De unge arbeidsledige

Publisert: Publisert:
Levi André (26) må handle mat på moren og farens regning.
Silje-Elisabeth (20) har sett 13 sesonger av Grey’s Anatomy på knappe to måneder.
Aleksander (27) har laget grop i sofaen, etter månedsvis hjemme.
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Coronaviruset har sendt rekordmange ut i arbeidsledighet.

For første gang siden den dystre toppen i vårmånedene, økte tallene igjen i november.

Flere og flere har mistet jobben. Størst er økningen blant de unge, som er helt i starten av arbeidslivet. 

I fryseren har Aleksander Johansen (27) julegavene klare: En laks på åtte kilo har blitt røkt, og er vakuumpakket i porsjoner.

Det tok 19 timer før den bet på kroken. Men tid har han hatt nok av.

Det er over en måned siden 1. november, da han sist var innom arbeidsplassen hos ISS på Oslo Lufthavn.

Etter å ha sett flere og flere kollegaer bli permittert da passasjerene uteble, fikk også han til slutt beskjeden i april:

Nå frykter han at han blir oppsagt i romjulen.

– Når du sitter her hver dag, så blir det en grop til slutt, sier han fra sofakroken.

Bekymringene er mange, forteller han. En jobb på flyplassen hadde vært drømmen lenge, da han ble ansatt i ISS for tre år siden.

For å koble av tar han med seg fiskestanga til fjells eller ut i skogen.
Men nå er vannet egentlig for kaldt til at fisken biter.
Isen som han skal isfiske fra, har ikke lagt seg ennå.

– Det er veldig viktig å ha en jobb å gå til. Om du vil eller ikke, så blir du deprimert av å gå rundt alene.

Leiligheten på Mogreina i Ullensaker kommune, like ved Gardermoen, er pyntet til jul.

27-åringen har skaffet juletreet. Samboeren har fikset resten.

Drømmen om å kjøpe leilighet og stifte familie sammen med henne, er utsatt på ubestemt tid.

– Det har blitt en del hindre.

Med dagpenger går 27-åringen et par tusen i minus hver måned. Bufferkontoen som han hadde bygd opp til kriser, har for alvor begynt å minke.

– Jeg så vel for meg at krisen skulle bli bilen som røyk. Ikke dette, sier han.

Fordelt på over 150 selskaper jobbet 15.000 mennesker på Oslo Lufthavn før coronakrisen.

Flyplassen ligger i Ullensaker kommune. Det er en av kommunene i landet med flest arbeidsledige, også blant unge under 30 år.

I november var 1.847 personer i kommunen helt arbeidsledige. Disse utgjør 8,5 prosent av arbeidsstyrken, og er en økning på 185 prosent fra november i fjor.

830 av innbyggerne i kommunen under 30 år var i november registrert som helt eller delvis arbeidsledige, eller som arbeidssøkere på tiltak.

De siste månedene har Aleksander Johansen søkt på nærmere 30 jobber. Ingen har gitt napp.

– Det er veldig vanskelig å få seg jobb i dette området nå. Jeg har virkelig prøvd, men det er mange om beinet.

I slutten av november var 47.171 personer i Norge under 30 år helt eller delvis uten jobb. Det tilsvarer 6,9 prosent av arbeidsstyrken. Det er høyere enn i noen annen aldersgruppe.

Nav-sjef Hans Christian Holte er bekymret.

– De som står på terskelen og er på vei inn i arbeidslivet kan få ganske langsiktige negative effekter, hvis de ikke kommer seg ut i arbeid, sier han.

I tillegg til de som er registrert som arbeidsledige hos Nav, kommer studentene som har mistet eller blitt permittert fra deltidsjobbene sine. Hvor mange dette dreier seg om, finnes det ikke tall på.

– Men det er mange, sier Andreas Trohjell, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO).

I slutten av november var nesten 200.000 personer registrert som helt eller delvis arbeidsledige hos Nav. På samme tid i fjor var tallet 85.000.

Så mange personer uten jobb, fører til hard konkurranse om de jobbene som er ledige.

– Nå konkurrerer de unge med arbeidstakere som har falt ut av markedet. Mange har mye mer erfaring, og en annen tyngde enn de unge som kanskje ikke har erfaring i det hele tatt. Konkurransen er tøffere, og de har ikke de samme mulighetene, sier Nav-sjef Holte.

Spesielt hardt rammet er kvinner mellom 20 og 24 år. Blant dem øker ledigheten mest.

For ett år siden var planen til Silje-Elisabeth Andreassen (20) å kjøpe egen bolig. Med to jobber på Oslo Lufthavn gikk sparingen bra.

Denne formiddagen, en torsdag i desember, kan man telle antall reisende i avgangshallen på to hender.

– Da det plutselig ble stille i mars var det nesten litt deilig. Man kunne høre seg selv tenke, uten den konstante summingen hele tiden. Men stillheten ble veldig fort ubehagelig, sier hun.

Klokken 10.30 denne desemberdagen, viser den store tavlen avgangene helt frem til klokken 20.30. Før corona var det ikke plass til flere avganger enn et par timer frem i tid.

20-åringen har allerede rukket å tilbringe et høyt antall timer i skranken til SAS.

I tillegg har hun jobbet i assistansetjenesten til ISS. Etter å ha gått anslagsvis 30.000 skritt hver arbeidsdag, kjenner hun flyplassens mange tusen kvadratmeter godt.

Her har hun hjulpet passasjerer med nedsatt funksjonsevne. Det har vært lange dager. Likevel lyser hun opp når hun forteller om dem.

Men nå er det mange måneder siden hun sist tok bussen fra leiligheten på Jessheim til jobben.

Siden det har hun rukket å se 13 sesonger av Grey’s Anatomy.

– Det er jo fælt å måtte si til alle rundt seg at «beklager, men jeg har ikke penger til julegaver i år».

De siste månedene har hun måttet selge bilen og si opp leiligheten. For å få det til å gå rundt har hun vært avhengig av kjæresten, som hun nå bor sammen med.

– Det tar på psykisk og fysisk. Det er ensomt, og det blir på en måte slitsomt å stå opp. Dagene glir over i hverandre. Det skjer ingenting.

Én uke før Norge stengte i mars, startet hun på nettstudier i grafisk design. 20-åringen ville ha noe å falle tilbake på, og skulle ta studiene ved siden av jobbene som tilsvarte en fulltidsstilling.

Nå er hun oppsagt fra begge jobbene. Fordi hun studerer og får støtte av Lånekassen, har dermed heller ikke hun rett på dagpenger. Den månedlige summen i stipend og lån dekker hennes del av husleien.

– Jeg vil bare begynne å jobbe igjen. Det er fælt å alltid måtte vri og vende på den siste kronen.

Andreassen anslår at hun har søkt på mellom 50 til 60 jobber de siste månedene. De svarene hun har fått, har vært avslag. Det går ut over selvtilliten, forteller hun.

Jeg håper bare på et mirakel, jeg.

Ifølge en undersøkelse fra 2018 sa syv av ti norske studenter at de ikke kunne studere uten å ha en deltidsjobb ved siden av.

Studenter som får støtte fra Lånekassen, har ikke rett til dagpenger fra Nav selv om de har jobbet ved siden av studiene.

Disse personene omfattes ikke av ordningene regjeringen har lagt frem siden mars. I vår fikk studenter tilbud om å søke et ekstralån på 26.000 kroner for tapt inntekt, der 8000 av dem ble omgjort til stipend.

I høst har de ikke hatt et lignende tilbud. Onsdag sa statsminister Erna Solberg at regjeringen ønsker å la arbeidsledige eller permitterte studenter få dagpenger.

Forslaget gjelder imidlertid gjelder imidlertid bare studenter over 30 år.

– Det er ingen ordninger som fanger dem opp. Det synes jeg lite om. Disse er også arbeidstakere. Det de eventuelt må gjøre er å droppe ut av studiene for å få dagpenger. Det er virkelig ikke en bærekraftig måte å drive samfunnet på, sier Trohjell i NSO.

«Jeg er frisk, og har foreløpig nok penger til å klare meg», skrev Levi André Sandberg i dagboken sin 30.mars.
Ni måneder senere er sparekontoen skrapet.
For andre gang i år er han permittert fra deltidsjobben på Parkteateret i Oslo.

Siden mars har 26-åringen flere ganger vurdert å flytte hjem til foreldrene i Halden.

Han har brukt et høyt antall timer på å vurdere om han har råd til å fullføre musikkstudiet.

– Det føles jo som et tap og et nederlag. Det er ubehagelig å være 26 år og avhengig av hjelp hjemmefra, sier han.

Sandberg har et halvt år igjen med studier før han er ferdig med bachelorgraden sin. I tillegg til stipend og lån fra Lånekassen, har han de tre siste årene vært avhengig av inntekten han har fått fra deltidsjobben.

På Macen foran seg jobber han igjen med å oppdatere CV-en. På mobilen har han satt opp varsler, og får beskjed når det dukker opp nye jobber på Finn.no.

– Ikke kan jeg sveise heller, sier han i det det dukker opp en håndverkerjobb.

26-åringen ble første gang permittert da Norge stengte i mars. Etter noen måneder tilbake i jobb ble det igjen kroken på døren for utestedene.

Da Raymond Johansen (Ap) innførte full skjenkestopp i Oslo fra 9. november, var Sandberg en av mange som igjen ble permittert.

– Jeg har vært langt nede. Man får angst av å gå rundt alene uten en idé om hvilken dag det er. En av mine største angsttriggere er penger.

De siste månedene har musikkstudenten søkt på 25 jobber. Rundt halvparten av dem har svart. Alle har vært avslag, og de fleste har ifølge Sandberg vist til at de har fått svært mange søkere.

Fordi han er student og får støtte fra Lånekassen, har heller ikke han hatt rett på dagpenger – til tross for at han har jobbet minst tre dager i uken de tre siste årene.

– 8.400 kroner i lån og stipend i måneden er ikke nok. Det dekker husleie og faste utgifter. Hadde det ikke vært for at jeg får hjelp av mamma og pappa, måtte jeg betalt maten med luft og kjærlighet.

Fredag viste nye tall fra Nav en liten nedgang i ledighetstallene så langt i desember. Ifølge tallene er 107.000 personer nå helt arbeidsledige. Det er en nedgang på 2.000 siden november.

Av dem som var registrert som helt arbeidsledige i desember, var 29.500 permitterte. Det er 500 færre permitterte enn måneden før.

Samtidig jobber Silje-Elisabeth Andreassen (20) med å holde motet oppe.

– Jeg må bare holde motet oppe og kjempe meg gjennom det. Jeg skal klare meg, men det kommer til å bli vanskelig.

Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB, Lise Åserud / NTB

Publisert: