Nå slipper «Ever Given» ut av Suezkanalen

«Ever Given» skaper nye bølger i Egypt. Det gigantiske containerskipet er på vei gjennom den siste delen av Suezkanalen etter hundre dagers arrest der.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Like før klokken 11.30 er skipet i gang med ferden nordover mot Port Said og den egyptiske middelhavskysten, ifølge Marinetraffic.

Reuters melder samtidig om avgangen til «Ever Given» onsdag formiddag.

Ifølge nyhetsbyrået eskorteres «Ever Given» av to tauebåter og ledes av to erfarne loser.

Shippingkaos og milliardkrangel

Et av verdens største containerskip satt fast og blokkerte Suezkanalen i seks dager i slutten av mars før det lyktes å dra det av grunn. Det førte til store forsinkelser i den internasjonale handelen med dertil økonomiske konsekvenser.

Eierne av det Panama-registrerte skipet har siden kranglet med Egypt om hvor stor kompensasjon sistnevnte skal ha. Det enorme containerskipet har derfor ligget ankret opp i en bukt i Suezkanalen siden det ble trukket av grunn 29. mars.

Les også

Vil utvide Suezkanalen

Egypt har nektet skipet å dra videre på grunn av uenigheten om kompensasjonen, som myndighetene først mente burde være over 900 millioner dollar, tilsvarende 7,8 milliarder kroner.

Kravet ble senere senket til 550 millioner dollar, eller 4,7 milliarder kroner.

Forlik og feiring

Søndag kom nyheten om at de japanske eierne av skipet er blitt enige med kanalmyndigheten SCA om et forlik på et foreløpig ukjent beløp.

Dermed får «Ever Given» seile videre onsdag, 100 dager etter at det ble dratt av grunnen.

Onsdag arrangeres det en seremoni for å markere avgangen til skipet, som er lastet med rundt 18.300 containere, skriver Reuters.

Khalid Abubakr, en advokat for SCA sa ifølge nyhetsbyrået onsdag at kanalmyndigheten er forpliktet til å holde vilkårene i forliket hemmelig.

Yukito Higaki fra Imabari skipsverft, et datterselskap av Shoei Kisen, takker SCA i en uttalelse:

– Vårt selskap har en stor flåte med skip og vil fortsette å være en lojal stamkunde i Suezkanalen, som etter vårt syn fortsatt er en uerstattelig ressurs for internasjonal skipshandel, sier han, ifølge Reuters.

Publisert: