Oljeprisen stiger: Ny orkan har stengt ned 80 prosent av oljeproduksjonen i Mexicogolfen

Orkanen «Delta» bidrar til å sende oljeprisen opp 2,92 prosent torsdag. Hittil har orkanen stengt ned 80 prosent av oljeutvinningen i Mexicogolfen. I tillegg støttes oljeprisen av den norske oljestreiken, tror analytiker.

Orkanen Delta ventes å treffe kysten av USA fredag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Torsdag kveld i 22-tiden koster et fat Nordsjøolje (Brent spot) om lag 43,38 dollar, opp 2,92 prosent for dagen.

I påvente av orkanen «Delta» har oljeprodusenter stengt ned 80 prosent av oljeproduksjonen. Produksjonen i området reduseres med om lag 1,5 millioner fat per dag, melder Reuters og Bloomberg.

– Stormen er gigantisk og den kommer til å forstyrre ting i en uke eller to. Den vil sannsynligvis ende opp med å redusere varelageret for olje, sier Bill O'Grady, ved Confluence Investment Management til Bloomberg.

Oljeanalytiker Andrew Lipow anslår ifølge Reuters at orkanen vil føre til produksjonsnedgang på over fem millioner fat råolje.

Orkanen ligger an til å treffe kysten av Louisiana fredag.

Oljeprisen

Orkanplaget region

De siste månedene har flere stormer og orkaner herjet i Mexicogolfen.

I slutten av august traff orkanen «Laura» USAs fastland, og rammet produksjonen av opptil 1,5 millioner fat om dagen.

I midten av september truet igjen uvær oljeproduksjonen i Mexicogolfen, da stormen «Sally» bidro til å stenge ned produksjon og presse opp oljeprisen.

Oljestreiken kan trappes opp

Samtidig som orkanen Delta truer i Mexicogolfen, varsler Norsk olje og gass at nesten 25 prosent av norsk oljeproduksjon vil rammes neste uke, om ikke oljestreiken avsluttes.

Oljestreiken har holdt på siden 30. september, og nedgangen i oljeproduksjon er så langt 330.000 fat per dag, tilsvarende om 8 prosent produksjonen.

Anslagene gjelder for perioden 2019 til 2045.

Gigantfeltet Johan Sverdrup risikerer å bli stengt i neste uke om oljestreiken fortsetter. Så langt er seks felt på norsk sokkel stengt.

Streiken bidrar til å støtte opp om oljeprisen, påpeker analyseselskapet Rystad Energy i en oppdatering.

– De norske energiarbeidernes streik som fortsatt pågår kan true produksjonen. Men normalt vil myndighetene gripe inn når betydelige produksjonsvolum er truet, skriver oljeanalytiker Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy.

Oljeanalytiker Spencer Welch i IHS Markit anslår overfor CNBC at Norge står for 0,3 prosent av den globale oljeproduksjonen.

– Når det gjelder det globale oljemarkedet, er det som skjer i Norge ganske irrelevant når det gjelder markedsinnflytelse, sier Welch til CNBC.

– For øyeblikket er det altfor mye olje sammenlignet med verdens etterspørsel, og inntil coronavirus forsvinner vil situasjonen ikke endre seg, sier Welch.

Opec-optimisme

Torsdag skriver oljekartellet Opec i en oppdatering at de venter at oljeetterspørselen vil delvis hente seg inn i 2021.

I 2022 forventer Opec at oljeetterspørselen har overgått 2019-nivåene.

– Global oljeetterspørsel kommer til å øke med en sunn takt i første halvdel av perioden før etterspørselen stabiliserer seg i andre halvdel, skriver Opec i rapporten.

Publisert: