Legemiddelselskapene Pfizer og Biontech vil hastegodkjenne coronavaksine i USA

Dersom søknaden blir godkjent, kan amerikanere i risikogruppen potensielt få vaksinen i desember i år, melder Pfizer.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Legemiddelselskapene Pfizer og Biontech søker i dag om hastegodkjenning for sin coronavaksine hos den amerikanske myndigheten FDA.

Det kan potensielt gjøre det mulig å vaksinere folk i risikogruppen i USA i midten av desember i år.

Det melder Pfizer i en pressemelding fredag.

Det er ingen større markedsutslag etter nyheten.

De to selskapene har tidligere meldt at deres vaksine har vist 95 prosent effektivitet mot coronaviruset.

– Arbeidet vårt med å levere en trygg og effektiv vaksine har aldri før hastet mer, ettersom vi fortsatt ser en alarmerende økning av covid-19 globalt, sier Pfizer-sjef Albert Bourla i en uttalelse.

– Søknaden i USA representerer en kritisk milepæl i reisen mot å levere en covid-19-vaksine til verden, og vi har nå et mer fullstendig bilde av både effektiviteten og sikkerheten til vaksinen vår, noe som gir oss tillit til potensialet, fortsetter han.

De grønne aksjene som ennå ikke har gått i taket

Nødgodkjenning

– Det firmaet søker om i USA er en type nødgodkjenning (Emergency Use Authoriastion). I Europa har vi åpnet for såkalt betinget godkjenning for å sikre rask tilgang til vaksiner under pandemien, sa Sigurd Hortemo i Legemiddelverket til VG onsdag, da selskapet meldte at de ville søke om hastegodkjenning innen kort tid.

Før EU eventuelt gir en slik betinget godkjenning, må EMA få tilsendt foreløpige resultater fra den store Fase 3 studien og vurdere disse.

I dagens melding skriver Pfizer at selskapene forventer å kunne produsere opptil 50 millioner doser med vaksinen i år, og opptil 1,3 milliarder doser før utgangen av 2021. De regner med å være klare til å sende ut vaksinen i løpet av noen timer etter at en autorisasjon er på plass, ifølge meldingen.

To coronavaksiner kan bli godkjent før nyttår, ifølge EU-kommisjonens leder

Vurderer tre vaksiner

Pfizer og Biontech er ikke alene på veien mot en effektiv coronavaksine. Også legemiddelselskapet Moderna har meldt om gjennombrudd i arbeidet.

Tidligere har selskapet meldt at deres vaksine er 94,5 prosent effektiv mot viruset. Også denne vaksinen er tatt opp til løpende vurdering i EU-systemet. Det samme er en vaksine fra selskapet AstraZeneca.

Selv om vaksinene foreløpig ikke godkjent for distribusjon noen steder i verden, har flere land har allerede inngått store avtaler med legemiddelselskapene.

Tidligere fredag skrev Reuters at EU kan komme til å bruke rundt ti milliarder dollar, eller 90 milliarder kroner, på vaksinene fra Pfizer/Biontech og fra Curevac.

Publisert: