Studenter taper 80.000 kroner i året

Den høye gjennomsnittsalderen for norske studenter gjør at de taper 80.000 kroner i året i pensjon, ifølge forbrukerøkonom.

Norske studenter er eldst i Europa. For hvert år du studerer blir du en fattigere pensjonist, ifølge forbrukerøkonom.
  • Marthe Synnøve Johannessen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

TIPS OSS PÅ: jobbogutdanning@aftenbladet.no

– Det er et reelt regnestykke, sier forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe, til aftenbladet.no.

Norske studenter er eldst i Europa, viser undersøkelsen Eurostudent som gjennomføres årlig blant europeiske studenter. Den nyeste undersøkelsen viser at gjennomsnittsalderen til norske studenter er 28 år. Til sammenligning er studenter i Frankrike i gjennomsnitt 22 år gamle.

– Det er urovekkende, mener Warloe.

Les også

[No available link text]

Straffer seg årlig

– Den nye pensjonsreformen fra 2011, straffer de som studerer lenge. I den gamle ordningen kunne man plukke ut de 20 beste årene i arbeidslivet. Ny ordning gjør at alle år teller. Hvert studieår "ekstra" gir et tap på 80.000 kroner til den enkeltes pensjonsbeholdning, sier hun.

Warloe baserer utregningene på gjennomsnittsinntekten til arbeidstakere mellom 25 og 29 år som sparer opp til pensjonstiden gjennom folketrygden og pensjonsordning hos arbeidsgiver.

Man må jobbe til langt oppi 70-årene

– Hvert eneste år straffes de som oppholder seg lenge på universitet og høyskole. En konsekvens er at man må jobbe til langt oppi 70-årene, sier hun.

Bekymrer seg forsent

For de fleste er ikke pensjonisttilværelsen et tema i 20-årene. Det burde det være ifølge forbrukerøkonomen.

– Man begynner ikke å bekymre seg før i 50-årene. Da kommer konsekvensene av valget man tok om å studere i 8 år da man var i 20-årene. Folketrygden er bærebjelken i folks pensjon. Det får konsekvenser å ikke være på vakt for det å trekke studiene ut i tid, sier hun.

– Alt kan ikke måles i kroner og øre

Pensjonisttilværelsen skal ikke være første tanke i hodet for studenter i 20-årene mener studie— og yrkesveileder Alf Merkesdal.

– Jeg syns ikke det skal være en drivkraft for studenter å tenke på pensjonen, men å glede seg over å lære mer om et tema, sier Merkesdal til aftenbladet.no. Han betviler ikke at studenter taper økonomisk på å studere for lenge, men han mener at man kan ikke måle alt i kroner og øre.

– Jeg har ikke sansen for å måle alt i kroner og øre. Det er opp til den enkelte hva de verdsetter her i verden, og hva de mener er viktig å oppleve i livet. Jeg tror at en person som vet hva han vil bli fra ungdomsskolen av vil ta utdanning og komme i gang med å jobbe så fort som mulig, men det gjelder ikke alle, sier Merkesdal.

Publisert:
  1. Arbeidsliv

Mest lest akkurat nå

  1. Den tidligere fotball­proffen kjører ti timer for å se datteren spille for Sand­viken

  2. KrF-politiker i Egersund: – Jeg fatter ikke at biskop, stats­forvalter og fylkes­kommunen er negativ til dette

  3. Se hvor mye det har snødd i Sirdal

  4. Alec Baldwin skjøt og drepte en filmfotograf ved et uhell

  5. Jostein (80) traff perfekt med nytt kraftverk, akkurat da strømprisene gikk til himmels

  6. Reagerer på «urett­fer­dige» regler: – Veldig merkelig