E-postsvindlerne gir seg ikke

Torsdag prøvde svindlere igjen å få tak i kortinformasjon ved å utgi seg for å være SpareBank 1.

Publisert: Publisert:

Eksempel på en svindelside, som har kopiert designet til SpareBank 1 for å lure kunder til å gi fra seg kortopplysninger. Man kan imidlertid se at siden er falsk ved å undersøke adresselinjen i toppen: stok-shop24.com. Dessuten mangler "SR-Bank" under logoen til SpareBank 1. (Skjermdump)

  • Janne Håland
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Aftenbladet har tidligere omtalt problemet medsvindelforsøk på e-post. Svindlerne forsøker å få tak i kortinformasjon til bankkundene, og forsøker ofte å etterligne bankens nettside for at det skal virke autentisk. Ifølge SpareBank SR-Bank har problemet nå økt i omfang.

— I april/mai har vi oppdaget fem tilfeller hvor det er stor spredning av såkalte phishing-eposter mot SpareBank 1 sine kunder, den siste i dag, sier informasjonssjef Frode Sandal til Aftenbladet.no.

Han har ikke tall på hvor stor spredningen er, men mener det er grunn til å anta at de falske epostene sendes ut til mange tusen kunder.

Firedoblet svindel

Ifølge Sandal har antallet nettbank-angrep blitt firedoblet på de to siste årene. Svindlerne har ofte ulik identitet for hvert nye angrep. For et par uker siden ble det stengt av to nettsteder i to europeiske land hvor det er opprettet kopier av SpareBank 1 sine nettsider.

Sandal oppfordrer folk til å følge med, og understreker at banken aldri spør om sensitive opplysninger over epost.

— Hvis man mottar epost med henvendelser fra oss som ser mistenkelig ut, kan det være lurt å melde fra. Se etter skrivefeil, og om designet på nettsiden ser mistenkelig ut. Er avsenderen fra en by i Enland, er det ikke SpareBank 1 SR-Bank som står bak, sier Sandal.

- Lett å bli lurt

Ennå kjenner han ikke til noen kunder som har blitt svindlet på denne måten, men innrømmer at det kan være lett å bli lurt.

— Svindlerne er flinke, de kan få det til å se veldig ekte ut, sier Sandal.

Han understreker at den siste bølgen av svindelforsøk ikke har noen sammenheng med at nettbanken deres forrige helg varute av driftpå grunn av systemfeil hos leverandøren.

Eksempel på svindelforsøk på e-post.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Hjemme hos-bolig til salgs i Hjelmeland

  2. Inntektene faller som en stein i bomringen

  3. Brundtland: – 5000 døde i Sverige. 230 i Norge. Det er ganske utrolig

  4. Endelig åpner Sirdal-Lysebotn og Brokke-Suleskard

  5. Kaster du kaffegruten? Den kan brukes til både velvære og i hagen

  6. – Helt unødvendig for friske å ta tester som kan påvise antistoffer mot covid-19