Oljeprisen og Oslo Børs rett opp etter melding om effektiv vaksine

En lovende vaksinekandidat sender kronen, oljen og Børsen til værs. Også Donald Trump gleder seg over mandagens nyhet.

STORT: Legemiddelkjempen Pfizer har i samarbeid med BioNTech fått svært gode nyheter om sin coronavaksine BNT162b2.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer og tyske BioNTech sier at de siste prøvedataene fra deres fase 3 av kliniske studier viser at coronavaksinen deres var mer enn 90 prosent effektiv i å forhindre infeksjon.

– Dette er kjempepositive nyheter for markedet, sier sjefstrateg Erica Blomgren i den nordiske banken SEB til E24.

Markedet reagerer med sterk oppgang. På Wall Street stiger Pfizer med 8,16 prosent, mens BioNTech bykser 10,12 prosent mandag ettermiddag.

Investorene – og Trump – jubler

Da nyheten om vaksinekandidaten kom føk også norske markeder til værs.

Hovedindeksen suste opp med 4,43 prosent og fikk sin beste dag siden mars dette året.

Like etter klokken 13 mandag kostet et fat med nordsjøolje 43 dollar, opp 8,42 prosent siden midnatt. Ved 17-tiden er oljeprisen stadig rundt 42,8 dollar fatet – en oppgang på 7,92 prosent.

Forventningene er nå store til selskapene bak coronavaksinen.

– Man kommer til å be amerikanske «Food and Drug Administration» (etat innen det føderale amerikanske Helse- og sosialdepartementet, journ. anm.) om å få en rask godkjenning. De vil be om det senere denne måneden, sier Blomberg.

Donald Trump er også glad for det han ser.

– STOR BØRSOPPGANG, VAKSINE KOMMER SNART. RAPPORT OM 90 PROSENT EFFEKTIV. SÅ GODE NYHETER!, skriver USAs avtroppende president i en Twitter-melding mandag ettermiddag.

En midlertidig reaksjon

På sitt høyeste var oljeprisen opp med nesten 9,5 prosent til 43,46 dollar fatet mandag.

– Markedet forventet ikke positive nyheter fra biotech-selskapene, forteller Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy.

Han peker på to grunner til at oljeprisen hopper etter vaksine-nyheten.

– Etterspørselen for olje holdes generelt veldig mye tilbake på grunn av pandemien. Markedet priser nå inn en sannsynlighet for at denne vaksinen i seg selv kan være så lovende, at man kan komme seg raskere tilbake, sier han.

Han forteller også at det har vært flere investorer som har ligget i shortposisjoner, som nå skynder seg med å dekke inn tapet.

Shortsalg er i praksis et veddemål på fallende oljepris. Når prisen plutselig stiger, faller verdien av disse investeringene, som kan føre til at shortselgere blir tvunget til å kvitte seg med posisjonen. Det fører gjerne til en betydelig prisoppgang.

Tonhaugen mener at mandagens prisvekst er en midlertidig reaksjon, og at man ikke vil se de store effektene før om flere måneder.

Sammenfaller med valgoptimisme

Rett før presidentvalget i USA har en økende smittetrend skapt bekymringer, forteller sjefsstrateg Erica Blomgren i SEB.

– Det har ført til større nedstenginger, særlig i Europa, som får økonomiske konsekvenser. Den andre bølgen som vi nå ser viser at den økonomiske innhentingen vil være veldig skjør frem til en vaksine er på plass, sier hun.

Blomgren peker på at markedet har utviklet seg positivt allerede før mandagens vaksinenyheter, basert på valgresultatene.

Global oppgang og kronestyrking – mens gullprisen faller

Den norske kronen styrker seg mot de store valutaene. En amerikansk dollar koster nå så vidt over 9 kroner, mens euroen er priset til 10,67 norske kroner stykket.

Børsene i Europa reagerer også på den store vaksinenyheten. Etter meldingen hoppet den europeiske Stoxx 600-indeksen, som endte opp 3,82 prosent – markant høyere enn oppgangen på 1 prosent tidligere denne mandagen.

I USA stiger børsene voldsomt – Dow Jones-indeksen åpnet opp over 5 prosent, og satte dermed ny rekord.

Også lange amerikanske statsrenter stiger kraftig etter nyheten. «Tiåringen», regnet som en av verdens viktigste renter, stiger til 0,95 prosent.

Amerikansk statsgjeld blir ansett som en trygg havn for investorene, og renten stiger når færre vil kjøpe statsobligasjoner samtidig.

I tillegg blir gullet forlatt av mang en investor mandag ettermiddag. Noen timer etter vaksinenyheten faller gullprisen stadig, med 5,26 prosent til 1854,5 dollar per unse.

Hovedindeksen på Oslo Børs

Ga beskyttelse etter 28 dager

Ifølge CNBC har forskere hatt et håp om en vaksine som viste effekt blant 75 prosent av tilfellene.

Mandag kom beskjeden fra Pfizer om at deres kandidat viste seg å være mer enn 90 prosent effektiv. Foreløpige resultater viser at pasientene var beskyttet mot sykdommen sju dager etter den andre av to doser ble gitt, og 28 dager etter den første.

Dette betyr at svært mange oppnådde beskyttelse mot coronaviruset fire uker etter at vaksineringen begynte.

– De første resultatene fra våre fase 3-tester av covid-19-vaksinen gir tidlige indikasjoner på at vaksinen er i stand til å forhindre covid-19, heter det i en uttalelse fra Pfizer-sjef Albert Bourla.

Bourla, som både er styremedlem og direktør i Pfizer, sier at det er en «stor dag for vitenskapen og menneskeheten», skriver CNBC.

Forventer over 50 millioner doser i år

Studien omfatter 43.000 personer, fordelt på to grupper. Den ene får placebo, og den andre får vaksine. Den første analysen ble gjort etter 94 smittetilfeller, og ut fra disse har man beregnet beskyttelsesvirkningen til 90 prosent.

Testen skal nå fortsette frem til man har fått 164 smittetilfeller.

Ifølge TDN Direkt jobber nå Pfizer og Biontech med å forberede nødvendig data for å sende inn en søknad til amerikanske myndigheter slik at de kan demonstrere sikkerheten og kvaliteten for vaksineproduktet.

Basert på tilbudsprognoser forventer de å tilby over 50 millioner vaksinedoser i 2020 og produsere inntil 1,3 milliarder doser i 2021.

E24 presiserer: i den første utgaven av denne artikkelen skrev vi at vaksinen «ga beskyttelse i 28 dager». Dette er feil, og er rettet til «ga beskyttelse etter 28 dager».

Les om saken på CNBC:Oljeprisen
I TET: Biontech er basert i Mainz, Tyskland. Selskapet er med på å utvikle vaksinen sammen med Pfizer, og ser ut å ligge best an i kappløpet om å bekjempe coronapandemien.
Publisert: