Bondelaget vil ha flere nordmenn som sesongarbeidere

Koronakrisen har ført til en stor mangel på sesongarbeidere i norsk landbruk. Nå vil Norges Bondelag samarbeide med Nav for å bedre rekrutteringen.

Norske bønder har slitt med å skaffe utenlandsk arbeidskraft til sesongarbeid under koronakrisen etter at grensene ble stengt. Nå vil Norges Bondelag samarbeide med Nav for å få flere nordmenn som sesongarbeidere. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB
 • NTB
Publisert: Publisert:

Norske bønder har slitt med å skaffe utenlandsk arbeidskraft til sesongarbeid under koronakrisen etter at grensene ble stengt, skriver Nationen.

Samtidig er det svært krevende å erstatte kompetent utenlandsk arbeidskraft med norsk arbeidskraft uten erfaring eller utdanning innen faget.

– Vi jobber tett sammen med Nav for å forsøke å hjelpe produsenter som trenger sesongarbeidskraft til å finne aktuelle nordmenn, sier Bodhild Fjelltveit, andre nestleder i Norges Bondelag.

Bondelaget henvender seg også til landets naturbruksskoler for å oppfordre elevene der til å søke sommerjobb i landbruket.

– En stabil tilgang av norsk arbeidskraft fordrer en mer langvarig og målrettet satsing på å utdanne og rekruttere ungdom inn i grønne næringer, sier Fjelltveit.

Hun ber samtidig om at regjeringen må legge til rette for at den absolutt mest kritiske utenlandske arbeidskraften kan komme inn i landet under et strengt smittevernregime.

– Uten denne arbeidskraften frykter vi en sterk reduksjon av norsk grøntproduksjon i år. sier hun.

Les også

 1. Regjeringen vil lette tilgangen på sesong­arbeidere

 2. Slår alarm: – Næringa er i ein kritisk situasjon

 3. Emil Lund Eilertsen hadde aldri vært nord for Trond­heim. Så skaffet han seg jobb på fiske­mottak i Svolvær

Publisert:
 1. Koronaviruset
 2. Landbruk
 3. Norges Bondelag

Mest lest akkurat nå

 1. Flere barnefamilier enn tidligere er bostedsløse: – Alvorlig

 2. Motorstopp på E39 onsdag formiddag

 3. Lille-«Regå» havner på Østlandet

 4. Sjekk hvem som dukket opp på treningen til lokalt lag

 5. Kraftig regnvær og flomfare på vei

 6. Nå skal regjeringen selge «Made in Norway»