Frp kaller inn til ekstraordinært landsstyremøte: - Vi er i en veldig kritisk fase

Å åpne bilpakken skal ikke være utgangspunktet for at Frp innkaller til ekstraordinært landsstyremøte i ettermiddag.

Publisert: Publisert:

Frp-leder Siv Jensen skal snakke med resten av landsstyret i ettermiddag. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

 • Andreas Bakke Foss
 • NTB
 • Karen Tjernshaugen
 • Stine Barstad
 • Solveig Ruud
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Vi er inne i en veldig kritisk fase, både tidsmessig og fordi vi står et stykke fra hverandre, sier Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi om situasjonen i budsjettforhandlingene.

– Men vi er innstilt på å finne en løsning, derfor har vi innkalt til landsstyremøte. Hva som skjer der vil jeg ikke si noe mer om, det er det partiledelsen som styrer, sier han.

Bilpakken ikke tema

Etter det Aftenposten erfarer er det ikke aktuelt for Frps forhandlere å be om endringer i bilpaken, og dette er ikke utgangspunktet for møtet.

Bakgrunnen for møtet er at partilederen ønsker å informere om utviklingen og status for budsjettforhandlingene, i følge sentral kilde.

Dette er første gang landsstyret konsulteres siden budsjettforhandlingene startet. Sist gang landsstyret møttes var 22–23 oktober.

Dette er den omstridte bilpakken:

Sent mandag kveld gikk de fire partilederne på borgerlig side fra hverandre etter nok et møte hos statsministeren som ble avsluttet uten enighet.

Vil droppe Venstre

Fylkesleder i Oslo Frp, Aina Stenersen, sier til Dagbladet at hun vil foreslå å droppe Venstre i budsjettforhandlingene.

- Frustrasjonen i Fremskrittspartiet er stor over hvordan Venstre opptrer. Jeg vil foreslå at vi dropper dem og forhandler videre med KrF, sier hun til avisen.

– Mange av oss mener nå at nok er nok. Venstre har fått trenert budsjettforhandlingene alt for lenge nå, legger hun til.

I Venstre uttrykkes det sterk frustrasjon over gårsdagens møte. Deres versjon er at FrP ikke er villige til å fire på noen ting. Dersom det å åpne bilpakken ikke er tema på landsstyremøtet til FrP, spekuleres det i at andre forslag fra Venstre som har en indirekte effekt på Regjeringens bilpakke blir tema.

Svekket tilbudet

Etter det Aftenposten forstår, er ultimatumet Erna Solberg og Siv Jensen kom med da de presenterte Regjeringens bil- og drivstoffpakke før budsjettet hovedproblemet i forhandlingene.

Dette skjedde etter lang tids forhandlinger om hvordan de fire partiene i fellesskap skulle følge opp en merknad til fjorårets budsjettforhandlinger om å få til et grønt skatteskiftge som ga betydelige utslippsreduksjoner.

Sentrumspartienes versjon er at det siste tilbudet de fikk fra Regjeringen under disse forhandlingene, som de takket nei til, bedre enn pakken Høyre og Frp senere la frem som et ultimatum. Etter det Aftenposten forstår er kompensasjonen som er lagt inn til bilistene bedre i ultimatet fra Regjeringen enn i løsningen Venstre og Krf takket nei til.

Det er under en uke til Stortinget førstkommende mandag skal vedta rammene for statsbudsjettet for neste år.

Statsminister Erna Solberg (H) avlyser sin reise til Nord-Trøndelag på grunn av problemene med å få enighet om statsbudsjettet.

– Krevende

Sent mandag kveld gikk de fire partilederne på borgerlig side fra hverandre etter nok et møte hos statsministeren som ble avsluttet uten enighet. Det var to skuffede sentrumsledere som møtte pressen utenfor statsministerboligen. En avtale framsto like fjern som før.

– Jeg har ikke gitt opp, men jeg hadde kanskje ønsket at det skulle komme nærmere en løsning, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til det hutrende pressekorpset som ventet utenfor.

Venstre-leder Trine Skei Grande gjentok kritikken mot regjeringens ultimatum om bilpakken, som hun og Hareide mener har gjort forhandlingene «ekstremt krevende».

Droppet reise

Solberg reiste likevel ikke til Skogn tirsdag, der hun skulle presentere regjeringens strategi for bioøkonomi.

Mandag avlyste hun de øvrige programpunktene som opprinnelig var fastsatt for reisen i Nord-Norge og Trøndelag, blant annet et treff med DDEs Bjarne Brøndbo og et besøk hos Enova i Trondheim.

Regjeringen trenger i utgangspunktet bare stemmene til ett av samarbeidspartiene for å få budsjettet gjennom i Stortinget mandag 5. desember. Til nå har Venstre og KrF stått skulder ved skulder. Dersom KrF i siste sving skulle bryte denne alliansen og stemme sammen med regjeringspartiene, må beslutningen forankres i partiets landsstyre.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Odd-scoring på overtid

 2. Ektepar viste fram hytta i en boligreportasje - nå må de fjerne brygge og strand

 3. Nystartede hotell på Jæren fikk uventet pangstart og på Sola går det mot beste juli siden 1914

 4. – Forholdet har aldri vore betre enn no

 5. E39: Bil med tilhenger trenger berging i Byfjordtunnelen - redusert hastighet i tunnelen

 6. Noen følger reglene, andre ikke - vurderer ordensvakter

 1. Erna Solberg
 2. Trine Skei Grande
 3. Knut Arild Hareide
 4. Siv Jensen
 5. Fremskrittspartiet (Frp)