Mattilsynet trekker tilbake flere produkter som inneholder johannesbrødkjernemel

Årsaken til tilbaketrekningen er at melet inneholder ulovlig plantevernmiddelet etylenoksid.

Iskrem-selskapet Froneri trekker tilbake iskremen Smarties Pop-Up. Årsaken er at det er funnet etylenoksid over grenseverdi i et tilsetningsstoff i produktet. Foto: Froneri / NTB

  • NTB
Publisert: Publisert:

Orkla Foods Norge trekker tilbake ulike typer Stabburet Leverpostei. Årsaken er funn av tilsetningsstoffet johannesbrødkjernemel som inneholder ulovlig plantevernmiddelet etylenoksid. Foto: Lise Åserud / NTB

Mattilsynet ble i sommer varslet om at flere matvarer omsatt i Norge inneholdt tilsetningsstoffet johannesbrødkjernemel med etylenoksid, skriver Matportalen.

Det er et plantevernmiddel som er forbudt å bruke i mat i EU og EØS. Etylenoksid representerer ikke en akutt helsefare, men kan være skadelig ved inntak over tid.

– Tilbaketrekkingene kommer som følge av at flere land i Europa den siste tiden har avdekket funn av etylenoksid i johannesbrødkjernemel (E 410). Lignende tilbaketrekkinger pågår i flere europeiske land, sier direktør for avdeling regelverk og kontroll Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet til NTB.

Johannesbrødkjernemel er et smakløst bindemiddel og brukes mye i glutenfri og vegansk matlaging. Tilsetningsstoffet benyttes som stabilisator og fortykningsmiddel i en rekke matvarer.

På listen med produkter som er trukket fra markedet, står blant annet partier med Stabburets posteivarianter, rømmedressing solgt i små poser som tilbehør til noen varianter av BigOne pizza, Froneri Smarties Pop-Up iskrem, Snickers iskrem, Twix iskrem, Eldorado Fløtegratinerte potet, REMA 1000 Fløtegratinerte poteter, Béarnaise J & M 220g og Béarnaise Coop Smak 220 g.

Produktene som er omfattet, blir trukket tilbake fra markedet. Forbrukere som har kjøpt ett eller flere produkter, bes kaste det eller levere det tilbake i butikken der det er kjøpt.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Rykker på melding om røyk i bygning på Sola

  2. Fanget meteoren på film i Sandnes

  3. Politibil under utrykning kolliderte med ATV: Spesialenheten henlegger saken

  4. Møter gamle lagkamerater: – Vil vise at Viking tok feil

  5. Meteorekspert: – Utvilsomt en sjanse for å finne meteoren

  6. Jeg går ut med en yngre mann, men kritikerne står i kø. Jeg har til gode å høre noen si, dette må være koselig for deg