1,4 milliarder i ny krisepakke til reiselivet: – Ikke tilstrekkelig, sier LO-leder

Regjeringen la tirsdag frem en ny krisepakke for reiselivet. I denne omgang stilles det tøffere krav for å få støtte.

– Denne krisen er på ingen måte over. Vi har vært tydelig på at omfanget kan være større enn det legges opp til her, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det har nå blitt satt av 1,3 milliarder kroner til ordningen. I tillegg settes det av 100 millioner kroner til småbedrifter som faller utenfor, og som kan dokumentere at 80 prosent av inntekten var knyttet til reiselivsvirksomhet i fjor.

Til sammen har de to tiltakene en ramme på 1,4 milliarder kroner, altså 400 millioner kroner dyrere enn varslet for fire uker siden.

Ordningen gjelder fra 1. september, og vil vare til og med 31. desember i år.

Støtten beregnes med en øvre grense på 10 millioner kroner per bedrift per måned.

– Denne krisen er på ingen måte over. Vi har vært tydelig på at omfanget kan være større enn det legges opp til her, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Vi er glade for at vi har fått beveget regjeringen i riktig retning. Men jeg er ikke overbevist over om at dette er tilstrekkelig, sier han.

Ny krisepakke til reiselivet: – Vi må tilpasse oss et nytt marked med stort sett bare norske gjester

Må ha større omsetningsfall

Reiselivsbedrifter med omsetningsfall på mer enn 40 prosent får nå dekket faste og uunngåelige kostnader i regjeringens kompensasjonsordning til reiselivet.

Bedriftene må dermed ha et større omsetningsfall enn i den generelle kompensasjonsordningen, der grensen var på 30 prosent.

– Denne ordningen er primært rettet mot dem som trenger det aller mest, men det er nok også grunn til å frykte at det er enkelte småbedrifter som kommer til å slite med å komme innunder ordningen, sier SMB Norge-leder Olaf H. Thommessen til E24.

– Det er grunn til å frykte at 40 prosent er i overkant strengt, men basert på rammene vi fikk utdelt så er dette en betydelig forbedring, sier han.

Til E24 sier næringsminister Iselin Nybø at dette er en ordning som ikke dekker tapt fortjeneste eller alle kostnadene som reiselivet har hatt eller kommer til å ha i denne situasjonen.

– Dette er en ordning som skal være med på å hjelpe å dekke deler av de faste kostnadene for at de skal komme seg igjennom og ut på andre siden, sier Nybø.

– Det er ikke «business as usual», det er en ordning for å gi hjelp i en hel spesiell situasjon, sier hun.

Regjeringen la frem en ny og etterlengtet kompensasjonsordning for reiselivet tirsdag.
Regjeringen vil gi ny kompensasjonsordning for reiselivet på inntil én milliard kroner

Mener ordningen må videreføres inn i 2021

NHO Reiseliv er fornøyd med innholdet i den nye kompensasjonsordningen, og mener den langt på vei innfrir de ønskene som NHO har lagt frem.

– Det betyr mye for bedriftene å vite hva de har å forholde seg til, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Virke er enige, men mener ordningen må videreføres inn i neste år.

– Nå er Europa rødt på kartet, og ordrebøkene i reiselivet er tomme og ingen vet hva som venter dem i årets siste måneder. Derfor vil vi jobbe videre med å sikre at ordningen videreføres også i 2021, sier administrerende direktør i Virke Ivar Horneland Kristensen.

Reiselivsorganisasjonene ser ut til å være fornøyde med den såkalte ventilordningen for bedrifter som er indirekte tilknyttet reiselivsbransjen. Den har nå økt fra 50 til 100 millioner kroner.

Ny krisepakke for reiselivet: Blir manuell behandling

Etterlengtet ordning

Søkerne til den nye ordningen må kunne bekrefte at hoveddelen av inntekten kommer fra reiselivsrettet virksomhet som er ment omfattet av ordningen, uavhengig av hvilken næringskode bedriften er registrert med.

Tilskuddet beregnes på samme på måte som i den midlertidige kompensasjonsordningen for næringslivet. Det vil si at kompensasjonen utgjør selskapets faste, uunngåelige kostnader, justert for selskapets omsetningsfall og deretter for en justeringsfaktor

Utbetalingen vil skje som en engangsutbetaling i 2021.

Allerede 21. september kunngjorde næringsministeren en krisepakke for reiselivet på opptil én milliard kroner, men da uten å si noe om vilkårene for å motta støtte.

Det utløste umiddelbart uro blant aktører i næringen, som fryktet at en innstramming var på trappene.

Siden den gang har partene i reiselivet og Nybø hatt en rekke møter for å samle innspill.

Publisert: