Norsk Industri ber om hand­lings­regel for kraft­eksporten

Hvis kraftprodusentene ikke stopper eksporten når magasinene går mot null, så betyr det at markedet ikke fungerer, sier Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen ber regjeringen ta grep for å få ned krafteksporten.
 • NTB
Publisert: Publisert:

– Hvis kraftselskapene ikke tar situasjonen på alvor, må staten ta grep. Hvis de ikke stopper eksporten når magasinene nærmer seg null, så betyr det at markedet ikke fungerer, sier Norsk Industris administrerende direktør, Stein Lier-Hansen, til Klassekampen.

Norsk Industri er den største organisasjonen i NHO. Nå mener Lier-Hansen regjeringen ikke har noen tid å miste. Selv om han forstår at de nøler, vil han at de skal være enda tydeligere.

– Hvis de er skuffa, må de stille krav. Da må de si at nå krever vi at dere følger en handlingsregel for å fylle opp magasinene, sier han.

Fyllingsgraden i Øst- og Sør-Norge er på et historisk lavt nivå, de har ikke vært på et like lavt nivå på 20 år. Flere har tatt til orde for at Norge må reforhandle eksportavtalene med Europa.

Lier-Hansen mener løsningen er enklere enn det.

– Hver enkelt land har selvråderett med tanke på egne ressurser. Vi har råderett, men vi tar den ikke i bruk. Ingen kan kritiserere Norge for at vi ikke tømmer vannmagasinene våre når de er nesten på nullnivå. Det skjønner alle land, og EU er helt enige med oss, sier Lier-Hansen til avisen.

Publisert:

Strømkrisen

 1. Skyhøye strømpriser gjør at Rec Solar vurderer produksjonsstans

 2. Kraft­linje til fem milli­arder sliter med å sende strøm sør­over

 3. Stortinget haste­inn­kalles til møte om strøm­tiltak

 4. – Lyses over­skudd bør brukes på nær­ings­livet

 5. Ap’s nestleder fra Nord­land: Uakt­uelt med over­føring av strøm fra nord til sør

 6. NHO-topp om strøm­krisen: – Situasjonen er ekstrem og alvor­lig

 1. Strømkrisen
 2. Strøm
 3. Norsk Industri
 4. Stein Lier-Hansen