Advarer mot overutdanning

Sosiologiprofessor Ottar Brox mener altfor mange tar høyere utdanning.

Sosiologiprofessor Ottar Brox ved UiO mener at det studentene lærer på skolen kan de like godt lære på jobben.
  • Marthe Synnøve Johannessen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

TIPS OSS PÅ: jobbogutdanning@aftenbladet.no

Det skriver studentavisen Universitas.

– Mye av det vi går år etter år for å lære på skolen, kan vi lære like godt på jobben, sier Brox som er sosiologiprofessor ved Universitetet i Oslo, (UiO). Stadig flere tar fatt på høyere utdanning. Med de store ungdomskullene som snart når studiealder, kommer utdanningsinstitusjonene til å fylles til randen i årene framover. Denne utviklingen er uheldig synes sosiologiprofessoren. Ifølge ham kan kunnskap og ferdigheter i mange tilfeller tilegnes like godt på arbeidsplassen. De store studentkullene fører til dårligere kvalitet på undervisningen, og store økonomiske kostnader for samfunnet, mener han.

Studietilbudet blir dårligere

– Kompetansebygging starter i det øyeblikk man utfører oppgaver og løser problemer på arbeidsplassen. Veiledning og spesialiserte kurs vil i mange tilfeller kunne fylle det behovet som i dag pålegges universiteter og høgskoler, sier Brox.

Professoren tror at antallet som tar høyere utdanning bunner i at få har lyst på dårlig betalte, helsefarlige og lite respekterte jobber. Og i motsetning til en god del andre land, er undervisningen gratis og utdanning økonomisk tilgjengelig for alle. Brox mener muligheten til å studere er positiv, men at det fører til overforbruk.

– Det er i og for seg en god ting, men det fører til overforbruk av utdanning. For det første svekkes kvaliteten på lærestedene, fordi mange av studentene har for dårlige forutsetninger for et krevende studium. Det blir vanskelig å opprettholde en akademisk standard på universitetene, og studietilbudet svekkes.

– Økt arbeidsledighet

Brox er også redd for at utviklingen kan føre til arbeidsledighet, også blant de med høyere utdanning.

– Økt arbeidsledighet er imidlertid uunngåelig med de store kullene som for tiden går på universiteter og høyskoler. Veksten i etterspørselen etter arbeidskraft med høyere utdanning kan umulig bli sterk nok. Mange blir overkvalifiserte, sier Brox.

Publisert:
  1. Arbeidsliv

Mest lest akkurat nå

  1. Se video fra området

  2. 61 flypassasjerer fra Sør-Afrika testet positivt

  3. Halve livet sto hun på scenen, så kom hun knapt ut av sengen

  4. Sandnes-ordfører: – Tror helseministeren har misforstått noe

  5. 10 grunner til at strømprisen vil være skyhøy i mange år

  6. Nå kan alt skje i Stavanger!