DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene

Forbrukerrådet og 180.000 kunder gikk i Høyesterett seirende ut av søksmålet mot DNB. Kundene får utbetalt rundt 350 millioner kroner.

Direktør In­ger Lise Bly­ver­ket (i midten) og resten av de ansatte i Forbrukerrådet kunne fredag slippe jubelen løs etter å ha vunnet gruppesøksmålet mot DNB. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB-Alexander Vestrum
Publisert: Publisert:

DNB ble saksøkt av Forbrukerrådet på vegne av 180.000 kunder. Foto: Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Stridens kjerne var om DNBs forvaltning av flere aksjefond var tilstrekkelig aktiv, slik banken hevdet.

– Høyesterett har i dag gitt Forbrukerrådet medhold i saken mot DNB Asset Management. Vi erkjenner at vi ikke nådde fram med vårt syn om at fondene det var snakk om var forvaltet i tråd med det som var forespeilet kundene, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til NTB.

– Det betyr samtidig at vi nå skal betale ut cirka 350 millioner i honorarer til andelseierne, i tråd med dommen, fortsetter han.

Les også

Forbrukerrådet: DNB har solgt kundene noe de ikke har fått

Les også

DNB tapte tidenes største massesøksmål – må ut med 345 millioner kroner

Spareprodukt «av lav kvalitet»

Forbrukerrådet har hele tiden ment at DNBs kunder hadde krav på et prisavslag for et spareprodukt «av lav kvalitet».

– Det prinsipielle i denne saken er nå avklart: Har du betalt for mye for en tjeneste, så har du krav på prisavslag – også når du har handlet finansielle produkter. Det er av stor betydning for svært mange forbrukere, sier en jublende Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

I dommen slår Høyesterett fast at forvaltningen av fondene ikke var i samsvar med den inngåtte avtalen med andelseierne.

«Fondene var ikke forvaltet slik at andelseierne hadde fått den finansielle risikoeksponeringen – og dermed muligheten for meravkastning ut over fondenes referanseindeks – som de hadde betalt for», skriver retten i sammendraget.

Les også

Norgeshistoriens største gruppesøksmål i gang i Oslo tingrett

Skjønnsmessig prisavslag

Høyesterett konkluderer med at vilkårene for prisavslag er oppfylt, selv om det ikke var mulig å påvise en markedspris for den mangelfulle ytelsen.

Prisavslaget ble skjønnsmessig satt til 0,8 prosent av den enkeltes fondsandel.

Høyesterett understreker at dommen har betydning for tolkningen av avtaler om fondsforvaltning mellom finansforetak og ikke-profesjonelle investorer.

DNB ble i Borgarting lagmannsrett dømt til å betale tilbake 345 millioner kroner til de aktuelle fondskundene etter å ha tapt norgeshistoriens største massesøksmål, men anket dommen. Det skjedde etter at Oslo tingrett ga DNB medhold, en dom som Forbrukerrådet anket.

Høyesterett startet den drøyt ei uke lange behandlingen av saken 21. januar. Partene hadde til sammen 5.000 sider med dokumentasjon i den særdeles omfattende saken.

Alle får brev

DNB kommer til å betale pengene så raskt som mulig, opplyser informasjonsdirektør Even Westerveld.

– Kundene vil få beskjed fra oss så snart vi er klare til å betale ut, så de trenger ikke å ta kontakt med oss. Alle kunder som har krav på erstatning vil få brev i nettbanken eller i posten der de blir bedt om å gi banken tilbakemelding på hvilken konto de ønsker pengene utbetalt på, sier han

I gjennomsnitt er det snakk om 1.900 kroner per kunde, men mange vil få langt mindre enn dette, siden enkelte større kunder drar opp gjennomsnittet.

Publisert:
 1. DNB
 2. Forbrukerrådet
 3. Søksmål
 4. Bank
 5. Økonomi

Mest lest akkurat nå

 1. Camilla Herrems verste opplevelse: – Jeg følte meg som en sviker

 2. Dette skjer i OL søndag

 3. Stavanger-kvinna er reisande lege i naud: – Eg ser på oppdraga mine utanlands som ein slags vaksinasjon mot det å ta vår velstand for gitt

 4. Deltavarianten har tatt over. Disse grafene viser hva som nå kan skje i Norge.

 5. MC-fører kjørt til SUS etter ulykke i Sandnes

 6. Risikoen for å bli truffet av lynnedslag er liten. Likevel skjedde det med Vegar Engdal.