SAS-piloter i Parat varsler søksmål mot selskapet

Fagforeningen vil ta SAS til retten. Pilotene i Parat mener SAS bryter inngåtte avtaler ved å sette ut deler av produksjonen til andre flyselskap.

SØKSMÅL: SAS-pilotene i Parat varsler søksmål mot selskapet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

SAS varslet forrige uke at de gjør endringer i selskapsstrukturen.

Det innebærer blant annet at de oppretter et nytt datterselskap, og endrer navn på et allerede eksisterende selskap.

Samtidig opplyste selskapet at oppsagte piloter og kabinansatte må søke jobb på nytt i disse selskapene. SAS har måtte halvere arbeidsstokken under coronapandemien, og latt rundt 5000 ansatte gå.

– Forkastelig

Opprettelsen av de nye selskapene har fått flere til å rase. Blant dem er SAS-pilotene, som forrige uke omtalte det hele som «umoralsk, uetisk og usolidarisk».

Pilotene mener flyselskapet omgår gjenansettelsesplikter for over 500 oppsagte ved å opprette nye selskaper. Selskapet selv har avvist dette.

– Alle våre flyvende ansatte som har vært permittert er tilbake i sin «gamle» jobb. Dersom norske, arbeidssøkende cabin crew eller piloter ønsker, kan man selvsagt som alle andre søke på jobb i datterselskapene, sa pressesjef Eckhoff i SAS til E24 forrige uke.

I en pressemelding fra Parat onsdag, sier leder for SAS-pilotene, Jan Levi Skogvang, at SAS bryter inngåtte avtaler.

Pilotene har en avtale med SAS, der det er en grense på 13 prosent av selskapets produksjon som kan settes ut til andre flyselskap, ifølge Parat. 87 prosent av SAS flygningene må ifølge fagforeningen utføres med SAS 'egne fly og ansatte.

– Våre beregninger viser at SAS nå setter ut en vesentlig, og mye større del av flygningene til andre, nyopprettede flyselskap. Det var aldri hensikten. Det fører til at våre oppsagte SAS kollegaer ikke får jobben sin tilbake. Dette mener vi er moralsk helt forkastelig og totalt uakseptabelt, sier Skogvang.

Pressesjef i SAS John Eckhoff sier følgende om det varslede søksmålet:

– SAS er av den oppfatningen av at vi forholder oss til og handler etter inngåtte avtaler.

«Umoralsk»

Det var forrige uke at det ble kjent at SAS endrer navn fra SAS Ireland til SAS Connect, og etablerer datterselskapet SAS Link, tidligere kjent under prosjektnavnet «SAS Midsize».

De norske SAS-pilotene organisert gjennom Norske SAS-flygeres Forening (NSF) har lenge fryktet det som nå skjer.

– Dette er umoralsk, uetisk, og usolidarisk. Det SAS-ledelsen gjør nå, er en hån mot de rundt 560 SAS-pilotene som er oppsagt. Disse går på Nav og venter på gjenansettelse, sa NSF-leder Christian Laulund til E24.

I tillegg er pilotene i praksis diskvalifisert fra å søke på de nye jobbene, ettersom det kreves godkjente flysertifikater for de nye flytypene Airbus A320neo (Connect), som SAS har bestilt 80 av, og Embraer E195 (Link), mener NSF.

De oppsagte SAS-pilotene har imidlertid i all hovedsak sertifikater på fly av typen Boeing 737, SAS’ arbeidshest i en årrekke, som nå fases ut.

Samtidig sier SAS at de er åpne for alle tidligere SAS-piloter i de nye selskapene.

Har sendt varsel

Parats advokat, Christen Horn Johannessen, bekrefter at de nå har sendt et varsel om søksmål til SAS.

Leder for kabinansatte i SAS, Martinus Røkkum, støtter pilotkollegene.

– Denne kampen gjelder i like stor grad oss kabinansatte og alle andre ansatte i SAS. Er det SAS som utfører egen produksjon har vi jobb, er det andre innleide flyselskap som flyr for SAS har vi ikke jobb, sier han.

Han omtaler søksmålet som viktig for alle SAS-ansatte, uavhengig av hvilken fagforening de tilhører, eller hvilken jobb de har.

Sist uke meldte Svensk Flygerförening på vegne av piloter i Sverige at det stevner SAS for arbeidsretten, og mener SAS i for stor utstrekning har leid inn fly og mannskap fra andre selskaper til å fly SAS-ruter i 2018 og 2019, skriver DN.

Les også

SAS etablerer nytt datterselskap

SAS har tidligere sagt at de endringene som skjer i SAS-konsernet nå skjer i henhold til gjeldende lover og inngåtte skandinaviske kollektivavtaler.

Eckhoff påpeker også at det allerede er inngått avtaler med den danske fagforeningen Flyvebranchens Personale Union (FPU) for de nye selskapene, Connect og Link.

Publisert: