Virusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen

Kronen har svekket seg 0,6 prosent mot euro siden fredag. Årsaken er oljeprisfall og frykt i markedene for det kinesiske coronaviruset, ifølge analytikerne.

Kronen har svekket seg 0,6 prosent mot euro siden fredag på grunn av oljeprisfall og frykt i markedene for det kinesiske coronaviruset, ifølge analytikerne.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Både DNB og Nordea beskriver fenomenet i sine morgenrapporter mandag.

Markedene frykter at viruset vil påvirke økonomien negativt, og overskriftene om økningen i antall smittede og døde av det kinesiske viruset er nok til at investorer selger unna risikofylte verdipapirer. Med det har også oljeprisen (brent) falt til rundt 59,4 dollar mandag morgen.

– Risikoaversjon i markedet er dårlig nytt for den norske kronen, som sto i 10 kroner mot én euro i morges, skriver analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea markets morgenrapport.

Den norske kronen er en veldig liten valuta, og den blir regnet som svært usikker. Når det er uro og frykt i markedene, ønsker ofte ikke investorer å kjøpe norske kroner og da blir valutaen mindre verdt.

I 2019 var den norske kronen rekordsvak, og Norges Bank har spådd at den vil fortsette å være svak de neste årene på grunn av internasjonal usikkerhet.

Virusfrykt har rammet de asiatiske børsene. Mandag har Nikkei 225 i Japan falt med over 2 prosent. Japanske yen, som ses på som en sikker valuta, har styrket seg. De kinesiske markedene er stengt i forbindelse med feiringen av kinesisk nyttår.

Publisert: