Forbrukerrådet vil ha større konkurranse

Vi er opptatt av at det blir større valgfrihet og dermed større konkurranse i bredbåndsmarkedet, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet til Aftenbladet.

Finn Myrstad, fagdirektør i Forbrukerrådet, ønsker å bli kvitt de lokale bredbåndsmonopolene.

 • Dag-Henrik Fosse
  Dag-Henrik Fosse
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Han mener mangel på konkurranse kan føre til høye priser til forbrukerne.

Han ønsker også å bli kvitt de lokale bredbåndsmonopolene, og koblingssalget som i praksis skjer mellom TV og internett.

Fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet ser for seg at det på litt sikt, blir mulig for flere leverandører å kople seg på fiberkablene til de som eier disse, slik at husstandene får reelle alternativer når de skal velge internettleverandør.

Høy pris

I dag er også prisen veldig høy sammenlighet med land det er naturlig å sammenligne oss med. Samtidig er det lave offentlige investeringer, som selvsagt også driver prisen for sluttbruker opp, sier Myrstad.

LES OGSÅ:

Les også

Reagerte på prisen Lyse Fiber forlangte

Han understreker at teknologien endrer seg, og det er ikke sikkert at gårsdagens løsninger passer best til morgendagens behov.

I dag er det slik at de som bygger først et sted, får monopol. Hvis for eksempel Lyse Fiber legger fiberkabler i et området, så må husstandene som vil ha bredbåndsløsninger basert på fiber her, velge dette selskapet.

– Samtidig har jeg forståelse for at de private aktørene som bygger ut, har kommersielle interesser i utbyggingen og at de skal tjene penger, sier Myrstad.

Bare 32 prosent kan velge

Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet har nylig offentliggjort en undersøkelser som viser at bare 32 prosent av norske husstander kan velge mellom flere leverandører av høyhastighetsbredbånd.

– Ser vil på strømnettet, var det også slik tidligere at de som eide ledningsnettet også leverte strømmen til husstandene. I dag kan andre enn de som eier ledningsnettet levere strøm.

– En kontakt i veggen- flere leverandører

Slik burde det også vært når det gjelder internett som blir viktigere og viktigere for folk. De selskapene som eier kablene kunne for eksempel fått anledning til å ta en fiberavgift mot at andre leverandører kunne kople seg på. Da unngår vi at det bare er de som graver og legger ned kabler først som får leveransene, sier han.

– En kontakt i veggen, og mange leverandører, er målet til Forbrukerrådet også når det gjelder høyhastighetsbredbånd til husstandene, sier Finn Myrstad.

Ser vi noen år fremover, vil hjemmene bli mer og mer digitale. Folk er allerede på mange skjermer samtidig i husstanden, og flere som har hjemmekontor har behov for raskt og stabilt bredbånd, ikke minst når de skal ha videokonferanser fra hjemmet.

Velferdsteknologien vil også kreve at stadig flere eldre får god nettilgang, sier han.

Han er særlig opptatt av at borettslag ikke låses fast til én leverandør over langt tid. Mange kan da bli tvunget til å betale for tjenester de ikke ønsker.

Tips til bredbåndskunder

Han har fem tips som kan være lure å ha med seg når man skal forhandle frem en ny bredbånds- og TV-avtale.

1. Finn ut hvilke behov husstandene har. Det er ikke sikkert det er like stort behov for en fellesavtale for TV og internett.

2. Ikke aksepter automatisk én kollektiv standardløsning. Det gir i praksis én leverandør monopol til å levere både TV- og internettsignaler til hver enkelt beboer.

3. Legg ut tjenestene på anbud. Leverandør av bredbånd trenger ikke være den samme som leverer TV-tjenester.

4. Inngå korte kontrakter, maksimalt tre år, eller løpende kontrakter. Lange kollektive avtaler hindrer konkurranse og prisjustering i markedet.

5. For borettslag er det viktig at boligsammenslutningen eier infrastrukturen i bygget. Det vil gjøre det enklere å forhandle på pris, samtidig som man ikke er prisgitt én leverandør.

Les også

 1. Reagerte på prisen Lyse Fiber forlangte

 2. Lyse reduserte prisen med 60 prosent

 3. Vanskelig å sammenligne bredbånd-tjenester

Publisert:
 1. Forbrukerrådet
 2. Bredbånd
 3. TV
 4. Koblingssalg
 5. Internett

Mest lest akkurat nå

 1. Dette er den nye tv-serien du skal sjå

 2. – Vi må nok bruke dagen til å måke oss ut av hytta

 3. Sirdal-ordfører: – Kan i verste fall ta dager før strømmen er tilbake

 4. Sykkelbutikk i Sandnes har gått konkurs: Ti mister jobben

 5. 457 personer testet i Stavanger - tre positive

 6. Stormen løftet verandaen og slengte båt og bod inn mot hytta