Espedal om havvind-satsing: - Tro på høy avkastning

Lyse kaster seg inn i den sylskarpe konkurransen om å få bygge havvind i Nordsjøen sammen med Shell og BKK. Styreleder i Lyse Harald Espedal har stor tro på høy avkastning om de tar risiko tidlig.

Styreleder i Lyse Harald Espedal har stor tro på havvind-satsingen sammen med Shell og BKK.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Den internasjonale giganten Shell går sammen med kraftselskapene Lyse og BKK om å søke på konsesjoner for havvind på norsk sokkel. Dette kom frem av en pressemelding torsdag. De vil søke både om å bygge ut bunnfast havvind i området Sørlige Nordsjø II, og flytende havvind i Utsira Nord.

Jan Soppeland, kommunikasjonsdirektør i Shell Norge, mener samarbeidet «bringer frem det beste av det regionale og det globale».

– Lyse er en hjørnesteinsbedrift her i regionen. Shell er en internasjonal storhet. Dette er en absolutt styrke, sier han.

– Selv om vi enda ikke vet hvor store investeringer dette blir, vet vi selvfølgelig at et er snakk om tunge finansielle løft. Vi har en betydelig løfteevne.

Shell er blant selskapene det har vært spekulert i om ville søke konsesjoner, men som hittil har sagt at de avventer mer informasjon om rammebetingelsene.

Rammebetingelsen ble klare for en drøy uke side, da regjeringen la fram detaljer for søknadsprosessen, og en stortingsmelding om Norges framtid som energinasjon.

Les også

La frem energimeldingen: – Vi trenger mer energi

Lyse-sjef Eimund Nygaard, BKK-sjef Jannicke Hilland og Marianne J. Olsnes som er administrerende direktør i Norske Shell.

Hard konkurranse

Konkurransen om å få bygge ut havvind i de to områdene som til nå er åpnet, blir knallhard. Så godt som hele feltet av tunge, norske industriaktører, en rekke kraftselskaper og flere tungvektere fra olje- og gass og europeisk kraftproduksjon, har meldt seg på.

En fullstendig oversikt over hvem som varslet at de vil søke, og hva som er kjent om planene deres, finner du i nederst i denne artikkelen.

Selskapene har gått samme i konsortier med ulik kompetanse, og ofte fra flere land, akkurat som Shell, Lyse og BKK.

Foreløpig er det få som har gått ut med hvilke summer de ser for seg å investere, men konsortiet Norseman Wind, som ønsker å bygge ut i Sørlige Nordsjø II, har skissert investeringer på 30–35 milliarder.

– Forutsetninger for å lykkes

Konsernsjefen i Lyse er optimistisk på vegne av samarbeidet med Shell og BKK.

– Havvind vil påvirke oss, prisbildet og energibildet i Nordsjøen. Da vil vi gjerne være med. Det er også viktig for oss at denne regionen skal omstilles, sier konsernsjef Eimund Nygaard til Aftenbladet/E24.

Han mener Vestlandet og Sør-Vestlandet er ideelt for slike satsinger.

– Vi har alle forutsetninger for å lykkes med dette her i regionen. Vi har erfaring fra offshore og infrastruktur, sier han.

Flere av de andre konsortiene som søker har en lignende sammensetning som Shell, BKK og Lyse: Et tungt selskap med lang erfaring fra petroleumsvirksomhet på norsk sokkel, og regionale kraftselskap med erfaring fra vannkraft og med strømnett.

Soppeland i Shell frykter ikke at de skal bli «en i mengden».

– Jeg tror kombinasjonen av at vi er tre rotfestede virksomheter i Norge er avgjørende. BKK er i stor grad eid av kommunene. Shell har en 109 års historie i Norge. Denne kombinasjonen med et godt forhold til Norge og topp kompetanse er avgjørende. Dette er våre største styrker. Vi frykter ikke å bli en i mengden, sier kommunikasjonsdirektøren.

Shell er den til nå siste oljegiganten som kaster seg inn i kappløpet om å få konsesjoner på havvind.

Tro på god avkastning

Harald Espedal, styreleder i Lyse, tror investeringer i havvind i utgangspunktet vil gi «moderat og sikker avkastning», selv om det foreløpig er mye usikkerhet - særlig knyttet til flytende havvind.

– Prisen på forurensing kommer til å stige, da blir grønn energi mer attraktivt, sier han.

