Horisont Energi skyter opp: Gründeren sitter med verdier verdt over 500 mill.

Storeierne tjener gode penger på samarbeidsavtalen med energikjempen E.ON. Samtidig varsles det investeringsbeslutninger allerede neste år.

SAMARBEIDSAVTALE: Horisont Energi-gründer Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen har inngått av avtale der E. ON tar ansvar for karbonfangst og kondensering, mens Horisont Energi vil stå for transport og lagring av CO₂.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Horisont Energi ble den store vinneren på Oslo Børs torsdag. Aksjen skjøt opp rett over 52 prosent til 99,50 kroner.

Utviklingen kommer etter at selskapet kvelden før kunngjorde et samarbeid med den europeiske energigiganten E.ON. Det innebærer blant annet at E.ON kjøper aksjer for 370 millioner kroner i selskapet gjennom en rettet emisjon.

Den elleville aksjeutviklingen i Horisont Energi gir aksjonærene langt høyere papirverdier.

Horisont Energi-gründer Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen er største eier med 32,3 prosent av aksjene i Horisont Energi.

På gårsdagens kurs var aksjeposten verdt 335 millioner kroner, men prises nå til nær 510 millioner – en oppgang på 175 millioner kroner.

– Vi er veldig fornøyd med responsen vi har fått fra markedet. Vi håper at alle aksjonærene også er fornøyd med utviklingen i selskapet og det vi har vi har gjort i forhold til det vi har lovt vi skulle gjøre når vi gikk på børs, sier Horisont Energi-gründer Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen til E24.

Eidesen har lang fartstid i Equinor, og startet opp selskapet i august 2019.

I desember 2020 annonserte selskapet planene om ammoniakkprosjektet Barents Blue, der både Equinor og Vår Energi er samarbeidspartnere. Samtidig kom Øystein Stray Spetalen, KLP og Saga Pure inn på eiersiden.

Sandnes-selskap får nær ein halv milliard fra statlege Enova

E.ON-verdiene skyter opp

Spetalens deleide og børsnoterte investeringsselskap Saga Pure og hans private selskap Ferncliff, satt ved børsdagens slutt onsdag med aksjeverdier på 184 millioner kroner.

Med den kraftige aksjeoppgangen har Spetalens selskaper nå verdier på rett over 280 millioner kroner, en økning på over 96 millioner kroner fra kvelden før.

Den nye eieren E.ON kan på sin side se verdiene fly lenge før de engang har fått aksjene. Selskapet vil kjøpe 5,7 millioner aksjer til en kurs på 65 kroner.

Basert på kursen ved stenging torsdag har verdien på den aksjeposten økt til 568 millioner kroner, en papirgevinst på 197 millioner kroner.

Transaksjonen vil formelt skje etter at en ekstraordinær generalforsamling har godkjent den rettede emisjonen, noe som planlegges mot slutten av neste uke.

Horisont-aksjen har steget kraftig torsdag.

– Vil tilby en komplett løsning

Eidesen sier at selskapet satser på å skalere opp to forretningsområder i det europeiske energimarkedet. Et for karbonfangst og lagring og et for produksjon og markedsføring av ren ammoniakk. Selskapet har blant en satsing på en fullskala, karbonnøytral ammoniakkfabrikk i Finnmark

Horisont Energi gikk på Euronext Growth rett etter nyttår i fjor. I desember kapret selskapet nesten halvparten av statens tildeling på totalt én milliard kroner til ulike hydrogenprosjekter.

Eidesen peker blant annet på at E.ON har kunder som etterspør fangst av CO₂.

– Her vil vi koble oss sammen med en europeisk aktør som allerede har en veldig stor base med industrikunder som trenger avkarbonisering, som kombinert med CO₂-lagringsaktivitet vil tilby en komplett løsning, sier Eidesen til E24.

Han sier at Horisont Energi og E.ON også ønsker å kommersialisere virksomhet innenfor såkalte negative utslipp i Europa.

Horisont Energi vil også samarbeide med E. ON om kommersialisering av bruk av ren ammoniakk i Europa, ifølge Eidesen.

Kapitalen E.ON skyter inn skal blant annet brukes til prosjektering av karbonlager, videreutvikling av ammoniakkprosjektet Barents Blue samt utvikling av virksomhet innen såkalt grønn ammoniakk, ifølge Eidesen.

– Det vil la oss utvikle alle de prosjektene som vi planlegger for frem til investeringsbeslutning. Vi vil ha penger i alle fall ut 2024 etter våre prosjekteringsaktiviteter.

E. ON kjøper 25 prosent av Horisont Energi for 370 millioner
Publisert: