I Skanska er det én tømrer igjen

Utsikten fra leilighetene i Kalhammeren er upåklagelig, både mot Ryfylke og innseilinga til sentrum. Men utsiktene for utbygger Skanska er atskillig mer usikker.

Det har vært tøft å følge kolleger ut døra, sier Even Frøland i Skanska. Når tømrerne i Skanska er borte, må de sette ut tømmerarbeidet til en underleverandør.
 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det hamres og males, støypes og graves på byggeplassen mellom Veritashammeren og Stavanger Tekniske fagskole (Sots) på Kalhammeren. Det er her innseilinga til sentrum er på sitt smaleste og avstanden til verftet på Buøy på sitt minste. Av samme grunn er utsikten magisk vakker. Derfor har det vært relativt lett å selge de 117 boligene i prosjektet. Takket være godt salg, kunne også siste byggetrinn starte opp - og et 50-talls fagarbeiderne får fortsette å jobbe, de ti Skanska-ansatte inkludert.

Siste boligblokk står ferdig i november 2018. Da har ikke Skanska nye oppdrag som kan gi jobb til de som er på byggeplassen i dag.

Bare én tømrer igjen

– I vår hadde vi 15 Skanska-tømrere her. Nå er vi fire, og tre av dem går oppsigelsestiden. Da er det én igjen, oppsummerer prosjektleder i Skanska, Even Frøland.

I tillegg måtte to lærlinger gå. Uten egne tømrere kan ikke Skanska gi veiledning til lærlingene. De er nå ivaretatt i en annen bedrift, via fylkes opplæringskontor.

– Det har vært tøft. Jeg har aldri opplevd lignende i løpet av mine ti år i bransjen, sier prosjektleder i Skanska, Even Frøland.

– Det har vært tøft. Personlig har jeg aldri opplevd lignende i løpet av mine ti år i bransjen, vedgår Even Frøland.

På byggeplassen i Kalhammeren er fem boligblokker i ferd med å reise seg. Da Skanska skrev kontrakt som totalentreprenør i 2014 var det en viktig kontrakt for selskapet som senere fikk oljekrisa midt i ansiktet. Byggentreprenøren hadde spesialisert seg å bygge på forretningsbygg, men over natten var markedet mettet og store lokaler stod tomme.

Prosjektleder i Skanska, Even Frøland vet at han har jobb til november 2018, når de er ferdige med fem blokker på Kalhammeren.

17 tømrere måtte gå

I alt 17 tømrere måtte gå i Skanska Stavanger under siste nedbemanning i vår. Fagarbeiderne innenfor betong klarte selskapet å beholde.

– Vi ønsker jo å ha vår egen stamme av fagfolk, sier Frøland.

I oktober har de siste tre tømrerne gått ut oppsigelsestiden sin og slutter i selskapet. Da er det én tømrer igjen i Skanska i Stavanger. Han er 60 år og fikk bli til han fyller 62 år. Når han går av med avtalefestet pensjon, er det ingen fast ansatte tømrere igjen i Stavanger.

Når Skanska har sagt opp egne tømrere, må de sette bort reseterende tømmerarbeid på Kalhammeren til underleverandører, Front. I alt er det 20–25 underleverandører som jobber på byggeplassen. Samlet er de om lag 40-55 fagarbeidere som jobber i prosjektet til enhver tid.

LES:

Utsikten er upåklagelig og leilighetene leveres i flere størrelser og prisklasser. Derfor har de vært lett å selge, og siste utbyggingstrinn sikrer jobber til en femtitalls arbeidere fram til november 2018.
Les også

I Skanska er det én tømrer igjen

Les også

Skanska-sjef: Innleie er dilemma for byggebransjen

– Få er innleid. De fleste er ansatt hos en underleverandør. Det var mer innleie for fem-seks år siden, under den store boomen, sier Frøland.

Både Skanska og andre selskaper de samarbeider med valgte den gangen å ansette flere utlendinger som hadde begynt i selskapet via innleie.

I Skanska ansatte de flere medarbeidere med polsk opprinnelse, der noen ennå er i selskapet, mens noen måtte gå under oppsigelsesrunden.

Utsikten i «Innseilingå» er «byens beste».

Usikker framtid i bygg

Kalhammeren Eiendom er byggherre for utbyggingen «Innseilingå». Størrelsen på de 117 leilighetene varierer mellom 40 og 200 kvadratmeter. Alle har vannbåren varme, p-hus i kjelleren og gress på taket.

53 kvadratmeter i tredje etasje koster 2,8 millioner kroner, mens 112 kvadratmeter i niende etasje koster 12 millioner kroner. Den største leiligheten er på rundt 200 kvm, med utsikt langt inn i Ryfylke, er allerede solgt. Leiligheten har også heis rett inn i leiligheten.

For egen del vet byggeleder Frøland at han har jobb i Skanska til november 2018, men ikke hva som skjer etterpå. Da er de ferdige med siste byggetrinn i leilighetsprosjektet «Innseilingå» på Kalhammeren.

– Vi vet ikke hvor neste oppdrag er. Likevel er folk overraskende lite stressa. det er egentlig litt uforståelig, sier Frøland.

Han tror det handler om at folk er glad i jobben sin.

Han tror markedet innen forretningsbygg vil ligge flatt lenge ennå. Håpet er at offentlig sektor skal legge ut noen byggeprosjekter de kan gi anbud på.

Publisert:
 1. Skanska
 2. Stavanger
 3. Nedbemanning
 4. Arbeidsliv
 5. Stortingsvalg 2017

Mest lest akkurat nå

 1. Slutt etter 110 år: – Jeg synes det er vanskelig å miste jobben

 2. Snøkaos på Sørlandet: Vurderer å evakuere biler som er tomme for strøm

 3. Metersregel, skjenkestopp og maksantall hjemme: Dette er de nye korona­tiltakene

 4. Hastverk og uenighet på kammerset. Slik gikk diskusjonen om de nye tiltakene.

 5. Avlyste konserter, færre publikummere og stor usikkerhet

 6. Åpner onsdag: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien