Nå kan han streike igjen

Sten Atle Jølle fikk Statoil-ledelsen på nakken etter streiken i 1990. Han tror Helge Lunds lederstil kan gi ny oljekonflikt.

Publisert: Publisert:

Sten Atle Jølle streiket i 1990. Foto: Lisa Turøy Christiansen

  • Stavanger Aftenblad
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Fredag begynte meklingen i årets sokkeloppgjør. Fagforeningene Safe, Industri Energi og Lederne skal forsøke å bli enig om en ny tariffavtale med Oljeindustriens Landsforening. I mai strandet forhandlingene etter at fagforeningene kjørte fram tidligpensjon som et hovedkrav, noe arbeidsgiversiden blankt har avvist.

Sten Atle Jølle er nestleder i Safe Sokkel Statoil. Han er ikke ukjent med oljestreiker. I 1990 var han ute på Gullfaks A da streiken brøt løs, og synes situasjonen i dag minner om for 22 år siden.

— Konsernsjef Helge Lund kjører ikke den gode dialogen, sier Jølle.

Fortsatte streiken

Pensjonsstriden begynte da Statoil fjernet sin såkalte gavepensjon, som har gitt ansatte mulighet til å gå av med full pensjon ved fylte 62 år. Hvis partene ikke blir enige, går 708 ansatte i Statoil, BP og forpleiningsselskapet ESS ut i streik fra søndag. De to Statoil-feltene Oseberg og Heidrun blir rammet hardt, sammen med BPs Skarv.

I 1990 gikk regjeringen til tvungen lønnsnemnd etter én dag. Likevel fortsatte sokkelarbeiderne streiken.

— Ingen i toppledelsen til OFS sa at vi skulle streike videre ulovlig. Men folk var så forbannet. De opplevde ikke streiken som ulovlig og fortsatte.

Tøffere tone

Jølle var tillitsvalgt og verneombud. I løpet av de fem dagene streiken varte, merket han hvordan tonen fra ledelsen ble tøffere og tøffere.

— Telefonkontakten til land ble brutt. De begynte å gå på enkeltpersoner. Min jobb ble å trøste de som ble truet, og måtte sørge for at vi holdt sammen og trøstet hverandre

Da streiken var slutt, reiste Jølle hjem og dro på ferie. Da han kom hjem og skulle ut på Gullfaks-feltet igjen, fikk han en telefon fra Statoil om å komme på det de kalte uformelle samtaler.

— Da jeg kom inn på kontoret, satt to direktører og en plattformsjef og ventet på meg. De kom med en del grove beskyldninger, som de sa skulle frafalles hvis jeg kunne bekrefte at ledelsen i fagforeningen hadde fått oss til å streike ulovlig.

Dype spor

Jølle avviste. Han mente han ikke hadde gjort noe ulovlig. Hvis ledelsen mente det, måtte de heller ta saken til retten.

— Jeg sa at da måtte de skaffe bevis på at jeg hadde vært med og ledet en ulovlig streik på Gullfaks A. Og hvis vi hadde gjort noe ulovlig, hadde de også det. Da skjedde det ikke noe mer med truslene.

Men alt var ikke over likevel. 1990-streiken hadde satt dype spor i Statoil-organisasjonen, forteller Jølle.

Oppsagt

— Ja, klimaet var enormt dårlig i lang tid. Folk ble jo oppsagt som følge av streiken. Før de ble tatt inn igjen, opplevde mange det som tøft. Jeg merket også at tilliten fra ledelsen var brutt.

Etter noen år gikk ting seg til igjen. Tilliten bygde seg opp. Jølle mener at streiken hadde vist noe viktig.

— Ledelsen i Statoil måtte forstå at vi måtte ha dialog. Det gikk ikke an å behandle folk på en sånn måte. Jeg ville aldri vært foruten streiken i 1990, men ville ikke gjort det om igjen.

Likt 1990

Nå opplever Jølle at ting minner om 1990. Han liker ikke hvordan konsernsjef Helge Lund har håndtert pensjonssaken og uroen i organisasjonen.

— Heldigvis har vi mye bedre samarbeidsforhold med direktører lenger ned i systemet på norsk sokkel. Jeg håper virkelig ikke vi kommer tilbake til 90-streiken, men det som skjer i dag er en dårlig utvikling. Og nå ser vi også at de kontoransatte er forbannet over det som har skjedd med gavepensjonen. Det er noe helt nytt, sier Jølle.

Håper å unngå konflikt

Informasjonsdirektør Jannik Linbæk jr. i Statoil ønsker ikke å kommentere saken nærmere.

— Nå vil vi overlate prosessen til partene i arbeidslivet, og ikke spekulere i utfallet. Men vi håper naturligvis på å unngå konflikt.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Oppfordrer til Halloween-feiring for de minste barna

  2. Sykefraværet gikk ned, men ikke nok. Nå får de en sjanse til

  3. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

  4. Gutt påkjørt på Bryne

  5. Klar melding til egen minister: Grav ut Domkirken!

  6. To nye smittetilfeller i Sandnes onsdag