Skrekkdag for Tesla da Wall Street brøt vinnerrekke

Elbilprodusentens markedsverdi er barbert med 1.700 milliarder kroner siden toppsjef Elon Musks Twitter-stunt i helgen. Samtidig brøt Wall Street den lengste vinnerrekken siden 2017 tirsdag kveld.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Etter et markant fall på mer enn fire prosent mandag, fortsatte Tesla-aksjen nedover fra start tirsdag. Utover dagen surnet det skikkelig til for elbilprodusenten.

Ved børsdagens slutt hadde aksjen falt hele 12 prosent. Det er det verste børsfallet for det amerikanske selskapet siden september i fjor.

Nedgangen kommer etter at Tesla-sjef Elon Musk i helgen sendte ut en Twitter-melding, der han spurte følgerne sine om hvorvidt han skulle selge 10 prosent av Tesla-aksjene sine.

Av de rundt 3,5 millioner Twitter-brukerne som svarte var det 57,9 prosent som støttet et salg. De resterende svarte nei. Foreløpig har det ikke kommet noen bekreftelse på at salget faktisk har funnet sted, men Musk har skrevet at han var «forberedt» på begge utfall.

De siste dagenes børsfall har hatt stor påvirkning på selskapets verdsettelse.

Denne uken har markedsverdien falt med 199,4 milliarder dollar, tilsvarende 1.697 milliarder kroner.

Tirsdag skrev Bloomberg at Tesla-sjefens bror, Kimbal Musk, solgte 88.500 Tesla-aksjer før Twitter-stuntet. Aksjesalget ble gjort med en snittpris på 1.229,91 dollar per aksje, ifølge nyhetsbyrået. Salget er dermed verdt rundt 108,8 millioner dollar.

Wall Street brøt vinnerrekke

Både Nasdaq og S&P 500 klatret forsiktig like etter børsåpning tirsdag ettermiddag, men snudde etter kort tid nedover.

Slik så det ut ved stengetid:

  • Dow Jones falt 0,31 prosent
  • Nasdaq falt 0,60 prosent
  • S&P 500 falt 0,35 prosent

De amerikanske indeksene har stadig klatret til nye rekordhøyder den siste tiden, og mandag rundet S&P 500-indeksen av sin åttende strake dag med oppgang.

Dermed ble den lengste vinnerrekken indeksen har hatt siden 2017 brutt.

General Electric splittes

Før børsåpning meldte General Electric (GE) at det planlegger å splitte selskapet i tre børsnoterte enheter: GE Aviation, GE Healthcare og en sammenslått enhet bestående av GE Renewable Energy, GE Power og GE Digital.

Aksjen endte opp 2,65 prosent tirsdag.

Det siste året er GE-aksjen opp rundt 55 prosent, men har tapt to prosent årlig siden 2009, ifølge CNBC.

General Electric planlegger å splitte selskapet i tre børsnoterte enheter

Venter på inflasjonstall

Tirsdag viser ferske tall at de amerikanske produsentprisene steg med 0,6 prosent på månedsbasis i oktober. Det er i tråd med konsensusestimatet til Trading Economics, ifølge TDN Direkt.

Tallslippet kommer før den amerikanske konsumprisindeksen offentliggjøres onsdag ettermiddag. Inflasjonen i USA har den siste tiden ligget godt over USAs sentralbanks mål på to prosent, og i september var årsveksten på 5,4 prosent.

Prisveksten skjer i en tid der flaskehalser og høye råvarepriser rammer næringslivet over store deler av verden.

Sentralbanken har understreket at inflasjonsnivået er forbigående, men endret litt i formuleringen sin ved forrige rentemøte, da den skrev at inflasjonsnivået i stor grad reflekterer faktorer som «er ventet» å være midlertidige.

Publisert: