Wall Street steg markant: First Republic får krisepakke

Etter kollaps i Credit Suisse-aksjen og børsfall i store deler av verden i går, endte det i oppgang i de amerikanske markedene torsdag. First Republic-aksjen slo kraftig tilbake. Torsdag kveld kom også bekreftelsen på at hjelpen kommer.

Publisert: Publisert:

Slik endte tre de store indeksene på Wall Street torsdag:

  • S&P 500 steg 1,76 prosent
  • Nasdaq Composite endte opp 2,69 prosent
  • Dow Jones steg 1,17 prosent

Avtale på over 300 milliarder

Det har svingt voldsomt i First Republic-aksjen torsdag. I tidlig handel var aksjen ned over 20 prosent.

Etter hvert som rykter om en storbankløsning begynte å strømme inn spratt kursen opp i en heftig rekyl med en oppgang på 20 prosent.

Like før klokken 20.30 kom bekreftelsen på at flere andre store banker skyter inn store beløp for å hjelpe First Republic.

Det er Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, BNY Mellon, PNC Bank, State Street, Truist Bank og US Bank som står bak redningspakken.

First Republic-aksjen endte til slutt opp 13,16 prosent.

I en uttalelse på vegne av finansdepartementet, med Janet Yellen i spissen, og sentralbankens sjef, Jerome Powell, gir de banksystemet en klapp på skulderen etter «redningsaksjonen».

– Dette er hvordan man viser støtte som et stort banksystem. Dette er høyst velkommen og viser styrken banksystemet vårt har, heter det i pressemeldingen.

Analysebyråene S&P Global og Fitch cut First nedgraderte aksjen til «søppel» onsdag. Samtidig rapporterte Bloomberg at banken vurderer ulike alternativer for videre drift, inkludert salg.

Mandag falt First Republic 60 prosent i frykt for smitteeffekter etter bankuroen i USA, før den delvis hentet seg inn igjen tirsdag.

Credit Suisse skyter opp

Bankuroen i USA sendte fryktbølger gjennom verdensmarkedene som leter med lupe etter bankaksjer som kan ha underliggende problemer.

Credit Suisse ble neste bank ut, og kunne i går notere seg det største fallet i aksjekursen på en enkelt dag noensinne etter at deres Saudiarabiske eiere sa at de ikke ville tilføre banken mer kapital.

I dag skøyt imidlertid aksjen opp rundt 20 prosent på Zürich-børsen etter at den sveitsiske sentralbanken besluttet å tilføre 50 milliarder sveitserfranc, tilsvarende 577 milliarder kroner, til Credit Suisse.

I går ble børsene i Europa sendt på en brutal nedtur, og Wall Street falt.

– Det er en smitteeffekt fra at Credit Suisse er ute og vakler, og at man ikke helt har klart å legge en full demper på urolighetene i hele det amerikanske banksystemet enda, sa Bankanalytiker, Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier etter gårsdagens fall.

Bankkollapser i USA

Det hele startet med en serie bankkollapser i USA. Først gikk kryptofokuserte Silvergate over ende, før markedene rettet blikket mot Silicon Valley Bank (SVB).

En rekke kunder ønsket å ta ut innskuddene sine. Det ga banken likviditetsproblemer. Da så SVB seg nødt til å selge obligasjoner, gjeldspapirer for et mye lavere beløp enn de kjøpte dem for som følge av at rentene har skutt i været. Tapet ble for stort og banken ble den største til å kollapse siden finanskrisen i 2008.

Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed) innførte hastetiltak som blant annet sikrer alle innskudd i alle amerikanske banker underlagt det amerikanske føderale sikringsfondet frem til 11. mars 2024.

Årsaken var frykt for at bankkunder ville ta ut innskuddene sine fra andre mellomstore banker, og med det skape et «bank run». Fed stengte samtidig ned regionbanken Signature Bank som med det ble den tredje banken som kollapset i løpet av en uke.

PS! Wall Street åpner 14.30 og stenger 21.00, norsk tid, denne og neste uke. Dette er fordi USA gikk over til sommertid i helgen, to uker før Norge gjør det samme.

Publisert: