Oddsen har endret seg. Nå møter pengespill fra utlandet motvind

– Vi skal knekke dem, sier kulturminister Abid Raja (V) om utenlandske spillselskaper. Det største av dem innrømmer at de sliter i Norge.

Rundt 200.000 nordmenn satser penger hos utenlandske spillselskaper. Tallet har vært stabilt de siste årene, ifølge undersøkelser som Lotteritilsynet har gjort.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

For seks-syv år siden så det ut til å være bare et spørsmål om tid før det norske spillmonopolet ville falle. Oddsen for at Norsk Tippings enerett skulle overleve var dårlig.

Danskene innførte en lisensordning. Sverige åpnet opp. Mange mente og trodde at Norge sto for tur. Det har ikke skjedd.

I stedet har utviklingen gått i motsatt retning. Nye tiltak er blitt innført for å beskytte den norske modellen. Det begynner å få effekt, ifølge Lotteritilsynet.

– Vi er i ferd med å vinne denne kampen, sier kulturminister Abid Raja (V).

Kulturminister Abid Raja (V) er overbevist om at norske myndigheter vil vinne kampen mot de utenlandske spillselskapene.

Politisk støtte og juridiske seiere

En rekke utenlandske aktører har de siste 20 årene utfordret den norske modellen. I dag er målet deres fjernere enn noen gang.

Dette er noen av årsakene:

  • Forbudet mot å formidle innsats og gevinster til og fra utlandet er strammet inn.
  • Det er blitt vanskelige å markedsføre pengespill via TV og sosiale medier.
  • Spillmonopolet har stått seg juridisk.

Det siste ble bekreftet på nytt i juli. Da slo Borgarting lagmannsrett fast at monopolet ikke strider mot EØS-avtalen. Bakgrunnen var et søksmål fra Norsk Lotteri AS om konsesjon til å formidle pengespill i Norge.

Norsk Tipping har tatt veksten

Norske myndigheter håper at tiltakene skal bidra til at selskapene til slutt kaster kortene.

– Kostnadene ved å operere i Norge er blitt høyere. Kapitalavkastningen kan bli så liten at de gir opp. Det er det vi håper på, sier direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet.

Tilsynet erkjenner at det er for tidlig å trekke en endelig konklusjon. Men i en fersk undersøkelse sier én av fire at de har endret spillevanene sine etter at bankene ble pålagt å stoppe overføringer til og fra spillselskaper i utlandet.

Målinger viser også at andelen som spiller hos utenlandske aktører ligger stabilt mellom 4 og 5 prosent. Norsk Tippings andel har derimot økt.

– Det har vært en vekst i markedet. Men den er blitt absorbert av Norsk Tipping, påpeker avdelingsdirektør Henrik Nordal i tilsynet.

Direktør Atle Hamar (t.v.) og avdelingsdirektør Henrik Nordal i Lotteritilsynet ser antydninger til en utflating og nedgang i nordmenns spilling hos utenlandske aktører.

Unibet-sjefen innrømmer utfordringer

De utenlandske aktørene offentliggjør ikke tall for det norske markedet. Spørsmål om konsekvenser av norske tiltak, blir ofte avfeid med at det er «business as usual».

Under en digital presentasjon av regnskapet tidligere i år, tok imidlertid sjefen for Kindred Group bladet fra munnen. Selskapet står bak merkenavnet Unibet.

På spørsmål om selskapet møter motvind i noen markeder, svarte direktør Henrik Tjärnstrøm slik:

– Dersom det er ett land der vi har et utfordrende marked, så er det Norge.

Henrik Tjärnstrøm er toppsjef i Kindred Group.

Mener tilsynets tall er uriktige

Norsk Bransjeforening for Onlinespill, der Kindred Group er medlem, mener Tjärnstrøms uttalelser må stå for hans regning. Generalsekretær Carl Fredrik Stenstrøm i foreningen har en annen beskrivelse av situasjonen.

– Vår opplevelse er at spillerne både får satt inn og tatt ut penger, sier han. Stenstrøm sår også tvil om tilsynets tall.

– Tallene er for lave, både når det gjelder beløp og antall spillere, hevder han.

Brussel har nedprioritert gambling

Spillselskapene har ikke fått særlig støtte i Brussel. En rekke avgjørelser har gått i Norges favør:

Utenlandske selskaper holder likevel fast på at monopolet strider mot EØS-avtalen.

– Vi kan ikke anerkjenne at Norge ikke tilpasser seg avtaler som landet ellers nyter godt av, skriver Stian Røsvik Bjørstad i en SMS til Aftenposten/E24.

Han er konsulent for ComeOn og representerer selskapet i Norge.

En nærmest død sak

De utenlandske aktørene sliter også på den politiske arenaen. Seks år etter at en lisensordning ble utredet, er saken nærmest politisk død.

Monopolet har stor støtte på Stortinget. Flertallet mener det sikrer at spill tilbys i trygge former. Målet er å begrense spilleavhengighet.

Bare Frp går inn for å oppløse monopolet. Høyre vedtok på landsmøtet i vår at det bør beholdes, og Venstre ivrer ikke like mye for et nytt regime som partiet gjorde.

– Vi skal knekke dem

Monopolets stilling kan illustreres på kulturministerens kontor. Rajas forgjenger, Trine Skei Grande (V), ville innføre en lisensordning. Nå er tonen en annen.

– Dette er selskaper som bevisst omgår det norske lovverket, og vi skal knekke dem, sier Raja.

Publisert: