28.000 kan bli tatt ut i streik fredag, over 5000 i Rogaland

Det er brudd i den frivillige frontfagsmeklingen. Uten enighet i meklingsinnspurten kan 28.000 industriarbeidere over hele landet bli tatt ut i streik fredag.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum, adm. dir. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og riksmekler Mats Wilhelm Ruland møter pressen i forbindelse med lønnsoppgjøret 2020 hos Riksmekleren i Oslo.
 • Kjell Arne Knutsen
  Journalist
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Oppgjøret gikk søndag over fra en frivillig til tvungen mekling. I den forbindelse har Fellesforbundet varslet hvilke bedrifter som vil omfattes av en eventuell konflikt.

– Varselet innebærer at rundt 27.000 arbeidstakere kan bli tatt ut i streik dersom partene ikke blir enige innen fristen, heter det.

Varselet om plassfratredelse omfatter i overkant av 700 bedrifter på landsbasis tilsluttet Norsk Industri og bedrifter Fellesforbundet har direkteavtale med på industrioverenskomsten.

Fellesforbundets lister viser at 5281 arbeidstakere fordelt på 85 bedrifter i Rogaland kan bli tatt ut i streik. Bedriftene fordeler seg på 65 i Sør-Rogaland og 20 i Nord-Rogaland.

Bedriftene der det er tatt ut over 300 arbeidstakere i Rogaland er:

 • 409 NSE Industrier AS avd Stavanger
 • 361 Multi Vedlikehold Drift AS avd Aksdal
 • 364 Aker Solutions AS avd Stavanger
 • 362 Bilfinger Industrier Norge AS avd Stavanger
 • 339 Kaefer Energy AS Avd Stavanger
 • 325 Rosenberg Worley AS

I tillegg kan omkring 1000 Parat-organiserte bli tatt ut i streik på landsbasis.

Oversikt streikeuttak

Fellesforbundet - NHO - Industrioverenskomsten

Fellesforbundet - direkteavtale - Industrioverenskomsten

Parat er en del av Frontfaget og forhandler med Norsk Industri på lik linje med Fellesforbundet.

Parat vil ta ut rundt 1000 medlemmer som er omfattet av industrioverenskomsten i streik. Dette gjelder blant annet Autronica fire and security, Andersen mekaniske verksted, Bilfinger industrier og Beerenberg.

Fellesforbundet og Parat har avsluttet den frivillige meklingen med Norsk Industri i årets frontfagsoppgjør. Dersom partene ikke kommer til enighet gjennom tvungen mekling innen midnatt 20. august, blir det streik fra arbeidstidens begynnelse fredag 21. august, skriver arbeidstakerorganisasjonen i en pressemelding.

Forhandlingene ble koronautsatt i mars, men startet opp igjen 3. august.

Over hele landet

En eventuell streik vil ramme industribedrifter over hele landet, viser Fellesforbundets lister.

Fosdalen i Verran vil være den enkeltbedriften som rammes hardest med streikevarsel for 733 ansatte, fulgt av Aibel i Haugesund med 649 og Kværner Stord med 592. Ved Kværner Verdal vil 470 arbeidstakere bli tatt ut.

Over 300 arbeidstakere i hver av bedriftene Aker Solutions, Kaefer Energy og Bilfinger Industrier i Stavanger vil bli tatt ut i en eventuell streik.

På Raufoss vil Benteler Automotive og Nammo hver få over 300 ansatte i streik. På Kongsberg rammes GKN Aerospace og Kongsberg Defence & Aerospace av et tilsvarende uttak.

Følges tett

Frontfaget følges med argusøyne, fordi det legger viktige føringer for de påfølgende oppgjørene. Forhandlingene ble koronautsatt i mars, men startet opp igjen 3. august. Bare et par timer etter restarten brøt imidlertid arbeidstakerne forhandlingene.

Teknisk beregningsutvalg (TBU) anslo i juni en prisvekst på bare 1,2 prosent i år. Det lave anslaget skyldes koronautbruddets innvirkning på norsk økonomi og lave strømpriser.

Men sist uke endret TBU sitt anslag for 2020 til 1,4 prosent. Årsaken til endringen var at prisveksten i juni og juli ble høyere enn utvalget la til grunn i juni.

At anslaget oppjusteres, kan gjøre det vanskeligere å komme i havn med frontfagsoppgjøret.

Industrioverenskomsten, eller frontfaget, dekker 6000 bedrifter innenfor konkurranseutsatt industri.

Publisert:
 1. Fellesforbundet
 2. Parat
 3. Norsk Industri

Mest lest akkurat nå

 1. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 2. Eierne hjalp familie etter brann før jul, søndag brant deres eget hus

 3. Viking signerer islandsk keeper på fireårskontrakt

 4. Viking og Berisha i gang: – Dette skal til for at jeg drar

 5. Hunnedalsveien: Kraftig vind kastet buss av veien

 6. – Vi er ikke så bekymret som før