- Verden har det bra tross børsfall

— Velstandsutviklingen, spesielt i Asia, vil fortsette. Utfordringen er å trekke Afrika med.

  • Bjørn Aage Krane
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

Rundt 200 mennesker fra finansmiljøene i Stavanger og resten av Rogaland satt som tente skolelys og lyttet til Torger Høien, Skagenfondene, på Rogaland på Børs.

I en makroøkonomiske forelesning plasserte han Rogaland og Norge i en global verdensøkonomi, der det i dag nesten bare er Nord-Korea, Cuba og Burma som står utenfor.

Nei til politikere

Høien anbefalte norske politikere til å holde seg lengst mulig borte fra aktiv næringspolitikk og konsentrere seg om rammebetingelser.

— De enkelte virksomhetene må overlates til å tilpasse seg de rådende markedsforholdene, sa han.

  • Så snart politikerne begynner med aktiv næringspolitikk, ender de med å støtte solnedgangsnæringer, hevdet han til en nikkende forsamling.

Får det bedre

Næringslivet og finanskreftene spenner sitt nettverk i verden på en måte som har ført til en fantastisk velstandsøkning, spesielt i land som Kina og India. Og hvis vi som jobber innenfor finans ikke har med oss det perspektivet - at det vi gjør skal føre til at flere mennesker får det bedre, så mister vi noe av det viktigste med å holde på.

Derfor er det også viktig å trekke Afrika med i den globale økonomien på en måte dette kontinentet kan tjene på, sa han før han avsluttet forelesningen.

Viktig bidrag

Jostein Soland i Næringsforeningen Stavanger og omegn karakteriserte Rogaland På Børs-arrangementet som en viktig bidragsyter til næringsutviklingen i regionen.

Han påpekte at Bergen, Kristiansand og Trondheim kommer etter nå, og tok det som nok et tegn på at ideer som unnfanges i Rogaland har bærekraft andre steder også.

Soland opplyste at 18 bedrifter var med på presentasjonen i Stavanger Hall i går. Tre var nye: Klepp Sparebank, Comrod og Akva Group. En deltaker var antakelig med for siste gang: Prosafe, som flytter hovedkontor til Larnaca på Kypros.

Aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet

  2. Frustrerte køståere krever timebestilling i svømmehallene

  3. Fridykkere løftet opp 77 dekk fra havbunnen

  4. Snille, gode Ole Kallelid

  5. Viking-juvelen satt ut etter smitte: – Jeg er overrasket

  6. Ole Kallelid er død