USAs budsjettunderskudd øker til 3,7 billioner

USAs budsjettunderskudd ventes å stige til 3,7 billioner dollar på grunn av massive støttetiltak til næringslivet og private som rammes av koronakrisen.

Kongressen har vedtatt fire enorme tiltakspakker mot koronakrisen de siste ukene, noe som bidrar til at USAs budsjettunderskudd øker til tidligere uante høyder.
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 1012 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

I en rapport fra Kongressens budsjettkontor CBO heter det at underskuddet på statsbudsjettet i år skyter i været på grunn av nedgangstidene som kommer, og fire enorme tiltakspakker som Kongressen har vedtatt, og som president Donald Trump har undertegnet.

De fire pakkene alene øker USAs statsgjeld med 2 billioner dollar til 24,6 billioner dollar bare i de siste seks månedene av budsjettåret. Det er dobbelt så mye som i Barack Obamas første år som president.

Tiltakspakkene er vedtatt praktisk talt uten motstand fra verken demokrater eller republikanere. Særlig de siste var under Obama og Bill Clinton spesielt opptatt av å begrense underskuddet.

Ifølge CBO vil imidlertid lovgiverne til slutt bli nødt til å takle de kroniske underskuddene, om ikke annet, så for å hindre at trygdesystemet Social Security og helsesystemet Medicare kneler.

Rapporten er for øvrig full av dystre spådommer, blant annet at det går mot en BNP-nedgang på årsbasis på 40 prosent i annet kvartal i år og en arbeidsløshet på 15 prosent.

En varig bekymring ved siden av påvirkningen fra koronakrisen er at statens inntekter fortsetter å synke under historiske gjennomsnitt, dels takket være store skattekutt, samtidig med at utgiftene også fortsetter å øke på grunn av eldrebølgen, økte militærutgifter og de framtidige etterdønningene av koronakrisen.

Publisert: