To døde på jobb for Statoil

Sikkerheten i Statoil har aldri vært bedre, ifølge selskapets egne målinger. Men to dødsulykker kastet mørke skygger over generalforsamlingen tirsdag ettermiddag.

Publisert: Publisert:

-2014 var preget av to dødsfall hos kontraktører som arbeider for Statoil i Nord-Amerika. Dette er en sterk påminnelse om hvor viktig sikkerhetsarbeidet vårt er, sa konsernsjef Eldar Sætre på generalforsamlingen til Statoil tirsdag ettermiddag. Foto: Pål Christensen

To ansatte i firma som arbeidet for Statoil i Nord-Amerika mistet livet i ulykker knyttet til Statoils virksomhet i 2014.

— Den ene ulykken er knyttet til skogrydding for legging av rør, og den andre er knyttet til en boreoperasjon, forteller konsernsjef Eldar Sætre til Aftenbladet.

Statoil i hele verden

Omtrent 23.000 ansatte jobber for Statoil i 36 land. Langt flere jobber for Statoil i leverandørselskaper som har kontrakt med Statoil verden over. Det var tilfellet med de to som døde i Nord-Amerika, hvor Statoil eier i skifergassfelt og oljesandanlegg.

— Må en regne med dødsfall med så mange mennesker i arbeid i Statoils prosjekter, Sætre?

— Nei, dødsulykker er noe vi aldri kommer til å akseptere. Disse dødsfallene viser at dette er en virksomhet som kan forbedres, sier Sætre.

Han er sikker på at de to dødsfallene er de eneste som kan knyttes til Statoils operasjoner i 2014.

— Ja vi har veldig god oversikt over alle type hendelser og tilløp til hendelser. Vår rapportering og oppfølging av det som skjer er veldig systematisk og veldig god. De som døde var to kontraktoransatte knyttet til virksomheten på land i USA.

Styrelederen beklager

Styreleder Svein Rennemo beklaget dødsulykkene overfor eierne på generalforsamlingen tirsdag.

— Dødsfallene viser at sikkerhet er et område vi må og skal forbedre oss på. Vi er blant annet i ferd med å ferdigstille et omfattende sikkerhetsarbeid etter In Amenas, sa Rennemo.

Tall fra Statoil viser en svært positiv utvikling i antall hendelser, eller uhell og ulykker, i Statoil de siste fem årene. Den såkalte "Alvorlig hendelsesfrekvensen" har gått ned fra 1,4 til 0,6 hendelser per million arbeidstime i selskapet.

— Jeg gleder meg over gode sikkerhetsresultater 2014. En styreleder blir stolt av slike resultater, sa Rennemo om utviklingen. Det er likevel mer å ta tak i, ifølge Sætre.

— Fallende gjenstander og gasslekkasjer er områder som krever ytterligere forbedringer, sa konsernsjefen til generalforsamlingen.

Bare timer tidligere ble det kjent at Statoil har akseptert et forelegg på 7 millioner kroner for havbunnslekkasjer på Statfjord B sommeren 2013. Lekkasjen oppsto i en deponibrønn, skriver Statoil på sitt intranett.

- Ikke tilfredsstillende

Tirsdagens generalforsamlingen i Statoils stilige forretningssenter på Forus, var spesiell både for Eldar Sætre og Svein Rennemo.

— Dette er min første generalforsamling som konsernsjef. Å få lov til å lede dette selskapet et stort privilegium. I mine år i Statoil har jeg fått være med på en formidabel utvikling i selskapet, sa Eldar Sætre. Han takket en kompetent og respektert organisasjon. Og han takket av Svein Rennemo, som går av som styreleder i juni.

— Resultatene for 2014 var blandet. Finansielt var det ikke tilfredsstillende hverken for aksjonærer eller for avkastningen på investeringene. Dette viser at effektiviseringsarbeidet må fortsette med full styrke, sa Rennemo i sin siste tale til generalforsamlingen.

— Statoil er i en syklisk industri. Svingninger inntreffer igjen og igjen. Oljeprisnedgangen fra toppen på 115 dollar fatet til 55 dollar fatet ved utgangen av fjoråret illustrerer dette til fulle. Den strategien som ble etablert i 2014, hvor vi blant annet stiller sterkere krav til avkastning, har vist seg å være riktig. Resultatforbedringer skal leveres, understreket Rennemo.

Også Sætre understreket hvor viktig oljeprisen er for Statoils lønnsomhet.

— Vi er veldig usikre på når og hvor raskt oljeprisen vil stige. Som vi vet er det ikke noe nytt at oljeprisen svinger, det er regelen mer enn unntaket. Vi har fullt fokus på det vi selv kan gjøre noe med, sa konsernsjefen.

Krigshandlingene i Ukraina og i Midtøsten berører Statoil. De bekymrer konsernsjef Eldar Sætre I tillegg ser han to utfordringer i det han kaller "omgivelsesbildet": Miljø og konkurransekraft.

— Vi må styrke konkurransekreften og redusere karbonavtrykket vårt. Dette er to store utfordringer hver for seg. Fordelen er at de henger sammen. Å bli mer bærekraftige vil gjøre oss mer konkurransedyktige på sikt, mener Sætre.

LES OGSÅ:

Publisert: