Må svare om Equinors Angola-betalinger etter E24-saker
Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget krever redegjørelse fra oljeminister Tina Bru (H) etter Aftenbladet/E24s saker om Equinors gigantutbetalinger i Angola.

Etter Aftenbladet/E24s saker om Equinors overføringer til sosiale bidrag i Angola krever Arbeiderpartiet og SV en gjennomgang fra olje- og energiminister Tina Bru (H).
Mellom 2011 og 2016 betalte Equinor 420 millioner kroner til Angolas statseide oljeselskap Sonangol, for et forskningssenter som ennå ikke er bygget. I tillegg betalte Equinor 295 millioner til «sosiale prosjekter», som de ikke vet hva har gått til.
Saken fikk stor oppmerksomhet for fire år siden, og våren 2016 sendte kontroll- og konstitusjonskomiteen flere skarpe brev til daværende olje- og energiminister Tord Lien (Frp), med spørsmål om pengene og hva Equinor hadde gått med på i Angola.
Dag Terje Andersen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, bekrefter nå at komiteen på nytt stiller spørsmål til olje- og energiministeren om saken.
– Vi har i dag sendt brev til statsråden, der vi viser til korrespondansen om saken i forrige runde, og så spør vi om statsråden kan redegjøre for hvordan saken er fulgt opp, sier Andersen.
Andersen sier det var han som tok initiativ til å stille spørsmålet til Bru, men sier det er gjort med tilslutning fra resten av kontroll- og konstitusjonskomiteen.
– Når det kommer medieoppslag som dette, er det naturlig at vi ber statsråden redegjøre for oppfølgingen.
Olje- og energidepartementet vil svare på brevet.
– Departementet har mottatt brevet fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Det vil selvfølgelig bli besvart, sier kommunikasjonssjef Ole Berthelsen.
Equinor har betalt 420 millioner kroner til et forskningssenter i Angola som aldri er bygget
Andersens kollega i Arbeiderpartiet, Martin Kolberg, var leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen sist det ble stilt spørsmål om Equinors Angola-overføringer.
Kolberg sa tidligere denne uken at han mener komiteen må ta saken opp igjen.
– Utviklingen i saken dokumenterer at alle de spørsmål og det engasjementet kontrollkomiteen hadde var velbegrunnet, og viser at svarene vi fikk da saken var til behandling i dag viser seg å ikke være fyllestgjørende for sakens realiteter, sa Kolberg til E24.
Equinor: – Lovlige utbetalinger
Equinor har gjentatte ganger overfor E24 uttalt at det er det angolanske statsoljeselskapet Sonangol som har ansvaret for gjennomføringen av prosjektene Equinor har vært på å finansiere.
De viser til at utbetalingene er vurdert til å ikke være i strid med relevant antikorrupsjonslovgivning. Equinor sier også at de ga «grundige redegjørelser om problemstillingen til OED i 2016 i forbindelse med at temaet var på dagsorden da».
– Siden den gang har vi fulgt opp saken regelmessig med Sonangol både skriftlig og i møter for å forsikre oss at deres kontraktsmessige forpliktelser følges opp. Vi noterer oss at Sonangol nå antyder byggestart i 2021 og vi kommer til å fortsette å etterspørre fremdrift i saken, sa Erik Haaland, talsperson for Equinors internasjonale virksomhet, til E24 i går.
Sonangol har i en redegjørelse til E24 skrevet at de skal begynne å bygge forskningssenteret i 2021, men at de ikke vet hva det vil koste. De har ikke svart på spørsmål om pengestrømmen til forskningssenteret, men hevder de er i besittelse av pengene.
Sonangol har ikke svart på spørsmål om hvilke sosiale prosjekter Equinors 295 millioner kroner har finansiert.
Equinor aner ikke hvordan 295 millioner kroner er brukt i Angola
– Grundig gjennomgått
Konfrontert med kritikk fra Martin Kolberg og Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV, tidligere denne uken, viste olje- og energiminister Tina Bru til at spørsmålene om Equinors sosiale bidrag i Angola ble «grundig gjennomgått da kontroll- og konstitusjonskomiteen tok opp saken i 2016».
– Saken reiste både prinsipielle spørsmål rundt ansvars- og arbeidsfordelingen mellom departementet som eier og selskapet, og konkrete spørsmål knyttet til utbetalingene, som ble besvart av departementet og Equinor, sa Bru til E24.
Hun viste også til at det ikke er noen «nye utbetalinger i saken» siden 2016, og sa at Equinor har informert om at de har fulgt opp «overfor Sonangol og angolanske myndigheter, og etterspurt informasjon om fremdrift i realiseringen av forsknings- og teknologisenteret».
Ifølge Bru har departementet hatt jevnlig dialog med Equinor om oppfølgingen, og saken har vært tema i eiermøter mellom de sittende statsrådene og Equinors styreleder. Bru sa hun også vil ta opp saken i et møte i høst, om Equinors internasjonale virksomhet.
– Når det gjelder krav om at enkeltprosjekter hos Equinor må gjennomgås grundig av departementet og Stortinget, vil jeg understreke at OED utøver statens eierskapspolitikk slik den har vært forankret i flere stortingsmeldinger og et bredt flertall i Stortinget, sa Bru.