Krever 13,2 millioner kroner av SR-Bank

En rekke småsparere og pensjonister krever millionbeløp av Sparebank 1 SR-Bank. De ble forespeilet god avkastning ved å investere i et eiendomsselskap som seinere viste seg å være en tapsbombe.

Publisert: Publisert:

De vurderer søksmål mot SR-bank. Fra venstre Bjørn Knudsen, Kjell Rasmussen og Astrid Berg Skoglund. Foto: Fredrik Refvem

 • Dag-Henrik Fosse
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Banken anbefalte at de kjøpte seg inn i Stadionparken Næringseiendom AS som skulle gi en hyggelig avkastning. Hittil har de tapt nesten halve investeringen. De mener også banken har endret en fastrenteavtale i strid med inngåtte avtaler, og vil ha tilbake det de mener selskapet har betalt for mye.

Les også

Småsparere føler seg lurt av SR-Bank

Vurderer rettslige skritt

Nå vurderer aksjonærene å gå rettens vei for å få pengene tilbake. Til sammen 13,2 millioner kroner.

– Dette er penger som er betalt for mye i renter, fordi banken har satt opp renten i strid med den opprinnelige fastrenteavtalen, sier talsmann for småsparerne Kjell Rasmussen til Aftenbladet. Han var en av dem som investerte i selskapet.

Det fremgår av fastrenteavtalen at denne skulle løpe i 10 år. Men banken endret likevel vilkårene og hevet renten underveis.

– Vi ble dessuten forespeilet god avkastning, sier han.

Aggressiv markedsføring

Småsparere og pensjonister med penger på bok, ble ringt opp av banken som solgte inn prosjektet med løfter om at dette vil gi bedre avkastning enn å ha pengene på konto i banken. Mange av disse var minstepensjonister og forsiktige med pengebruken, og ønsket egentlig ikke å kjøpe seg inn i eiendomsselskapet, Stadionparken Næringseiendom AS.

Banken opptrådte aggressivt, sier fra venstre Bjørn Knudsen, Kjell Rasmussen og Astrid Berg Skoglund. Foto: Fredrik Refvem

Les også

Stadionparken til salgs

– SR-Bank opptrådte aggressivt, og en rekke av bankens kunder lot seg overtale til å investere i eiendomsselskapet, sier Rasmussen. En av disse var mor hans som stolte på bankens forsikringer om at dette var et godt prosjekt.

Rasmussen sier at mange eldre ble kontaktet. Investeringene ble foretatt i 2007. Hver aksje ble solgt for 100.000 kroner, og noen kjøpte aksjer for 1,5 millioner kroner. De fleste av de 230 aksjonærene kjøpte fra 2 til 5 aksjer, som betyr investeringer mellom 200.000 og 500.000 kroner. Selskapet har 230 aksjonærer.

Les tilsvaret fra Sparebank 1 SR-Bank:

Les også

Banken utelukker ikke at den kan ha gjort feil

Fra 100.000 til 20.000 kroner

I dag er verdien på hver av aksjene rundt 20.000 kroner. Aksjonærene har fått utbytte eller tilbakebetaling av egenkapital to ganger, tilsammen 31.000 kroner. De har derfor tapt rundt halvparten av investeringen. De som investerte mest har tapt rundt trekvart millioner kroner.

I tilbud om kjøp av aksjer i Stadionparken Næringseiendom AS står det at fastrenten knyttet til pantelån for lån på bygningene i prosjektet er 5.01 prosent pluss 0,60 prosent i margin, til sammen 5,61 prosent, frem til 10. januar 2017.

– Vil ha millioner tilbake

– Men banken hevet renten, inkludert margin, til 8,65 prosent, sier Rasmussen. Det er denne rentehevningen aksjonærene mener banken ikke kan gjøre uten at de bryter fastrenteavtalen fra 2007.

– Vi vil ha tilbake det vi har betalt for mye i renter, og har regnet ut at dette dreier seg om 17.600 kroner per aksje, totalt 13,2 millioner, sier han.
Vi var forespeilet en årlig avkastning på 5-6 prosent. Den fikk vi ikke, sier Rasmussen.