Espedal mener også det er muligheter for «atskillig høyere avkasting», for dem som bruker sin industrielle kompetanse og tar større risiko i de tidlige fasene.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på hvor store investeringene vil være for Lyses del, dersom de får konsesjoner, men han mener havvind kan bli avgjørende for Lyse i framtida.

– Havvind kan bli en av de store industriene i Norge der vi kan bruke vår kompetansen vår, slår han fast.

Her er selskapene som vil søke, og det viktigste om planene de har presentert:

 • Equinor, Hydro og RWE

  Under Anders Opedals ledelse har Equinors fornybare ambisjoner skutt ytterligere fart. Equinor har tidligere bygget ut både flytende og bunnfast havvind i Storbritannia, jobber med Norges første park for flytende turbiner (Hywind Tampen), og jobber med store utbygginger i USA og Polen.

  Hydro har over hundre års erfaring med vannkraft og tungindustri, og drifter vindkraftanlegget på Tonstad i Sirdal og Flekkefjord. Hydro blir med på havvindsøknaden gjennom det nye selskapet Hydro REIN.

  RWE er en tysk kullkraftgigant. Tyskland skal fase ut kull innen 2038, og RWE er dermed nødt til å finne nye bein å stå på. RWE kjøpte fornybarporteføljen til datterselskapet Innogy sommeren 2020, og har en lang rekke vind- og solkraftprosjekter.

  Equinor, Hydro og RWE vil søke om å bygge ut bunnfast havvind i Sørlige Nordsjø II.

 • Norseman wind

  Norseman-konsortiet er et samarbeid mellom en lang rekke selskaper, men prosjektet skal driftes, bygges og eies av dagligvaregiganten Norgesgruppen (gjennom Asko fornybar), og det tyske energiselskapet EnBW. Leder for Norsman Wind er Harald Dirdal (bildet), en ringrev i den norske vindkraftbransjen.

  EnBW har røtter i atomkraft og kullkraft, men har bygget seg opp en betydelig fornybarportefølje, også innen havvind.

  Deler av strømmen Norseman-konsortiet ønsker å produsere skal etter planen gå til å gjøre Norgesgruppen selvforsynt med fornybar energi.

  Norseman-konsortiet skal søke om å bygge ut bunnfast havvind i Sørlige Nordsjø II, og planlegger å legge drifts- og vedlikeholdsbasen til Egersund.

 • Aker Offshore Wind og Statkraft

  Aker Offshore Wind, en del av Kjell Inge Røkkes Aker-system, vil søke om å bygge ut bunnfast havvind i Sørlige Nordsjø II sammen med Statkraft.

  Så sent som i 2020 sa Statkraft til Nationen at havvind ikke er noe å satse på i Norge, men snudde og pekte på fallende kostnader, behovet for elektrifisering av olje- og gassinstallasjoner til havs, og muligheten for å eksportere kraft fra Sørlige Nordsjø II til Europa.

 • Vårgrønn og Agder energi

  Vårgrønn og Agder energi vil søke om å bygge ut bunnfast havvind i Sørlige Nordsjø II. Vårgrønn er et fornybarselskap, etablert som et samarbeid mellom den italienske oljegiganten ENI, og det Stavanger-baserte oppkjøpsfondet Hitecvision.

  Eni satser, i likhet med de andre Europeiske oljegigantene, tungt på fornybar energi og har et mål om 60 gigawatt installert kapasitet innen 2050.

  Agder energi produserer i dag strøm fra 50 hel- og deleide vannkraftverk i Agder og Telemark, og fjernvarme i flere byer på Sørlandet.

 • NorSea og Parkwind

  NorSea, med hovedkontor i Risavika utenfor Stavanger, har driftet olje forsyningsbaser for Nordsjøen siden 1965. De har gått sammen med det belgiske vindkraftselskapet Parkwind, og vil ta steget fra å være en leverandør at tjenester til energiprodusentene, til selv å bli en energiprodusent. De vil søke om konsesjoner både i Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

  NorSea er en del av den maritime giganten Wilhelmsen, mens Parkwind er eid den belgiske matvaregiganten Colruyt. Planene inkluderer hovedkontor på Tananger utenfor Stavanger, og serieproduksjon av fundamenter til flytende turbiner fra et steinbrudd på Jelsa, ved innløpet til Saudafjorden.

 • Fred. Olsen renewables, Hafslund Eco og Ørsted

  De to selskapene var tidlig ute og offentliggjorde planer om søke i november 2020. Fred.Olsen renewables er eid av børsnoterte Bonheur, der Anette S. Olsen er daglig leder. Konsernet jobber primært med fornybar energi, havvindinstallasjon og cruiseskip. Hafslund Eco er Norges nest største kraftprodusent, men har til nå utelukkende produsert vannkraft.

  Fred. Olsen renewables og Hafslund Eco har varslet at de vil søke konsesjon både i Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

  9. juni ble det kjent at danske Ørsted, en av de virkelige tungvekterne på havvind, er med som partner.

 • Deep Wind Offshore

  Deep Wind Offshore er et helt nytt selskap med adresse i Haugesund, og er eid av Haugaland Kraft, Sunnhordaland Kraftlag og shippingselskapet Knutsen OAS.

  Deep Wind Offshore har signalisert interesse for både Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

 • Seagust

  2. juni sprakk nyheten om at Andresen-døtrenes Ferd danner havvindselskapet Seagust sammen med Arendals fossekompani, og er interessert i å søke konsesjon både i Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

  Ferd eier fra før halvparten av Aibel, som allerede er godt posisjonert og har vunnet kontrakter for å bygge transformatorer til en havvindutbygging i Tyskland, samt alle transformatorplattformer til alle tre fasene av kjempeutbyggingen Dogger Bank på britisk side av Nordsjøen.

  Arendals fossekompani, som ble stiftet for over hundre år siden for å generere kraft i Arendalsvassdraget, er i dag et internasjonalt investeringsselskap som investerer i teknologi- og energiselskaper.

 • Equinor og Vårgrønn

  De to selskapene, som begge er med i ulike konstellasjoner som vil søke om å bygge ut bunnfast havvind i Sørlige Nordsjø II, har gått sammen om å søke om å bygge ut flytende havvind i Utsira Nord.

  Equinor skal ta 65 prosent eierandel i prosjektet, mens Vårgrønn tar 35 prosent. Equinor og Eni (som eier 70 prosent av vårgrønn) er allerede partnere på havvindutbyggingen Dogger Bank.

 • Aker Offshore Wind

  Røkke-selskapet som skal søke om utbygging av bunnfast havvind i Sørlige Nordsjø II sammen med Statkraft, har også meldt interesse for å bygge ut flytende havvind i Utsira Nord. Prosjektet er tidligere blitt omtalt som «Vestavindar», med en planlagt kapasitet på 500 MW, men det er begrenset offentlig informasjon om planene.

 • Kvitebjørn Havvind

  5. mai i år meldte Energi24 at det allerede var levert en søknad om utbygging av flytende havvind i Utsira Nord, til tross for at regjeringens veileder til søknadsprosessen ennå ikke er klar. Søknaden er fra selskapet Kvitebjørn Havvind, i samarbeid med ingeniørselskapet Dr. Techn. Olav Olsen, som blant annet var involvert som underleverandør i utviklingen av Hywind Scotland.

  Kvitebjørn Havvind er eid av holdingselskapet Daimyo, som også eier Kvitebjørn Varme som drifter fjernvarmesystemet i Norge. Daimyo er eid av Espen Aubert og faren Karsten, og har verdier for flere milliarder i eiendom, fornybar energi og oppdrett.

 • Magnora Offshore Wind

  Magnora, et norsk selskap listet på Oslo børs, har gått sammen med oljeservicegiganten TechnipFMC og ønsker å bygge ut flytende havvind, gjennom selskapet Magnora Offshore Wind.

  – Vi har 3.000 ansatte i Norge og alle er veldig motivert for å være med på energiomstillingen. Vi har lang erfaring med å planlegge, gjennomføre og levere store og komplekse prosjekter, sa Knut Bøe, direktør for prosjektgjennomføring i TechnipFMC til E24, da planen ble lansert i mars.

 • Shell, Lyse og BKK

  17. juni, en drøy uke etter at veilederen for søknadsprosessen ble lagt fram av regjeringen, varslet Shell, Lyse og BKK at de vil søke om konsesjoner i både Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

  Shell er et av verdens største olje- og gasselskaper, men har mål om netto nullutslipp i 2050, og satser tungt på fornybart. Selskapet har lang erfaring fra norsk sokkel.

  Lyse og BKK er begge offentlig eide regionale energiselskaper (Rogaland og Bergens-regionen).

Publisert: