Lokker med sex, skattesnyting og satireshow

Nordens første økonomifestival åpner dørene i Stavanger onsdag 1. november og stenger ikke før etter fire dager.

Jan Inge Reilstad har hentet idéen til en egen økonomifestival fra Irland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Vi håper den kan bli like viktig for folk med interesse for økonomi som Arendalsuka er for politikkinteresserte, sier professor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger.

Festivalen har 48 arrangementer som spenner over alle tenkelige og utenkelige tema knyttet til økonomi.100 foredragsholdere og formidlere, konserter, kabaret og andre kulturevenementer, skal trekke festivaldeltagere til Stavanger fire dager i begynnelsen av november.

Uformell atmosfære

– Her kan folk komme og lytte til de beste ekspertene på økonomiske problemstillinger i et språk som de forstår, enten de er studenter eller pensjonister eller hører til i kategorien folk flest, sier festivalsjef og leder for Kverulantkatedralen som står bak festivalen, Jan Inge Reilstad.

Og for å få et best mulig klima for læring og opplevelser, bruker festivalen KÅKÅnomics komikere og kulturfolk som programledere.

– De kan formidle på et folkelig nivå, på kaféer og ulike scener i en uformell atmosfære, sier han.

– Hvem kommer som deltagere på denne økonomifestivalen?

– Vi har lagt opp til en festival med brei appell, så også folk som ikke er spesielt interessert i økonomi vil ha noe å hente her, sier Klaus Mohn. Økonomiprofessoren er med i redaksjonskomitéen og skal også i ilden flere ganger under festivalen.

– Ikke gå glipp av dette

– Vi håper økonomifestivalen kan bli like viktig for folk med interesse for økonomi som Arendalsuka er for politikkinteresserte, sier professor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger. Med andre ord en festival som arrangørene håper får så stor betydning at folk med en viss interesse for økonomi bare delta.

– Hva kan de som ikke er særlig opptatt av økonomi ha igjen for å delta?

– Mange av temaene har betydning for den enkeltes virkelighet, som arbeid og arbeidsplasser i fremtidens automatiserte og digitaliserte samfunn, og hvordan velferdsstaten skal kunne bestå når milliardinntektene fra oljenæringen forsvinner, sier Klaus Mohn.

Og temaer som angår folk flest, er det også mange av.

Penger og sex

Vi får innblikk i Tinder og nye datingtjenester, porno og sexkjøp, sexleketøy og hvor mye penger som flyter innenfor sex-industrien, formidlet gjennom samtaleshowet «The Economics of Sex».

Og selvfølgelig vies personlig økonomi oppmerksomhet. Er det slik at noen har personlighet for dårlig økonomi, og nærmest er forutbestemt til å gå i luksusfellen?

Og er det slik at vi må tenke helt nytt når samfunnet skal sørge for et sikkerhetsnett til hele befolkningen? KÅKÅnomics egen festivaløkonom, professor Kalle Moene, snakker om borgerlønn. (Se intervju med Kalle Moene i magasinet i papiravisa) sammen med Knut Røed, Ove Jacobsen og Anja Askeland. Kan borgerlønn redde verden? Per Inge Torkelsen styrer den debatten.

Og vil de norske bankene kunne konkurrere med multinasjonale aktører som Google og Facebook, og overleve i fremtidens bankmarked?

Her er egne foredrag om korrupsjon som utgjør 2 prosent av verdens samlede bruttonasjonalprodukt, der du får forklart hva korrupsjon egentlig er, hvem som er korrupt og hvorfor vi skal bry oss.

Økonomiprofessor Klaus Mohn er sammen med kollega, økonomiprofessor Ola Kvaløy, blant mange bidragsytere til den første økonomifestivalen i Stavanger.

Satire og kultur

En alternativ versjon av World Economic Forum med et satirisk blikk, vil ha høy underholdningsfaktor.

– Målet er å ha så mange tema at vi kan bringe økonomien til folket, sier Jan Inge Reilstad som har hentet idéen fra Kilkenomics-festivalen i Irland.

– Her har de hatt suksess med sin egen økonomifestival, og holdt det gående i åtte år. Vi håper at vi kan bygge opp dette til å bli et årlig innslag i Stavanger, sier han.

Publisert: