Kommunen vil hjelpe boligeiere

Sola kommune vil gjøre alt som står i kommunal makt for å sikre at boligeierne på Skadbergbakken får utbedret feil og mangler ved boligene sine.

Publisert: Publisert:

Dette er to av boligene som står tilnærmet innflyttingsklare på Skadbergbakken. Men fordi uteområdet fortsatt er en byggeplass, vil ikke Sola kommune tillate innflytting. Foto: Ove Heimsvik

Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Vi ønsker å hjelpe boligeierne. Vi vil ikke gi tillatelse til innflytting i de fem boligene som er tilnærmet ferdige, før alle forhold rundt utearealer og infrastruktur er på plass. Dette gjelder også retting av feil og mangler ved de 14 boligene som allerede er bebodd, sier Eli Osaland Muis, byggesaksbehandler i Sola kommune.

Skjønner frustrasjonen

Hun var denne uken på befaring på Skadbergbakken, og kunne konstatere at området fortsatt er en stor byggeplass. Og kommunen er kritisk til utbyggers håndtering av saken.

— Det virker lite profesjonelt. Jeg forstår veldig godt at de som har kjøpt boliger, både de som har flyttet inn og de som ikke har fått flytte inn, er frustrerte, sier Osaland Muis til Aftenbladet.

Kan bli slått konkurs

Flere av beboerne i området spekulerer på om byggelånsbanken Sparebanken Vest nå vil konsentrere seg om å få infrastruktur og utearealer ferdig, slik at det kan søkes om midlertidige brukstillatelser for de fem boligene som står tilnærmet innflyttingsklare. På denne måten skal utbygger Skadberg Eiendomsutvikling og banken kunne få inn pengene for boligene – omkring 25 millioner kroner totalt.

Frykten deretter er at Sparebanken Vest kan slå Skadberg Eiendomsutvikling konkurs, hente ut alt av verdi i boet som største kreditor og selge resten av Skadbergbakken-prosjektet til en ny utbygger. Ved et slikt scenario er det høyst usikkert om det vil være verdier igjen i konkursboet til å dekke erstatningskrav fra boligeierne.

— Dette er forhold vi i kommunen ikke skal ha noen mening om. Vår oppgave er å se til at plan- og bygningsloven blir fulgt, sier Eli Osaland Muis.

Gir stoppordre

Denne uken har byggesaksbehandleren også hatt en telefonsamtale med banksjef for spesialengasjement i Sparebanken Vest, Hege Haugsvær, for å få oversikt over framdriften i utbyggingsprosjektet. Bakgrunnen er at kommunen gjennom har gitt frist til 29. februar for ferdigstillelse av de 14 innflyttede boligene og tilhørende infrastruktur.

Ved siden av blokken som er tatt i bruk står råbygget til en identisk blokk, mer eller mindre tildekket av plast som en slags beskyttelse mot vær og vind.

— Vi vurderer å gi stoppordre for byggevirksomheten som gjelder denne blokken, for å sikre at ressursene blir brukt på de rette plassene, det vil si der det er mangler i dag, sier Eli Osaland Muis.

Trygg på hjemmelen

- Er du sikker på at kommunen har hjemmel for å gå så konkret til verks i forhold til utbygger?

— Ja, vi vil ikke gi midlertidige brukstillatelser for flere boliger før alt som gjelder feil og mangler ved eksisterende boliger er håndtert. Jeg er trygg på at vi har hjemmel for dette, både i plan- og bygningsloven og i reguleringsbestemmelsene. Men det blir helt sikkert nødvendig med en grenseoppgang mellom hva som er mangler og hva som er reklamasjoner, sier saksbehandleren.

- Tror dere at flokene er løst og alt i orden innen utgangen av februar?

— Det er iallfall dét vi håper. Men vi registrerer at det har gått seint, sier Osaland Muis.

Helen & Hard

Kommunen vil også undersøke arkitektfirmaet Helen & Hards rolle i forbindelse med at det ble gitt midlertidige brukstillatelser for alle de 14 boenhetene som er innflyttet. Helen & Hard sto som søker for disse brukstillatelsene.

— Når Helen & Hard søker midlertidige brukstillatelser står de ansvarlig for at grunnlaget for søknadene er i orden. På Skadbergbakken har det vist seg at dette ikke stemte. Derfor vil vi vurdere om Helen & Hard har ivaretatt sitt ansvar, sier Osaland Muis.

Publisert: