Nordea-rapport levert til Økokrim

Rapporten som skal knytte Nordea til hvitvasking av russiske milliarder i Norden er levert til Økokrim og Ekobrottsmyndigheten i Sverige.

Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Dagens Næringsliv skriver at Bill Browder og investeringsfondet Hermitage Capital Management hevder at Nordea har hvitvasket russiske korrupsjonspenger.

– Økokrim kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse fra Hermitage Capital Management. Vi går nå gjennom anmeldelsen, og har ikke ytterligere kommentarer, skriver Økokrim i en melding til E24.

Browder og hans team med korrupsjonsjegere mener Nordea har fulgt samme mønster som Danske Bank, som hvitvasket milliarder av kroner via sin filial i Estland i perioden 2007–2015. Skandalen førte til at Danske Banks norske toppsjef Thomas Borgen måtte gå av for en måned siden.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea er de kjent med rapporten.

– Vi er kjent med rapporten, og i Nordea har vi et nært samarbeid med relevante myndigheter i alle land der vi har virksomhet. Vi går ikke inn på detaljer i disse dialogene. For å bekjempe økonomisk kriminalitet er det en del av vår daglige virksomhet å kontinuerlig granske kundeaktiviteter. I alle tilfeller der vi mener det er mistenkelige transaksjoner, rapporterer vi det til myndighetene for videre behandling. Grunnet banktaushetsplikten, som er regulert av loven, kan vi ikke kommentere enkeltkunder, sier han.

Ifølge Dagens Industri dreier dokumentene seg om mistenkelige betalinger på til sammen 1,5 milliarder svenske kroner via kontoer ved Nordeas virksomhet i Sverige, Danmark, Finland og Norge.

– Vi ser på dem sammen med statsadvokatembetet, sier kommunikasjonsmedarbeider Niklas Ahlgren til TT.

Publisert:
  1. Nordea
  2. Banknæringen

Mest lest akkurat nå

  1. Bertelsen & Garpestad gikk for storstilt julebord: - De ansatte fortjente det

  2. Frelsesarmeen beholder arven fra Inger-Tones adoptivmor

  3. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

  4. Tar farvel med hjemmefansen: – Det blir emosjonelt

  5. 117 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

  6. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste