Rosenberg verft har doblet inntektene på to år

Rosenberg Worley i Stavanger fikk et overskudd på en kvart milliard kroner i fjor. Omsetningen var over 6 milliarder kroner.

Den viktigste jobben på Rosenberg akkurat nå er produksjonsskipet «Jotun A» (FPSO) som tilhører Vår Energi. Jobben er blitt mer omfattende enn opprinnelig planlagt, noe som gjør at Rosenberg øker inntektene sine. Verftsdirektør Jan T. Narvestad holdt tale da jobben startet i juli 2020.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det er fullt kjør på Rosenberg verft. Akkurat nå er det til sammen 2500 personer som jobber ved verftet, noen av dem offshore.

Aktiviteten er så høy at den tradisjonsrike bedriften har problemer med å skaffe nok kvalifisert arbeidskraft.

Trenger innleide

– Vi er helt avhengige av bemanningsbransjen for å ta aktivitets-toppene, så det hadde vært veldig uheldig for oss dersom myndighetene strammer inn denne muligheten, sier administrerende direktør Jan T. Narvestad til Aftenbladet/E24.

Tallene taler for seg. 2500 er i arbeid ved bedriften. Rosenberg har selv ca 1100 fast ansatte i tillegg til ansatte hos underleverandørene og de innleide.

– Jeg kjenner ikke det nøyaktige tallet på innleide akkurat nå, men jeg anslår opp mot 1000 personer, sier Narvestad.

Han understreker at Rosenberg gjennom mange år har opparbeidet et godt samarbeid med bemanningsbyråer som driver seriøst.

Les også

Lysbakken: – De har en strategi for omstillingen. Jeg blir ganske optimistisk når jeg er her

Jan T. Narvestad har vært sjef på Rosenberg verft siden 2014.

Mange prosjekter

De to viktigste prosjektene for verftet har vært Martin Linge og oppgraderingen av Jotun-skipet.

Begge prosjektene har opplevd solide budsjettsprekker, men Narvestad ønsker ikke å kommentere beløpene. Martin Linge-prosjektet ble avsluttet i fjor høst, mens Jotun etter planen skal leveres neste sommer. Rosenberg har også andre viktige jobber på gang, som Nova og Duva, og flere subsea-prosjekter.

– Vi er veldig fornøyde med aktiviteten, og jeg er også optimist med tanke på framtiden, sier Narvestad.

Dobling på to år

Rosenberg Worley har avvikende regnskapsår som går fra den 1. juli til den 30. juni året etter. I de 12 månedene fram til 1. juli i fjor hadde verftet en omsetning på 6,2 milliarder kroner. Det er kraftig opp fra året før, og nøyaktig en dobling på to år.

De kraftig økte inntektene er fulgt av økte kostnader som gikk opp fra 4,2 milliarder kroner til nær seks milliarder kroner i fjor.

Dermed blir resultatet før skatt 251 millioner kroner, ned fra 346 millioner året før. Verftet på Buøy har altså tjent 600 millioner kroner de to siste årene.

– Vi er nå blitt en sentral del av Worley-konsernet, og det er meget gledelig. Det gjør også at vi har tilgang på god kompetanse og kapasitet som kreves til den omstillingen som vi nå står foran.

«Det som er godt for Rosenberg, er godt for Stavanger», heter det. Verftet ligger oppe til høyre i bildet. Jotun-skipet er blått og rødt.

Jobb utenfor oljå

Like før jul signerte Rosenberg sin aller første kontrakt utenfor olje- og gassbransjen på svært mange år.

– Det er spennende. Vi har inngått et samarbeid med selskapet Waterrise som driver med avsalting og rensing av sjøvann. De gjør saltvann om til ferskvann. Dette skjer ved hjelp av en membran og høyt subsea-trykk. Det er i tidlig fase foreløpig, kontrakten er på et titalls millioner kroner, men dette kan stort dersom det ender med internasjonale leveranser.

Narvestad sier også at Rosenberg har lagt inn anbud på flere fornybar-jobber. En av disse er Equinor sitt havvind-prosjektet Empire Wind utenfor New York.

– Vi konkurrerer om å få bygge to plattformer som er knutepunktet for alle kablene fra turbinene og som sender strømmen inn til land. Anbudet blir avgjort i løpet av våren.

Trenger oljå

Det er likevel ingen tvil om at verftet lever av oljebransjen, og kommer til å gjøre det i mange år framover.

– Og heldigvis er aktiviteten høy, det kommer mange nye oppdrag framover, sier Narvestad.

Publisert: