Reuters: EU kan måtte betale 90 milliarder for coronavaksiner

EU betaler angivelig 15,50 euro per vaksinedose fra Pfizer og BioNtech. Det er mindre enn USA må ut med, ifølge Reuters.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Både EU, USA og andre har allerede inngått enorme avtaler med legemiddelselskapene for å kjøpe vaksiner mot coronaviruset, selv om ingen vaksiner foreløpig er godkjent til bruk.

Fredag skriver Reuters at EU kan komme til å bruke rundt ti milliarder dollar, tilsvarende 90 milliarder kroner, til innkjøp av vaksinene fra Pfizer/BioNtech og Curevac. Det opplyser en EU-tjenesteperson som er involvert i samtalene til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge opplysningene betaler EU 15,50 euro, tilsvarende 165,50 kroner, for en vaksinedose fra Pfizer og BioNtechs vaksine.

EU har inngått en avtale om å kjøpe 200 millioner vaksiner av denne typen, med opsjon på ytterligere 100 millioner. Skulle opsjonen utløses vil det gi en totalsum for vaksinen på 4,65 milliarder euro.

Tidligere har nyhetsbyrået fått opplyst at USA betaler 19,50 dollar, tilsvarende 175,29 kroner for den samme vaksinen.

Årsaken til forskjellen forklares blant annet med at EU har bidratt til utviklingen av Pfizer og BioNtechs vaksine, opplyser en annen ikke navngitt EU-tjenesteperson.

Knyttet til Curevac-vaksinen har EU tidligere inngått en avtale om kjøp av 225 millioner doser. Mandag denne uken ble det også kjent at unionen har sikret seg en opsjon på å kjøpe ytterligere 180 millioner doser.

Med en pris på 10 euro per stykk er det ventet at Curevacs vaksine vil koste EU opptil 4,05 milliarder euro, ifølge Reuters.

Publisert: