Hydro og Shell vil satse på grønt hydrogen

Norsk Hydro og oljekjempen Shell går sammen for å satse på grønt hydrogen, ifølge en intensjonsavtale.

Dette bildet er fra Hydro Sunndal.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den siste tiden har selskaper på Oslo Børs meldt om en rekke intensjonsavtaler innen hydrogen og ammoniakk.

Blant annet har Yara signert flere avtaler om å levere ammoniakk til Japan, Aker Clean Hydrogen har blant annet signert en avtale med Shell knyttet til hydrogenproduksjon på Aukra, og Teco 2030 har signert avtaler om leveranser av brenselceller og en verdikjede for hydrogen.

melder Norsk Hydros hydrogensatsing Havrand om en intensjonsavtale med oljegiganten Shell, knyttet til produksjon av grønt hydrogen i nærheten av selskapenes eksisterende anlegg.

Grønt hydrogen lages ved å splitte ut hydrogen fra vann ved hjelp av elektrolysører, drevet med fornybar energi. Hydrogenet som brukes i dag er særlig grått hydrogen, som produseres fra naturgass og gir betydelige utslipp. Flere selskaper har planer om å produsere blått hydrogen, som kommer fra gass men kombineres med CO₂-rensing som fjerner det meste av utslippene.

Flere intensjonsavtaler

Hydros avtale med Shell New Energies Holding Europe B.V. skal utforske mulighetene for å bruke hydrogen til å avkarbonisere begge selskapenes virksomhet, og selge hydrogen til tungindustrien, maritim sektor og tungtransport.

Norsk Hydro har en del utslipp knyttet til bruk av naturgass til varmeformål i aluminiumsproduksjon, og denne kan erstattes av grønt hydrogen for å kutte utslipp. Selskapet har et mål om å redusere egne klimagassutslipp med 30 prosent innen 2030.

– Hydro ser på grønt hydrogen som en mulighet til å redusere karbonfotavtrykket for aluminiumet vårt enda mer, i tillegg til å være en forretningsmulighet i seg selv i den pågående avkarboniseringen av økonomien, sier Hydros energidirektør Arvid Moss i en melding.

Fra før har Hydro også signert en intensjonsavtale med selskapet Everfuel, knyttet til hydrogenproduksjon i nærheten av Hydros anlegg i Europa.

Publisert: