Oljeprisfallet fortsetter etter USA-meldinger

Oljeprisen faller kraftig torsdag etter meldinger om at USA vurderer å slippe én million fat olje om dagen ut til markedet.

Oljeprisen har svingt betydelig etter at Ukraina-krigen startet.
Publisert: Publisert:

I løpet av natten og morgenen har oljeprisen falt med mer enn fem dollar fatet.

Like før midnatt kostet ett fat nordsjøolje (brent spot) 112,6 dollar fatet.

I 13-tiden koster ett fat 104,9 dollar fatet. Det er et fall på nær åtte dollar.

USA vurderer å frigjøre én million fat olje per dag fra de strategiske oljereservene til landet i omtrent seks måneder, ifølge kilder til Reuters, NBC News, og Wall Street Journal.

Årsaken skal være at Det hvite hus prøver å senke drivstoffprisene, og nyheten traff umiddelbart oljeprisene som raste fire prosent, ifølge Financial Times.

Det vil bli den tredje gangen USA har brukt av sine strategiske reserver i løpet av de siste seks månedene, og vil være det største slippet av olje til markedet i den nesten 50 år lange historien til Strategic Petroleum Reserve, skriver Reuters.

– Forslaget om at vi kan se opptil 180 millioner fat frigitt over flere måneder er betydelig, og vil bidra til å lette noe på det stramme markedet, sier råvaresjef Warren Batterson hos ING i Singapore til Bloomberg.

Opec+ møtes

Opec+ vil gå videre med den planlagte produksjonsøkningen for mai.

Det sier fem kilder til Reuters torsdag.

Opec+ har nå estimatet for global oljeetterspørsel på 4,2 millioner fat pr dag under revidering grunnet den geopolitiske situasjonen, sier kildene.

Overvåkningskomiteen (JMMC) anbefaler produksjonsøkning på 432.000 pr dag i mai.

De avsluttet sitt forrige møte om produksjonen på rekordhøye 13 minutter, som ble holdt bare dager etter at Russland invaderte Ukraina.

Markedet står også overfor et mulig tilbakeslag i etterspørselen nå som Kina forsøker å få kontroll på det verste utbruddet av coronasmitte siden starten av pandemien. Landet har satt i gang flere nedstenginger, inkludert den i Shanghai.

Oljeprisen

Oljeprisoppgang under krigen

I starten av januar 2021 kostet ett fat nordsjøolje 50,63 dollar fatet.

I takt med at trusselen om en krig mellom Russland og Ukraina økte, steg oljeprisen.

Toppen ble nådd i begynnelsen av mars, da nordsjøoljen kostet 132,86 dollar fatet.

Publisert: