Aker Solutions nær gass­kontrakt verdt syv milliarder kroner

Aker Solutions opplyser at det er i avsluttende forhandlinger om kontrakt med forventet verdi på rundt syv milliarder kroner tilknyttet verdens største gassprosjekt.

MILLIARDPROSJEKT: Jansz-lo-feltet er en del av det gigantiske Gorgon-prosjektet, som er et av verdens største gassprosjekter.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Etter en drøy halvtimes handel fredag ble det innført handelsstans i Aker Solutions-aksjen i påvente av en nyhet fra selskapet.

To timer senere melder Aker Solutions i en melding at det er i avsluttende forhandlinger om en kontrakt med forventet verdi på syv milliarder kroner.

Selskapet skal levere anlegg for gasskompresjon til Chevrons gigantfelt i Australia. Torsdag bekreftet Chevron at de vil gå videre med sitt prosjekt Jansz-lo i Australia til over fire milliarder dollar.

I forkant av handelsstansen var aksjen opp drøyt tre prosent, før den etter meldingen skjøt opp i overkant av åtte prosent.

Aker Solutions-aksjen

Aker Solutions fikk i mars 2019 en såkalt FEED-kontrakt, som innebærer at selskapet skal gjøre en forhåndsstudie og innledende ingeniørarbeid for å vurdere muligheten for et anlegg for gasskompresjon på Jansz-Io-feltet utenfor kysten av Australia.

Prosjektet blir beskrevet som en «viktig kilde til rent forbrennende naturgass slik at våre kunder kan møte energiomstillingen i land på tvers av Asia- og Stillehavsområdet», sier Nigel Hearne, toppsjef i Chevron, i en pressemelding.

I uttalelsen fremgår det at konstruksjon og installasjon vil medføre en prosjektvarighet på rundt fem år.

Aker Solutions har så langt ikke besvart E24s henvendelser.

Illustrasjonsbilde av Aker Solutions verft i Port Klang, utenfor Kuala Lumpur i Malaysia.

Et av verdens største gassfelt

Jansz-Io-feltet til Chevron er en del av det gigantiske Gorgon-prosjektet, som er et av verdens største gassprosjekter, der gassen fraktes i rør til land. I landanlegget sendes deler av gassen videre i rørledninger til australske husholdninger, mens den andre delen gjøres om til flytende naturgass (LNG) for eksport.

Pareto Securities Equity Research skrev i et notat fredag morgen at de trodde det var denne kontrakten som første til handelsstans i aksjen.

«Vi estimerer at omfanget er mellom fem til seks milliarder kroner for Aker Solutions». Videre skrev Pareto at det er en «viktig kontrakt som har vært ventet og som sannsynligvis vil kunngjøres etter endelig signering av kontraktene i nær fremtid».

Les også

Aker Solutions vil gå til politiet med «fabrikkerte» meldinger om Malaysia-sak

Kan bli første i utlandet

Dersom avtalen mellom Jansz-lo og Aker Solutions landes vil det bli første gang et slikt anlegg installeres utenlands. Det første anlegget står på Åsgard-feltet til Equinor i Norge.

Både gass- og oljefelt opplever at produksjonen faller over tid hvis man ikke gjør tiltak. En av måtene man kan gjøre det på er å bruke trykk, og det er her kompresjonsteknologien kommer inn.

Den kan nemlig opprettholde trykket etter hvert som det naturlige trykket i reservoaret avtar.

Tradisjonelt sett setter man kompressorer på plattformer over vann for å øke trykket i reservoarer, men Aker Solutions mener deres løsning med å plassere slike kompressorer på havbunnen nærmere brønnhodene både reduserer investeringskostnadene, driftskostnadene og øker effekten. På den måten får man økt utvinningsgraden.

Publisert: