Så redd var Njål Østerhus etter at Norge stengte ned

Da Norge stengte ned, stoppet boligsalget helt opp. Øster Hus laget kriseplan. Nå er alt snudd.

Publisert: Publisert:

«Vi bygger uansett» er Øster Hus sitt slagord. Njål Østerhus ser enda en rekkehusrekke reise seg på Sørbø i Sandnes, og selv om bare tre av seks boliger er solgt foreløpig, er han trygg på at det ordner seg. Foto: Fredrik Refvem

 • Ove Heimsvik
  Journalist

– I en måneds tid der var jeg skikkelig bekymret, innrømmer Njål Østerhus.

Han skulle solgt tre-fire boliger i uka. Så kom 12. mars – dagen da Norge ble koronastengt.

I løpet av de tre neste ukene ble til sammen to boliger solgt.

Frykten hans handlet ikke først og fremst om manglende salg, men om de 164 ansatte. Ville han bli nødt til å permittere – eller til og med si opp folk?

– Vi skylder tømmermennene mye og har et ansvar for at de har arbeid, sier boligbyggeren.

Kriseplanen er lagt bort

Øster Hus laget en kriseplan med halvert omsetning som verstefalls-scenario.

– Usikkerheten gjorde at vi uka etter 12. mars sa nei til å kjøpe et tomteområde for 80 millioner kroner. Noen uker senere la vi inn bud på 120 millioner på et annet tomteområde, sammen med en annen utbygger. Så fort kan ting endre seg. Kriseplanen er lagt i skuffen for lengst, sier Njål Østerhus i dag.

Etter de tre elendige ukene skjøt salget ny fart. Nå er det nesten tilbake til normalen. Noe av årsaken, mener Østerhus, er at de valgte å gi gass i stedet for å bremse.

– Koronaen gjorde at vi ansatte enda en selger og vi økte utgiftene til markedsføring betydelig. I tillegg bestemte vi å sette i gang bygging av 30 usolgte hytter på fem forskjellige områder i Sirdal. Så har tømmermennene dette som en buffer, om det skulle bli trått på boligfronten.

Les også

Tøft boligmarked: Gir boligbytte for å få fart på salget

Les også

Kraftig koronasmell for nyboliger

Les også

Øster Hus med milliardomsetning

Njål Østerhus setter stor pris på Franz Wold og sine øvrige 80–90 tømmermenn. Boligbyggeren kjenner på ansvaret for å holde folkene sine i arbeid. Foto: Fredrik Refvem

– Usolgte hus er ikke heft

– Vi bygger uansett og vi selger uansett, sier Østerhus med et glis, da vi møter ham foran nok et rekkehusprosjekt under bygging, i dette tilfellet på Sørbø i Sandnes.

Bekymringene er mer eller mindre borte. Tre av de seks boligene foran oss er solgt, men Øster Hus-eieren er trygg på at resten også får nye eiere når husene etter hvert nærmer seg ferdigstillelse.

– Hus som ikke er solgt er ikke heft, det er et konkurransefortrinn, sier han.

– Hvordan det?

– Hvis vi ikke hadde bygget uansett, ville salget vært lavere. Det er ingen tvil om at prosjektet faktisk blir realisert, her kan kundene se produktet og det er kort tid til innflytting.

Les også

Her kommer 50 nye boliger - velkommen til Kodlidalen

Brødrene dropper utbytte

Øster Hus har ennå ikke levert 2019-regnskapene, men Njål Østerhus opplyser at konsernet får et resultat før skatt på 80–85 millioner kroner av en omsetning på ganske nøyaktig én milliard kroner.

Brødreparet Cato og Njål Østerhus, som eier konsernet, tok ut 80 millioner kroner i utbytte i 2018. For 2019 tar de ikke ut ei krone.

Budsjettet for i år var opprinnelig en omsetning på 1,2 milliarder kroner og 60 millioner i overskudd (resultat før skatt).

Omsetningen skulle øke videre til 1,4 milliarder i 2021. Nå er 2020-budsjettet endret til en prognose på én milliard i omsetning og 50 millioner i overskudd.

De siste tre ukene har Øster Hus solgt 17 boliger – 5,6 i snitt i uka. Totalt er boliger for 250 millioner solgt til nå, det som gjenstår er boliger for 650 millioner og hytter for 100 millioner.

Fortsetter salget i god fart, er Njål Østerhus klar til å lansere minst ti nye boligprosjekter utover sommeren og høsten.

Kan det bli minus?

Egenkapitalen i Øster Hus er nå 750 millioner kroner, og dette er selve nøkkelen til at konsernet kan kjøre på med nye prosjekter.

– Vi har en egenkapital på 40 prosent av totalkapitalen, mens bankene normalt krever 20 prosent. Det gir oss handlingsrom. Og det er Cato og meg som er gründere og eiere her. Beslutningsveiene er korte, sier Njål Østerhus.

– Hva må til for at dere skal gå i minus?

Østerhus må tenke.

– Hva må til for at vi skal gå i minus? Hmm... Jeg kan nesten ikke se for meg at vi skulle tape på driften. Da måtte markedet stoppe helt opp i et par år. Nedskriving av verdien på tomtebanken kunne nok gitt røde tall, men dét klarer jeg heller ikke å se for meg.

Publisert:

Les også

 1. Njål Østerhus tar risikoen, Sandnes Ulf tar den eventuelle gevinsten og Kiss kommer ALDRI tilbake. Sannsynligvis

 2. Disse tjener millioner på eiendom og boligbygging

 3. Øster Hus tjente 71 millioner i fjor - bygger 300 nye boliger

 1. Øster Hus
 2. Sandnes
 3. Eiendom
 4. Bygg og eiendom
 5. Boligmarkedet