Kø-kaoset på stor­fly­plassene fort­setter: – Viktig å komme i god tid

Det ventes lange køer ved de store europeiske lufthavnene i pinsehelgen.

Det har vært lange køer på Schiphol i Amsterdam i flere uker, på grunn av manglende personell. Dette bildet ble tatt 30. april.
Publisert: Publisert:

«Flyplass-kaoset» har preget europeiske lufthavner i flere uker allerede, men nå tilspisser det seg idet vi går inn i pinsehelgen.

Siden midten av april har nederlandske medier nærmest daglig skrevet om kaoset på Schiphol, ifølge VG.

Flyplassen i Amsterdam er en av Europas største og mest travle, og har hatt store kapasitetsutfordringer.

Schiphol har ikke klart å ansette nok sikkerhetspersonell eller stuere etter coronarestriksjonene, samtidig som antall passasjerer øker raskt.

– Håndterbart

Fredag ettermiddag opplyser pressekontakt Madelon van der Hof til E24 at situasjonen er overkommelig, selv om det er mye folk.

– I dag er det travelt, men håndterbart, skriver van der Hof i en e-post.

Van der Hof bekrefter at mangelen på sikkerhetspersonell fortsatt preger flyplassen.

Les også

Flykaos: Britisk minister ber flyselskaper slutte å selge billetter

– Hovedårsaken er strukturell bemanningsmangel, i tillegg til mangelen på personell i sikkerhetskontrollen. Vi har nylig lansert vår handlingsplan for sommeren, skriver van der Hof videre, og viser til denne planen.

Der kommer det frem at Schiphol fokuserer på fire avlastnings-grep før pinse-ferien:

  • Rekruttere nytt personell
  • Gjøre Schiphol attraktiv som arbeidsplass
  • Optimalisere passasjerflyten
  • Gjøre driften praktisk gjennomførbar, altså effektivisere

– Dette gjør vi i samarbeid med alle aktørene på Schiphol, flyselskapene, turoperatørene, sikkerhetsselskapene, bakkemannskapene, fagforeningene og våre andre offentlige og private partnere, skriver administrerende direktør Dick Benschop i Royal Schiphol Group om planen.

Kom tidlig til Arlanda

Ved svenske flyplasser har det vært god flyt på morgenen, forteller presseansvarlig Ellen Laurin i Swedavia, som er nabolandets svar på norske Avinor.

– På ettermiddagen er det et høyere resttrykk og lengre ventetider kan oppstå, ettersom flere reisende er i omløp gjennom flyten.

– Det er derfor viktig å komme i god tid før flyselskapets innsjekking starter, for å ha en tidsmargin på flyplassen, sier hun.

Laurin oppfordrer reisende til å komme i god tid før innsjekkingen, holde seg informert om sin spesifikke reise via flyselskapet , og å benytte seg av online innsjekking for de selskapene som tilbyr dette.

– At det oppstår lengre køer visse tider, når mange vil reise samtidig, skyldes mangel på bemanning ved sikkerhetskontrollen på Arlanda, som er Sveriges største flyplass, sier hun.

KAOS: Lange køer på Heathrow i London, bildet er tatt 31. mai.

Rekrutteringstrøbbel

Dette er utfordringen ved flere av de største flyplassene i Europa etter to år med pandemi, legger hun til.

– Bakgrunnen er at mange medarbeidere måtte permitteres under pandemien, som rammet flyindustrien med full styrke, og flyreisene gikk kraftig ned i lang tid.

– Dessverre tar det tid å rekruttere et stort antall ansatte nå som reisene øker igjen, saksbehandlingstiden for sikkerhetssjekkene som skal utføres tar flere uker hos myndighetene, og deretter må de nyansatte læres opp før de kan begynne å jobbe i sikkerhetskontrollen.

Dessuten er det flere andre bransjer som skal rekruttere etter pandemien, og konkurransen om potensielle ansatte er blitt tøff, forklarer hun.

– Vi fortsetter nå det intensive arbeidet, sammen med våre partnere, for å styrke staben i sikkerhetskontrollen og ved andre stillinger på flyplassen. Vi ser også på operativ innsats for å få fart på flyten før og etter sikkerhetskontrollen, sier Laurin.

Britisk bedring

Onsdag ba den britiske transportministeren flyselskapene å slutte å selge billetter til reiser de ikke kan gjennomføre.

– Vi må sørge for at vi ikke får en gjentagelse av de scenene vi har vært vitne til de siste dagene. Selv om myndighetene har advart, overbooket flyselskaper fly og ferier relativt til hva de kunne levere, sa Storbritannias transportminister Grant Shapps, ifølge Reuters.

I Storbritannia har situasjonen vært ekstra vanskelig denne uken i forbindelse med at skolene har vårferie, samtidig som britene har langfri til helgen i anledning helgens feiring av Dronning Elizabeths 70 år på tronen.

Men fredag virker ting å være noe tilbake mot normalen, i alle fall ved hovedflyplassen Heathrow.

– Driften ved Heathrow er normal, skriver pressekontakt Sarah Fairley i en kort kommentar.

Hun fikk spørsmål om hvordan status ved flyplassen er fredag, samt hva passasjerer må forberede seg på dersom de skal gjennom lufthavnen.

Køer på Kastrup

Også på Kastrup i København har dansk og internasjonal presse i flere uker skevet om lange køer, og det blir det fort i pinsen også.

– I dag har vi i perioder hatt ventetid på opp mot 45 miutter. Det er som en flaskehals: I travle perioder er ventetiden på 30-40 minutter, resten av dagen bare 5–10 minutter, sier pressekontakt Lise Agerley Kürstein om sikkerhetskontrollen.

– Det er travelt på grunn av pinsen. Vi legger til grunn at vi vil ha nok personale på plass når sommerferien starter i slutten av juni, sier hun videre til E24.

Publisert: