Oljefondet fikk en avkastning på 1.692 milliarder kroner i 2019

Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, fikk i 2019 en avkastning på 19,9 prosent. Det tilsvarer 1.692 milliarder kroner.

Yngve Slyngstad er leder i Oljefondet.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Oljefondets avtroppende leder Yngve Slyngstad presenterte historisk gode resultater for 2019 torsdag. Statens pensjonsfond utland fikk i 2019 en avkastning på 19,9 prosent, som tilsvarer 1.692 milliarder kroner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Øystein Olsen (t.h.), leder for hovedstyret i Norges Bank og oljefondets leder Yngve Slyngstad presenterte årsrapporten i Norges Bank torsdag.
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det er den høyeste kroneavkastningen i et enkeltår i fondets historie og den nest beste avkastningen i prosent.

– 2019 har vært et svært godt år for fondet. Markedsverdien av fondet økte 1.832 milliarder kroner til 10.088 milliarder kroner ved utgangen av året. Dette er den største verdistigningen i et enkelt år i fondets historie, sier Øystein Olsen, leder for hovedstyret i Norges Bank.

Dermed hentet fondet seg solid inn igjen etter nedgangen i 2018. Da tapte fondet 485 milliarder kroner. Det gjorde at fondet for første gang hadde negativ avkastning med 6,1 prosent.

Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer i 2019 var 26 prosent, mens plasseringene i unotert eiendom fikk en avkastning på 6,8 prosent. Renteinvesteringene fikk en avkastning på 7,6 prosent.

Historisk godt

Fondets samlede avkastning var 0,23 prosentpoeng høyere enn avkastningen på referanseindeksen.

– 2019 har vært et historisk godt år, drevet av positiv aksjeavkastning i alle fondets hovedmarkeder og i samtlige aksjesektorer, sier oljefondets leder Yngve Slyngstad.

Han advarer mot å vente at fremgangen vil fortsette på samme måte.

– Dette er ikke en avkastning man kan forvente vil gjenta seg framover.

Reagerer ikke på koronavirus

Slyngstad sier de ikke tar noen konkrete grep med tanke på koronaviruset. Han viser til at oljefondet har en 30 års horisont, og det er en type risiko det er vanskelig å analysere.

– Det er markedsforhold vi ikke reagerer på, sier Slyngstad på pressekonferansen.

Ved utgangen av 2019 utgjorde fondet totalt 10.088 milliarder kroner. 70,8 prosent av fondet var investert i aksjer, 2,7 prosent i unotert eiendom og 26,5 prosent i rentepapirer.

Kronekursen svekket seg mot flere av hovedvalutaene i løpet av året. Dette bidro til å øke fondets verdi med 127 milliarder kroner. Staten tilførte 18 milliarder kroner i 2019.

Ikke oljenasjon, men oljefondsnasjon

Mer enn 9 av 10 avkastningskroner har kommet de siste ti årene. Nesten 4900 milliarder kroner har kommet i løpet av denne perioden.

– Så det har vært ti usedvanlig gode år, i all hovedsak drevet av verdens aksjemarkeder og våre relativt store investeringer i aksjemarkedet, sier Slyngstad.

Oljefondet har hatt en avkastning på nær 8 prosent de siste 10 årene. Trekker man fra inflasjon og forvaltningskostnader, har oljefondet hatt en realavkastning på 6 prosent. Det er dobbelt så godt som oljefondet beste anslag for perioden.

– Norge har på mange måter gått fra å være en oljenasjon til å bli en oljefondsnasjon. Vi har snakket om det norske oljeeventyret de siste 50 årene. De siste 10 årene har vi hatt det norske oljefondseventyret.

Publisert: