Lyse kjøper Ice: – Vi blir en fullverdig teleoperatør
Lyse posisjonerer seg nå som landets tredje største mobilnettselskap etter oppkjøpet av Ice Group Scandinavia: – Et utrolig sterkt mobilnett, sier styreleder Harald Espedal.

Avtalen verdsetter selskapet til 5,56 milliarder kroner.
Det betyr at Lyse nå kan tilby både fibernett og mobilnett, gjennom Altibox og Ice sine tjenester.
– Vi blir en stor aktør på telemarkedet i Norge, sier Lyse-styreleder Harald Espedal til Aftenbladet/E24.
– Et utrolig sterkt mobilnett
I høst ble det klart at Lyse kjøpte 5G-frekvenser verdt 724 millioner kroner. Det førte til at oppkjøpsplanene av Ice kunne gjennomføres.
– Etter at vi kjøpte frekvensene, har vi hatt på agendaen at vi ønsker å overta Ice, fordi dette er det tredje største mobilnettet i Norge, forteller Espedal.
Lyse er heleid av 14 kommuner i Sør-Rogaland, hvor Stavanger kommune er den største eieren, med nesten 46 prosent eierandel.
– Altibox har mer enn 700.000 kunder, og Ice har 700.000 kunder. Derfor har vi potensial til å selge fiber og mobilnett, mener styrelederen.
Espedal sier at verken Altibox- eller Ice-kunder vil merke noe til oppkjøpet med det første.
– Men på sikt vil vi kunne tilby et bredere produkt, påpeker han.
– Nå kan vi bruke det mest omfattende fibernettet i Norge til også å levere topp mobiltelefoni. Vi vil ha suverent flest 5G-lisenser i Norge. Kundene vil derfor få et utrolig sterkt mobilnett, legger Espedal til.
– Tiden var riktig nå
En som også var blid og fornøyd fredag formiddag, var Lyses konserndirektør for tele. Toril Nag sier planene om oppkjøpet har ligget klare lenge. Endelig kunne de gjennomføres.
– Tiden har ikke vært riktig før nå, forteller hun.
– Jeg tror dette blir veldig bra for konkurransen i Norge. Nå blir Lyse, Altibox og Ice en fullverdig teleoperatør i landet, legger konserndirektøren til.
Selv om Telenor og Telia fremdeles vil være de sterkeste aktørene på det norske telemarkedet, betyr oppkjøpet at de får langt tøffere konkurranse.
– Dette er vinn-vinn. Kundene får bedre tilbud, vi styrker oss, og konkurransen i markedet blir bedre. Dette er en god dag, mener Nag.
– Vi og Ice er begge utfordrere, så vi passer godt sammen. Det er to utfordrere som slår seg sammen og blir en større enhet som skal gi de store hard konkurranse, fortsetter hun.
– Helt feil å bruke penger på
Stortingsrepresentant fra Rødt, Mímir Kristjánsson, reagerer på oppkjøpet. Han mener Lyses oppgave er å gi strøm, til en billig penge.
– Nå er vi midt i en strømkrise. Lyse har fått et rekordoverskudd. Da er det helt feil å bruke penger på å etablere seg som en konkurrent til Telenor, sier han.
Han mener kraftinntektene som kommer inn til strømselskapene ikke kommer kommunene eller folk til gode.
– Dette bør reise en debatt om det er dette Lyse skal bruke penger på, eller om de skal betale ut kundeutbytte til kundene sine, spør han.
– Jeg tror ikke eierkommunene er interesserte i å eie et teleselskap, men et kraftselskap, følger han opp.
Han mener dette oppkjøpet viser at Lyse er mer opptatt av seg selv enn eierkommunene og strømkundene.
– Jeg har selv fått en strømregning på 4700 kroner for januar. Det er disse pengene som brukes til å kjøpe Ice, avslutter han.
Ice Group Scandinavia er Ice Groups datterselskap. Det er ventet at Ice Group vil sitte igjen med 3 milliarder kroner etter salget.
Ice har den siste tiden slitt. Selskapet meldte i desember at de ønsket å hente 2,5 milliarder kroner i ny egenkapital. Deriblant skulle pengene brukes til å løse en tvist med det amerikanske fondet Goldentree, som har vært långiver til et av Ice Groups datterselskaper.
1,5 av de 3 milliardene Ice Group sitter igjen med, skal brukes til å betale ned forliket med fondet. I tillegg skal de betale ned gjeld i selskapet.