Les også

Sjeføkonom: - I starten vil vi se børsras, og urolige finansmarkeder

– Føler seg lurt

- Jeg har snakket med mange av aksjonærene, folk som egentlig er småsparere som ikke har så mye greie på investeringer i eiendomsselskap. De føler seg lurt og mener de er frarøvet pengene som de ble overtalt til å flytte fra sparekonto i banken til aksjeinvestering i eiendomsselskapet.

De har ikke vært godt nok opplyst, og ikke helt visst hva de har investert i. De hadde ikke forutsetninger for å vurdere dette selv. Banken finansierte alt, men tok seg også godt betalt, sier han.

– Rådgivere i banken må uansett ivareta partenes interesser, slik det fremgår av Finansavtaleloven, sier Bjørn Knudsen. Mor hans kjøpte fem aksjer, selv om hun ikke ønsker å kjøpe, men ble overtalt av banken. Det kan stilles spørsmål ved om banken har opptrådt i tråd med god forretningsskikk, sier han.

De mener de har betalt 13,2 millioner kroner for mye til SR-Bank. Fra venstre Bjørn Knudsen, Kjell Rasmussen og Astrid Berg Skoglund. Foto: Fredrik Refvem

Les også

SR-Bank-resultat på 2,1 mrd i 2015

– Lovet gull og grønne skoger

– Vi ble lovet gull og grønne skoger, sier en av aksjonærene, Astrid Berg Skoglund til Aftenbladet. Eldre og småsparere trodde de kjøpte trygt, fordi de stolte på banken. Risikoen ved prosjektet har ikke vært tema, sier hun som kjøpte 10 aksjer i 2007. Når prisen var falt til 20.000 kroner kjøpte hun 16 aksjer til for å redde prosjektet.

Ingvar Mikalsen kjøpte 5 aksjer han tilsammen betalte 500.000 kroner for i 2007.

– Jeg ble kalt inn til et møte med banken som så mange andre, og der ble det lagt frem en presentasjon der jeg ble invitert til å kjøpe aksjer i Stadionparken Næringseiendom AS. Banken sa jeg måtte handle raskt for aksjene ville bli solgt ut raskt fordi det var stor interesse for disse.

Fikk et dårlig råd

Men aksjene er i dag bare verd 20.000 kroner hver, sier Ingvar Mikalsen til Aftenbladet.

– Dette er det dårligste rådet jeg noen gang har fått av en bank, sier Ingvar Mikalsen. Banken har også satt opp rentene til selskapet tross for at det var inngått en fastrenteavtale. Moralsk og etisk blir dette helt feil fra bankens side, sier han. Han etterlyser et utspill fra banken for å komme frem til en minnelig løsning.
Under emisjonen i sommer kjøpte han ytterligere 15 aksjer til 20.000 kroner hver.

– Jeg synes dette var rimelig, sier han. Mikalsen ville sikre seg noen aksjer til en lagt lavere pris enn det han opprinnelig hadde betalt.
En emisjon til 25 millioner kroner ble gjennomført i august i år.

Les også

SR-Bank avfeier kritikk om dårlig rådgivning

Publisert:

Les også

 1. Banken utelukker ikke at den kan ha gjort feil

Mest lest akkurat nå

 1. Koronasmittet rogalending tok fly fra Tromsø, via Gardermoen, til Sola

 2. Ein person koronasmitta på skip i Randaberg – 32 i karantene

 3. Vikings styreleder har hatt møte med Berntsen: – Ikke tema å bytte trener nå

 4. Stavanger-kvinne innstilt som FpU-formann

 5. Politiet etterforsker om Hurtigruten har brutt loven

 6. Hjemme­sommeren på terrassen: Fire måter å innrede på

 1. Bank
 2. Markedsføring
 3. Bank og finans
 4. Finanstilsynet
 5. SpareBank 1 SR-Bank