Energitopper mener kommunene må få en større del av vindkraftinntektene

Verdiene som skapes i vindkraft må i større grad føres tilbake til kommunene som huser vindturbinene, mener Energi Norge og El og IT Forbundet.

Kommunene må få en større del av inntektene fra vindkraftproduksjonen, mener Energi Norge og El og IT Forbundet. Her fra Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune i Hordaland. Foto: Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Å lokke lokalsamfunn med skiløyper og flomlys er ikke veien å gå, sier administrerende direktør Knut Kroeplien i interesseorganisasjonen Energi Norge til Bergens Tidende.

Han mener det er for mange kreative tiltak fra kraftutbyggerne som skal bøte for naturinngrepene. Kommunen bør heller få forutsigbare inntekter, mener Kroeplien.

– Innfør­ing av en naturressursskatt etter modell fra vannkraften er en skikkelig måte å gjøre det på.

En nasjonal rammeplan for vindkraftutbygging på land ble i høst skrotet av regjeringen. I høringsrunden til rammeplanen erklærte mange kommuner at de ikke ønsker vindkraftutbygging.

– Det må bli like attraktivt å være vertskap for vindkraft som å være vannkraftkommune. Da trenger vi et mer likestilt skatte­regime, sier forbundsleder Jan Olav Andersen i El og IT Forbundet, som organiserer arbeidstakere i blant annet kraftselskapene.

Utbyggere av vindkraft slipper i dag unna en del av skattene som vannkraftprodusentene må ut med. Det gjelder blant annet grunnrenteskatt, natur­ressursskatt, konsesjonsavgift og inntekter fra konsesjonskraft.

Publisert:
  1. Vindkraft
  2. Energi Norge

Mest lest akkurat nå

  1. Brødet han baker koster 150 kroner. Likevel blir han utsolgt hver uke

  2. Oilers banket Storhamar

  3. SUS-sjefen opplevde sin første store krise da hun var 17 år og har brukt mye av livet på å møte mennesker i krise

  4. Nakstad er ikke overrasket over hytteeiersøksmålet

  5. Overraskende julegave til Stavangeren

  6. Hun trodde hun skulle arve 4 millioner av søsteren. Men pengene gikk til Frelsesarmeen og SOS-barnebyer