Her kan det bli flykaos torsdag

98 SAS-flyginger til og fra Stavanger lufthavn kan bli rammet om alle norske SAS-piloter blir tatt ut i streik torsdag. Partene møtes onsdag klokken 14.

SAS-passasjerer på Stavanger lufthavn, Sola kan blir rammet hardt torsdag. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Julie Teresa Rege Olsen
  Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Partene i den fastlåste pilotkonflikten har så langt ikke kommet til enighet. Det kan bety storstreik og en rekke kansellerte SAS- flyginger fra og med 14. september.

Torsdag er det satt opp til sammen 98 avganger og ankomster med SAS til og fra Stavanger lufthavn, Sola. 74 av dem er innenlandsruter.

SAS har foreløpig ikke oversikt over hvilke avganger som blir rammet.

– Vi jobber fortløpende med å få det hele bilde og vil informere fortløpende til dem som eventuelt blir rammet. Vi anbefaler alle å følge med på nettsidene våre, sier Tonje Sund, pressetalskvinne i SAS.

Det kan bli vanskelig å komme seg til Oslo med fly torsdag. Onsdag ettermiddag var det kun ledig et par flyseter på torsdagens Norwegian-avganger fra Stavanger til Oslo. Fredag var også alle morgenavganger utsolgt. Også NSB sitt nattog fra Stavanger til Oslo er utsolgt torsdag.

Møtes onsdag

Forhandlingene mellom Norsk Flygerforbund/LO og NHO Luftfart/SAS brøt sammen mandag og siden har det ikke vært kontakt mellom partene.

SAS møter pilotenes fagforeninger til et nytt forsøk på mekling hos Riksmekleren klokka 14.00 onsdag, ifølge NTB.

– Blir det storstreik torsdag?

– Jeg vil ikke gradere hva sjansen er for streik, men jeg håper vi kommer til enighet. Pilotene kan ikke ødelegge for andre på denne måten, sier Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart.

– Er det kontakt mellom partene?

– Det vil jeg ikke kommentere.

– Hvorfor blir dere ikke enige?

– Kravene som ble lagt frem ligger langt over rammen som er gitt til svenske og danske piloter, og langt over rammene vi har blitt enige om i frontfagoppgjøret, sier Lothe.

Han mener pilotene må innse at tidene har endret seg.

– Pilotene tjener mest av alle yrkesgrupper i SAS og har et godt lønnsnivå sammenlignet med andre grupper i samfunnet. En svak konkurranse har ført til at pilotene har opparbeidet seg gode vilkår, men bransjen er mer konkurranseutsatt og dermed kommer vilkårene under press. Jeg forstår at det er frustrerende, men det er en nødvendig utvikling for å møte konkurransen. Det har rett og slett blitt en tøffere verden, slår han fast.

Vil ha flere frihelger

– Hva er sjansen for å bli enige?

– Vi har ingenting å forholde oss til, så det er umulig å si noe om, sier leder for SAS-pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang. .

– Hvorfor blir dere ikke enige?

– Vi gikk inn i forhandlingene for å hjelpe kolleger som har hatt fem frihelger i 2017, minus vinterferie og sommerferie. Vår jobb er å hjelpe dem til en bedre og mer forutsigbar hverdag, sier Skogvang.

Forhandlingsleder for SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund, Jens Lippestad, sier til NTB at de setter seg til forhandlingsbordet under en forutsetning:

– Det må foreligge et reelt tilbud som er bedre enn det vi allerede har avvist, sier han.

Avventer på Sola

Fly bemannet av danske og svenske SAS piloter påvirkes ikke av streiken, samt flyvninger operert av våre partnere er ikke berørt av streiken, skriver SAS på sine nettsider.

– Vi jobber som normalt og avventer hva som vil skje. Vår jobb er å videreformidle informasjonen fra SAS. Blir det streik er oppfordringen å be reisende holde seg oppdatert hos flyselskapet. All informasjon kommer herfra, sier Leif Anker Lorentzen, lufthavnsjef ved Stavanger lufthavn, Sola.

Blir du rammet av SAS-streik fra torsdag, er det flyselskapets ansvar å ta vare på deg. – Reiseforsikringen hjelper deg ikke ved streik.

– SAS jobber for fullt for å få løst dette rundt forhandlingsbordet. Vi har et stort håp og ønske om å komme til enighet med pilotforeningen innen torsdag slik at vi unngår at piloten trapper opp til stortstreik, sier Sund.

– Vi forstår at denne situasjonen skaper uro for våre reisende og derfor har vi iverksatt en rekke tiltak for å minimere ulempen for passasjerene, sier Sund.

Dette har du krav på om SAS-streiken rammer deg:

 • Du har rett på full refusjon for din billett hvis avgangen er kansellert, avbrutt eller er forsinket mer enn 3 timer. SAS skal da finne annen reisemåte for passasjeren, enten med et samarbeidende flyselskap, eller med buss eller tog, og det skal flyselskapet dekke.
 • Chartertrafikk som flys av SAS fra Norge blir ikke berørt. Det vil si reiser som er booket via turoperatører som TUI og Apollo med flightnummer fra SK7000-7999.
 • SAS tilbyr kostnadsfri ombooking til/fra/innen Norge for reiser booket før 12. september og med reisedag til og med mandag 18. september. Dette inkluderer også flighter som ikke berøres av streiken.
 • Om man velger å droppe turen skal man få igjen pengene for den delen av billetten som ikke er brukt, inkludert skatter og avgifter som er betalt.
 • Velger man å kjøpe en ny og dyrere billett i et annet selskap, må man dekke prisdifferansen selv.
 • Du har krav på mat og drikke ved forsinkelser på to timer innenlands, eller tre-fire timer på utenlandsflyging.
 • Du kan også ha krav på overnatting og videretransport.

Les mer:

Les også

 1. SAS-fly observerte drone i 1800 meters høyde i Oslo

 2. SAS-sjefen sier pilotene har fremmet umulige krav

 3. Forberedelsene til SAS-streiken i full sving

Publisert:
 1. Streik
 2. Fly
 3. Stavanger lufthavn, Sola

Mest lest akkurat nå

 1. Stavanger: Vaksine-intervallet forkortes

 2. Lionel Messi forlater Barcelona: – Det var en bombe

 3. Stadig flere rogalendinger har vært arbeidsledige i over et år

 4. Blink-festivalen: Tv-produksjonen har blitt dobbelt så stor

 5. Aftenbladet trapper opp storsatsing: Sikret fotball-rettigheter

 6. Espen Hana og andre lokale helter i sommerens utendørssuksess