Nye oppdrag for 3D-bransjen

Animasjon er ikke lengre forbeholdt underholdningsindustrien. Stadig flere aktører får øynene opp for 3D. I Stavanger går 3D-studenter stort sett rett i jobb når de er ferdig utdannet.

Visualiseringsselskapet Visco hadde to ansatte i år 2000. I dag sitter mellom 80 og 90 personer og jobber med film, foto og animasjon i åpne kontorlandskap i Ryfylkegata. Fra venstre Jared Hanscom og Harald Sævareid. Mats Hage Eikemo sitter med ryggen til.
  • Kine Haukali
Publisert: Publisert:
Animatør Leif Einar Eide i Visco jobber med et 3D-prosjekt for Aker Solutions. Videoen skal brukes internt til prosedyrestudier, før et eventuelt påbygg på en plattform.
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Animasjonsbransjen i Norge har lenge vært i vekst når det kommer til TV-serier, filmer og spill. En rekke andre typer oppdrag har de siste årene gitt bransjen nye bein å stå på.

— Mange innser at det visuelle språket er ganske slagkraftig. Det kan vi kanskje takke Steve Jobs for, sier administrerende direktør Øystein Stray i Visualiseringsselskapet Visco AS.

Selskapet er ett av flere som opplever økt etterspørsel av animasjon utenfor underholdningsbransjen. Administrerende direktør Sonja K. Mathisen fra animasjonsselskapet Render AS, sier bredden av ulike bransjer som bruker 3D helt klart er utvidet. I Visco sine lokaler i Ryfylkegata lager de ansatte 3D grafikk for både oljebransjen, arkitektbyråer, helsevesenet og forsvaret.

Sakte utvikling

Stray forteller at markedet for 3D sakte men sikkert utvikler seg, og at etterspørselen er langt større nå enn da Visco ble startet i 2000. Da var de to personer, i dag har de mellom 80 og 90 ansatte.

— Men det er ikke sånn at vi drukner i animasjonsoppdrag. Stadig flere kunder innser allikevel det kan ha en nytteverdi, fordi det vil kunne gi brukerne en helt annen forståelse.

Stray har selv bakgrunn fra olje- og gassbransjen, og har erfaring med hvor lett det kan være å misforstå hverandre i komplekse prosjekter, hvor mange mennesker er involvert.

— Jeg har alltid vært fascinert av effektive samhandlingsprosesser. Ta en situasjon hvor det sitter mennesker offshore og diskuterer ett prosjekt med folk på land. Dersom de menneskene deler det samme visuelt, vil de kunne kommunisere bedre, lære raskere og ta bedre og mer effektive beslutninger, mener han

Økt studieinteresse

Landets høyskoler har hatt jevne søkertall til bachelorgrad i animasjon de siste årene, til tross for at det lanseres stadig flere studietilbud innen 3D på fagskoler og på internett. Fagskolen Noroff har i samarbeid med utenlandske universiteter tilbudt bachelorgrad i 3D design og animasjon siden begynnelsen av 2000-tallet.

— Generelt ser vi en økt interesse for animasjon, opplyser rektor Anders Innvær ved Noroff Stavanger.

— Akkurat i Stavanger var det faktisk en nedgang av antall søkere i fjor. Til gjengjeld ser vi at de fleste studentene i regionen som kan 3D-design går rett i jobb når de er ferdige. Det henger nok sammen med at animasjon ikke lengre er forbehold underholdningsindustrien, mener han.

Animatør Leif Einar Eide i Visco jobber med et 3D-prosjekt for Aker Solutions. Videoen skal brukes internt til prosedyrestudier, før et eventuelt påbygg på en plattform.

Påvirker konsentrasjonen

I 2011 konstaterte en undersøkelse at 3D har en positiv innvirkning på elevers læring, når den blir brukt som et pedagogisk verktøy i klasserommet. Undersøkelsen involverte 740 elever fra 7 europeiske land, og elevene var i gjennomsnitt mer konsentrerte og oppmerksomme når 3D ble brukt i undervisningen. Selv om 3D kan erstatte både en foredragsholder og tungvinte PowerPoint-presentasjoner, tror også Stray at en kombinasjon er det beste.

— Jeg brenner for å bruke grafikk i skoleundervisning. Vi skal ikke erstatte læreren, men vi kan gjøre eleven bedre i stand til å finne utav ting selv. Det må heller ikke være 3D for enhver pris. Vi jobber også med film og foto, alt etter hvilken historie kunden skal fortelle. Men har du en kompleks problemstilling, så er 3D ofte det beste virkemiddelet, sier Stray.

Publisert:
  1. Arbeidsliv

Mest lest akkurat nå

  1. Anita Lundekvam (25) har flyttet og selger bilen: – Vi sparer på de siste vedkubbene

  2. Slik så Bjarne ut etter joggeturen

  3. Emilie fikk plutselig ni millioner på konto. Med hilsen Jehovas vitner på Randaberg

  4. Dette svarer Veton Berisha om Molde-flørten

  5. Seier til Oilers

  6. Inger Marie lokket med øde gård på Tinder og fikk full klaff