Skipsagent: – Om det ikke går nå, så må man trolig losse båten

Marius Lien i Greencarrier Liner Agency Norway håper og tror at slepebåtene kan få løs skipet Ever Given som står fast i Suezkanalen. Et av rederiet Odfjells skip avventer rutevalg til de ser hva som skjer.

Skipet Ever Given har stått fast i Suez-kanalen i flere døgn. I helgen har skipet vært i bevegelse.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Leth Agencies, som leverer tjenester til skip som seiler gjennom Suezkanalen, skriver sent søndag kveld på Twitter at arbeidet har blitt utsatt til mandag i påvente av at nok en slepebåt skal ankomme fra Italia.

Den planlagte taueoperasjonen skulle egentlig startet søndag klokken 16, men ble i første omgang utsatt til klokken 22 for å utnytte det gunstige tidevannet.

Suezkanalen har vært sperret i fem døgn på grunn av det grunnstøtte skipet Ever Given, men lørdag har skipet begynt å flytte på seg. Det har ført til økt optimisme blant mange. Deriblant Marius Lien i Greencarrier Liner Agency Norway:

– Jeg har tro på at båten kan komme seg løs i dag. De som er der nå er de som kanskje er best på dette i verden. Når de har håp om at det vil gå seg til, så har jeg det og, uttalte han til E24 søndag kveld.

Han understreket at han ikke vet mer enn det som står i mediene.

Ever Given drives av taiwanske Evergreen, men eierne er japanske Shoei Kisen, et datterselskap av verftsselskapet Imabari Shipbuilding. Greencarrier i Norge er agent for det taiwanske rederiet og fraktselskapet Evergreen Marine Corporation, som opererer skipet.

– Om det ikke går nå, så må man trolig losse båten, og det vet jeg ikke helt hvordan man skal løse. Det vil uansett bli kaos, sa Lien til E24.

Avventer utviklingen

Bergensrederiet Odfjell har et skip som har kommet frem til sydsiden av Suez, to skip i Middelhavet og et skip som er på vei fra Houston til India som søndag hadde passert punktet for der man må velge om skipet skal gjennom Suez eller rundt.

– Vi har forstått det slik at de hadde mislykkede forsøk med å få skipet løst i går, og at de skal gjøre et nytt forsøk i dag. Vi har derfor valgt å legge skipet Bow Elm på en mellomkurs i påvente av utfallet av dagens bergingsforsøk, sa operasjonssjef Harald Fotland til E24 søndag.

Han sier de har daglig kontakt med dem som står fast i Suez-kanalen, og at det å vente ikke er nytt for mannskapene deres:

– Mannskapene våre har vært gjennom et år med corona, og er vant til mye venting og endring i planene. De kommer rett fra vinterstormen i Texas, så de fikk sin dose med venting der borte også, uttalte han.

Ifølge operasjonssjefen vil Bow Elm kunne få en omvei på syv dager dersom den må endre rute til å kjøre syd for Afrika. Båten som søndag sto stille i kanalen heter Bow Prosperer.

– Vi har også to båter helt syd i Rødehavet og disse vil kunne få en omvei på tre uker. Kundene våre har generelt lave lagre, så det er alltid kritisk for dem å få lasten frem.

Odfjells Bow Prosperer ligger nå stille i Suez-kanalen.

Rederiforbundet: – Godt tegn

– Mange håper at det kan skje i dag, eller fester lit til at det skjer de nærmeste dagene. Hvis det ikke løser seg i midten av uken, når tidevannet er høyest, så kan det ta tid, sa administrerende direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund til E24 søndag.

Han sa videre at det er et godt tegn at skipet nå er i bevegelse.

– Det er fortsatt 26 norskeide skip som står fast, men vi forventer at antallet kan øke noe i dagene fremover om det ikke løses nå. Det er mange skip som har satt ned farten og køen vokser på begge sider.

Direktøren sier forbundet har kontakt med alle rederiene som har skip i Suez-kanalen.

Harald Solberg er direktør for Norges Rederiforbund.

Rederiet Solvang har også et skip i Suez-kanalen:

– Jeg vet ikke så mye mer enn det som står i mediene, men det ser forhåpentligvis lovende ut, sier Solvang-sjef Edvin Andresen.

Norsk skip står bom fast i Suez-kanalen: – Ble bom stopp
Publisert: