- Psykiske lidelser ikke et hinder for å jobbe

Arbeidsgivere må bli flinkere til å ta inn folk som er kommet litt skeivt ut på livets hoppkant, mener logistikksjef i Rema 1000 på Forus, Reidar Sørvåg.

 • Willy Soltvedt
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

I går var han en av mange tilstedeværende på gjestebudet som Rådet for psykisk helse arrangerte i samarbeid med Fontenehuset.

Disse representerer begge organisasjoner som ønsker at mennesker med psykiske lidelser skal få jobbe. De tror dette er mulig ved hjelp av enkle tiltak.

— Dette brenner jeg for. Jeg har jobbet seks år som leder i Rema 1000, og i denne perioden har vi ansatt fem med psykiske lidelser i fast jobb. Den sjette er faktisk på vei inn, sier en entusiastisk Sørvåg til Aftenbladet.

Han forteller at bare én har falt fra i hans tid, og at det bare dreier seg om suksesshistorier.

 • Dette er medarbeidere som har omtrent null fravær og som går til jobben med liv og lyst. Min erfaring er at man alltid må være åpen og direkte og ikke love og lyve. Jeg er klar på at i begynnelsen er dette arbeidstrening. Blir det en jobb ledig, stiller disse i samme kø som de andre, understreker Sørvåg.
 • Ditt råd til andre arbeidsgivere?
 • Her er det snakk om en ressurs. La alle med psykiske lidelser som vil jobbe, få en sjanse. De utgjør en stabil arbeidskraft og er også lønnsomme for bedriftene. Det eneste som kreves er litt tilrettelegging, og hos oss får hver en egen fadder som hele tiden er tilgjengelig i alle ledd.

Han trekker med stolthet frem at en av de ovennevnte ble kåret til årets humørspreder blant samtlige på lageret.

 • Han stilte på jobb en time før han skulle for å åpne porter og gjøre andre ting. Vedkommende har et smittende humør og synger julesanger hele året. Det blir det godt arbeidsmiljø av.

Fagsjef i Rådet for psykisk helse, Anne-Grethe Skjerve mener det må en holdningsendring til i samfunnet når det gjelder arbeidsliv og psykisk helse. - Vi kan ikke dele opp mennesker i de som har psykiske lidelser og de som ikke har det. Det er viktig at alle får tilgang til arbeidslivet. De som står utenfor, må få en mulighet til å komme inn, sier hun.

De fremmøtte fikk høre flere solskinnshistorier. Særlig gjorde beretningen til en kvinne med store psykiske problemer i oppveksten, sterkt inntrykk. Hun hadde vært innlagt på ungdomspsykiatrisk og utvist fra skolen. I dag har hun fast jobb i butikk og fungerer fint takket være forståelsesfulle ledere og kolleger.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet har frigitt navnet på mannen som døde i arbeidsulykken på Sviland

 2. Stavanger går tilbake til 12 uker mellom vaskinedosene

 3. 27 nye smittetilfeller på Nord-Jæren – mange knyttes til utested

 4. Viking nærmer seg Avaldsnes-avklaring: – Er be­tinget opti­mist

 5. Mesternes mester-innspillingen er i gang på Sørlandet

 6. Kjøpte eiendom med strand­linje. Ble sak­søkt og måtte kjøpe strandlinjen på nytt