. Det viser tall fra Tankesmien Manifest.

– Bedrifter som bare bruker innleie, har ikke lærlinger og de ødelegger rekrutteringen av norske fagarbeidere. Til slutt vil ingen norske ungdommer søke seg til disse yrkene, frykter Larsen.

Lovlig eller ulovlig?

Fellesforbundet er skeptisk til bruken av innleie på byggeplasser som Atlantic.

– Slik innleie mener vi er ulovlig. Likevel er det vanskelig å gjøre noe, sier Morten Larsen.

– Arbeidsmiljøloven sier at hovedregelen er at ansatte skal være fast ansatt. Kjernevirksomheten skal ikke dekkes inn ved bruk av innleid arbeidskraft. Men travle perioder og ekstra behov for ansatte i perioder kan dekkes ved innleie, sier Larsen.

KLP og Backe Rogaland sier imidlertid at de har ingen grunn til å tro at det er ulovlige ansettelser hos deres underleverandører ved Atlantic.

– Loven er problemet

– Hvis det er ulovlig, hvorfor er det ingen som gjør noe?

Morten Larsen mener lovverket må strammes inn:

– Problemet med loven er at det ikke finnes noen sanksjonsmulighet. Arbeidstilsynet har ikke støtte i loven til å straffe eller forfølge de som driver ulovlig utleie. Det kan heller ikke fagforeningene. I loven står det at det kun er den enkelte ansatte som kan ta saken til domstolen i et sivilt søksmål. Og det eneste han kan kreve er å bli fast ansatt i bedriften han leies ut til. Men det er en stor belastning og en risiko å ta for et enkeltmenneske, sier Larsen.

Det var sittende regjering som endret Arbeidsmiljøloven på dette punktet. Tidligere hadde fagforeningene lov til å saksøke på medlemmenes vegne. Da førte særlig fagforeningen Industri Energi mange slike saker. Nå kan vi ikke det lenger, sier Larsen.

-Vi trenger politikere som forstår rekkevidden og konsekvensene av mer bruk av vikarbyråer, sier han.

Publisert:
 1. Rezidor
 2. Link Arkitektur
 3. Hotell
 4. Stavanger
 5. Arbeidsliv

Mest lest akkurat nå

 1. Rogfast-sjefen bestiller jordskjelv-rapport

 2. Koronasmitten øker igjen på Nord-Jæren – kan bli aktuelt med nasjonale tiltak

 3. Birgitte-saken: Politiet har nytt DNA-funn

 4. Kamp mot klokken for Viking-spiller

 5. Bryllup skaper trøbbel – påvirker opp­rykks­kampen

 6. – Ble stanset av en ung mann med langt, lyst hår, og en dame